SINNA-TRAKTOR:  Bonde fra Alvdal på vei inn foran Stortinget tirsdag for å "ta" landbruksminister Sylvi Listhaug og regjeringens tilbud til bøndene. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.
SINNA-TRAKTOR: Bonde fra Alvdal på vei inn foran Stortinget tirsdag for å "ta" landbruksminister Sylvi Listhaug og regjeringens tilbud til bøndene. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.Vis mer

Slik ble fem utskjelte traktorer til bare to

Historien om da det kokte over under Sylvi-hetsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Joda, det er fortsatt 259 147 registrerte traktorer her i landet og 43 525 registrerte jordbruksbedrifter.

Og 60 500 medlemmer i Norges Bondelag, for den saks skyld.

Men nå har det omfattende statistikkverket som holder orden på tallene, slått sine hoder sammen og kommet til at hver bonde «bare» har 2,1 traktorer hver - ikke 4,8 som Dagbladets rekordkommenterte og langt på vei utskjelte reportasje tidligere i uka da sinte bønder møtte enda mer utskjelte Sylvi Listhaug.

Forklaring på de like tallene, som likevel har endret seg, følger under.

Telling
Ole Osvald Moss - seksjonssjef ved Seksjon for primærnæringsstatistikk i Statistisk Sentralbyrås avdeling for næringsstatistikk på Kongsvinger - har skrevet dette innlegget i dag for å oppklare og nyansere tallene.

Ved to anledninger de siste årene har SSB foretatt en direkte kartlegging av antall traktorer i bruk på norske jordbruksbedrifter, det vil si aktive bønder. I 2013 var det ifølge tellingen 93 000 traktorer på disse 43 525 gårdene.

Og slik blir gjennomsnittet 2,1 traktor pr. aktiv, matproduserende bonde.

Snøbrøyting og vedkløyving
- Kjøretøyregisteret egner seg dårlig til å forklare traktorutbredelsen i landbruket. Fortsatt er det nær 180 000 registerte landbrukseiendommer (over fem dekar), slik det har vært siden annen verdens krig. Da var det eierne selv som drev de fleste av disse brukene. Nå er jord og drift på over 100 000 av disse eiendommene leid bort, men mange eiere har beholdt de gamle traktorene til snøbrøyting, vedkløyving og forefallende arbeid, utdyper Moss.

Og kommer med et par andre faktatall.

- Det samlede jordbruksarealet her i landet er fortsatt nær 10 millioner dekar, slik det var etter annen verdenskrig. Forskjellen et 60-talls år seinere er at 43 prosent av arealet blir leid av andre bønder enn de som eier jorda.

Det var samme SSB - hovedkontoret i Oslo, riktignok - som på Dagbladets forespørsel først fant fram til antall traktorer og antall bønder tidligere i uka.

Hm - høres mye ut
Disse bruttotallene ga 5,9 traktor pr. bonde.

Det høres mye ut, sa ryggmargrefleksen - selv i Dagbladet.

Og vi ba pent og skriftlig om en kvalitetssikring av tallene hos en annen institusjon med tallknusere - Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning. Som er intet mindre enn sekretariat for Budsjettnemnda for jordbruket.

Og avdelingsleder Lars Johan Rustad i avdeling for statistikk kom tilbake med følgende konklusjon: Statistikken som er funnet fram er riktig.

Veldig mange før 1999
Men han presiserte at om lag 20 prosent av traktorene blir brukt til andre formål enn jordbruk - for eksempel i kommuner og bedrifter.

Og vi slo av 20 prosent og delte de 207 000 gjenstående «jordbrukstraktorene» på de 43 525 bøndene. Altså: 4,8 - opprundet til fem - traktorer pr. bonde.

Og da hadde Rustad gjort oppmerksom på at «veldig mange» av traktorene er registrert før 1999.

Dagbladet utpeker ikke Rustad til syndebukk for flommen av skjellsord.

Bare de nyregistrerte - Jeg var litt snar med å kappe 20 prosent av totalantallet traktorer til andre formål. Jeg skulle tatt tak i 20 prosent av de nyregistrerte traktorene de siste årene, sier Rustad til Dagbladet.

Han har registrert traktorstatistikernes vrede på fagnettstedet gardsdrift.no.

- Hvorfor har traktortallene skapt slik engasjement og vrede ?

- Det kan jeg bare tro og synse noe om. Men det har vel å gjøre med at tallene kom i et opphetet situasjon i forbindelse med jordbruksoppgjøret. Noen har vel konkludert med at bønder som har råd til å eie fem traktorer, ikke har bruk for mer støtte. Og en annen gruppe har vel oppfattet som et forsøk å sverte bøndene, tror Rustad.

 AFP-TRAKTOR:  Eksempel på gammel traktor som jobber noen timer i året på bortleid småbruk - SVs Kristin Halvorsen og Audun Lysbakken tester en Gråtass under besøk i Fusa i fjor. FOTO. JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
AFP-TRAKTOR: Eksempel på gammel traktor som jobber noen timer i året på bortleid småbruk - SVs Kristin Halvorsen og Audun Lysbakken tester en Gråtass under besøk i Fusa i fjor. FOTO. JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer