Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik ble fornærmede (16) tilbudt støtte fra Ap

Se kontaktloggen mellom partiet og jenta.

KRITISERER AP: 16-åringens bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal holder på kritikken mot partiet selv om hun innrømmer at de har tilbudt hennes klient støtte flere ganger.. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KRITISERER AP: 16-åringens bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal holder på kritikken mot partiet selv om hun innrømmer at de har tilbudt hennes klient støtte flere ganger.. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): I forbindelse med den pågående overgrepssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap), har Arbeiderpartiet fått kritikk av fornærmedes bistandsadvokat for å ikke ha stilt nok opp for jenta (16).

Dagbladet har nå fått innsyn i Arbeiderpartiets kommunikasjonslogger, som viser all kontakten partiet har hatt med den fornærmede 16-åringen, fra anmeldelsen ble kjent i september i fjor, fram til rettssaken begynte i forrige uke.

- Krevende - Dette er en krevende sak for de involverte, ikke minst for jenta, sier partisekretær Raymond Johansen til Dagbladet.

- Arbeiderpartiet er ikke part i denne saken, men det har vært viktig for oss at vi har holdt kontakt med begge sider, sier han.

- Vi har forsøkt å være ryddige i vår kontakt med jenta og bistandsadvokaten og ytret at vi har ønsket å være behjelpelige hvis det skulle være noe, sier han.

- Vi har vært opptatt av hvordan hun har hatt det. Man kan alltid diskutere om det har vært for mye eller for lite kontakt, men dette viser vår kontakt.

Loggene viser følgende:
• 22. september 2011: Kjersti Stenseng fra Oppland Arbeiderparti er første gang i kontakt med bistandsadvokat Hjortdal. Dette er fire dager etter anmeldelsen.
• 23. september: Stenseng snakker med både Hjortdal og jenta.
• 26. september: Stenseng med jenta på nytt.
• 27. september: Saken blir kjent i media. Både Stenseng og Raymond Johansen snakker med bistandsadvokaten.
• 28. september: Stenseng snakker med Hjortdal igjen.
• Oktober 2011: Stenseng har en lenger samtale med jentas mor, og snakker også med Tonje Brenna i AUF, da det er bekreftet at jenta er medlem av ungdomspartiet. Stenseng formidler også kontakt mellom Brenna og AUF.
• 15. oktober: Brenna ringer jenta og tilbyr bistand fra AUF.
• 29. mars 2012: Tiltalen tas ut. Stenseng snakker med bistandsadvokaten igjen.
• 3. april: Stenseng sender SMS om at statssekretær Lotte Grepp Knutsen er tilgjengelig for spørsmål om middagen i statsministerboligen. Blir ikke kontaktet igjen.
• 24. september: Stenseng ringer Hjortdal, oppnår ikke kontakt.
• 5. oktober 2012: Stenseng ringer bistandsadvokaten og sender sms. Hun oppnår ikke kontakt. Bistandsadvokaten ringer ikke tilbake.
• 6. oktober 2012: Stenseng sender sms til jenta der hun spør om hun kan ringe. Får ikke svar.
• 9. oktober 2012: Rettssaken starter i Sør-Gudbrandsdal tingrett i Lillehammer.
• 13. oktober 2012: Stenseng ringer bistandsadvokaten. Det oppnås ikke kontakt. Bistandsadvokaten ringer ikke tilbake.

- Ikke tydelige nok - Den kontakten som er referert er helt riktig, og vi avklarte at jenta ikke hadde behov for støtte fra partiet, sier bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal til Dagbladet.

Hun holder likevel fast ved kritikken av partiet.

- Kritikken har ikke gått på at de ikke tok kontakt med fornærmede, men at de ikke har vært tydelige på hvordan de skal handle når en person innad i partiet blir anmeldt for seksuelle overgrep, sier Braathen.

- Selv om de har kontaktet min klient, har de ikke vært tydelige nok utad, sier hun.

Hun påpeker at Øygard ble gjenvalgt som ordfører etter at han ble anmeldt for overgrep mot jenta gjentatte ganger fra hun var 13 år gammel. Og at han har vært i permisjon med full lønn siden han ble tiltalt i mars i år.

ØNSKET Å BISTÅ: Partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet sier de har vært opptatt av å tilby fornærmede bistand hvis hun ønsket det.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
ØNSKET Å BISTÅ: Partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet sier de har vært opptatt av å tilby fornærmede bistand hvis hun ønsket det. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

- Det at de ikke har vært tydelige utad, har gjort at min klient ikke synes det har vært greit å forholde seg til dem, og har ikke hatt noe lyst til å ha noe kontakt med dem, sier hun.

Snakket med Øygard søndag Raymond Johansen sier han har snakket med tiltalte Rune Øygard to ganger om overgrepssaken.

Første gang 22. september 2011 da han rådet Øygard om å permittere seg, det var fem dager før saken ble offentlig kjent.

- Jeg var i tillegg i kontakt med han på søndag 14. oktober etter anmodning fra Vågå Arbeiderparti. Da redegjorde jeg for vårt syn om at han bør trekke seg som ordfører i Vågå, sier Johansen til Dagbladet.

Han forteller at det har vært enighet om at Kjersti Stenseng skulle ha kontakt med begge sider i denne saken. Selv har han snakket med bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal en gang,som loggen viser, 27. september 2011, samme dag som saken ble kjent i offentligheten.