Slik ble Forsvarets renholdere lønnsdumpet

Forsvaret visste ikke at det var Adecco de kjøpte tjenester fra da renholdere vasket byggene deres for langt under lovpålagt nivå.

LANGT UNDER TARIFF: Lønnsslipper og arbeidskontrakter Dagbladet har fått tilgang til, viser at renholdere har vasket på Sessvollmoen militærforlegning for helt ned til 120 kroner i timen - noe som er langt under minstetariffen som er 148,56 kroner.
LANGT UNDER TARIFF: Lønnsslipper og arbeidskontrakter Dagbladet har fått tilgang til, viser at renholdere har vasket på Sessvollmoen militærforlegning for helt ned til 120 kroner i timen - noe som er langt under minstetariffen som er 148,56 kroner. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet): -  Det er tragisk at offentlige oppdragsgivere som Forsvarsbygg er storkjøpere av tjenester hvor lønningene dumpes, sier leder for Arbeidsmandsforbundet, Erna C. Hagensen.

Dagbladet har avslørt at renholdere har vasket for stat og kommune for helt ned mot 104 kroner i timen. Nå har arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) bedt alle departementer gå gjennom renholdstjenestene de leier inn, for å avdekke eventuell sosial dumping.

Men allerede nå kan Dagbladet videre avsløre at Forsvarsbygg har kjøpt inn renholdstjenester for langt under lovpålagt nivå. Dette på tross av at det offentlige er pålagt å ikke kjøpe inn tjenester for under tariffnivå.

Krevde tariffnivå Lønnsslipper og arbeidskontrakter Dagbladet har fått tilgang til, viser at renholdere har vasket på Sessvollmoen militærforlegning for helt ned til 120 kroner i timen - noe som er langt under minstetariffen som er 148,56 kroner.

VISSTE IKKE: Forsvarsbygg sier de ikke visste at Toma brukte Adecco som underleverandør. Foto: STIAN SOLUM/DAGBLADET
VISSTE IKKE: Forsvarsbygg sier de ikke visste at Toma brukte Adecco som underleverandør. Foto: STIAN SOLUM/DAGBLADET Vis mer

Renholderne har vært ansatte i Adecco, som har vært en underleverandør av Toma Renhold. Det er Toma som har kontrakten med Forsvarsbygg.

Forsvarsbygg sier til Dagbladet at de har krevd at alle ansatte hos Toma Renhold og deres underleverandører ikke skal ha dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som følger av tariffavtale. Forsvarsbygg sier de ikke visste at Toma brukte Adecco som underleverandør.

- Ville ikke tjent penger - Saksforholdet er til juridisk behandling for å avdekke om dette er et brudd på kontrakten med Toma, sier leder for renholdstjenester i Forsvarsbygg, Edith Stakvik.

- Hvis vi skulle fulgt det tariffbeløpet ville det i dette tilfellet innebære at vi videreformidler arbeidskraft til kostpris, altså uten fortjeneste for Adecco. Samtidig erkjenner vi at vi svært gjerne skulle tilbudt bedre vilkår for mange av våre lavest lønnede vikarer, og vi vil intensivere vårt arbeid for å sikre dette, sier informasjonssjef i Anne-Stine Talseth i Adecco til Dagbladet.

KAN IKKE BETALE BEDRE: - Hvis vi skulle fulgt det tariffbeløpet ville det i dette tilfellet innebære at vi videreformidler arbeidskraft til kostpris, altså uten fortjeneste for Adecco. Samtidig erkjenner vi at vi svært gjerne skulle tilbudt bedre vilkår for mange av våre lavest lønnede vikarer, og vi vil intensivere vårt arbeid for å sikre dette, sier informasjonssjef i Anne-Stine Talseth i Adecco til Dagbladet.
KAN IKKE BETALE BEDRE: - Hvis vi skulle fulgt det tariffbeløpet ville det i dette tilfellet innebære at vi videreformidler arbeidskraft til kostpris, altså uten fortjeneste for Adecco. Samtidig erkjenner vi at vi svært gjerne skulle tilbudt bedre vilkår for mange av våre lavest lønnede vikarer, og vi vil intensivere vårt arbeid for å sikre dette, sier informasjonssjef i Anne-Stine Talseth i Adecco til Dagbladet. Vis mer

- Toma har betalt et beløp til Adecco hvor det vil være fullt ut mulig for Adecco å betale tarifflønn og tjene penger på dette. Vi er nå i dialog med Adecco om å få «kjøpe ut» kontraktene for å ansette disse i Toma, sier Svein Krokås fra Toma til Dagbladet — og peker på at alle i Toma får tarifflønn.

Dette sier loven:

• Norske myndigheter har gjennom avtaler, lov og forskrift forpliktet seg til å ikke kjøpe tjenester som gir dårligere lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter enn det som er «minstevilkårene i landsomfattende  tariffavtaler».

• Innenfor renholdsbransjen vil det være naturlig å se på tariffavtalen mellom NHO Service og Arbeidsmandsforbundet - der er minstesats 148,56 kroner i timen.

Les mer her!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer