Slik ble Generasjon X til «Generasjon losers» i USA

- Tallene kan ikke sammenlignes med Norge.

TVANGSSOLGT: Et hjem i Chicago 2007 tvangssolgt under finanskrisen. Foto: JOHN GRESS / REUTERS
TVANGSSOLGT: Et hjem i Chicago 2007 tvangssolgt under finanskrisen. Foto: JOHN GRESS / REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I USA snakker man om «Generasjon X», en hel generasjon født mellom 1966 og 1975, som tjener mindre, sparer mindre og er nedsyltet i gjeld.

I perioden 2007-2010, da finanskrisen slo inn, mistet de halve formuen sin.

Undersøkelsen
er utviklet av det uavhengige forskningsinstituttet Pew research center.

Første del av 2009 forsvant over en halv million arbeidsplasser hver måned, og forskjellene mellom fattig og rik hadde ikke vært større siden 1928.

Drukner i gjeld «Generasjon X» har også langt høyere gjeld enn andre generasjoner, skriver nettstedet Business Insider.

Verdien av amerikanske boliger stupte under finanskrisen, og en rentevekst som gjorde at mange ikke lenger kunne betjene lånene sine.

For å redde landets økonomi lanserte Obama bankpakker og ordningene for oppkjøp av «råtne lån».

Disse såkalte «Subprime-lånene» oversteg ofte boligens verdi, med høy rente og til låntakere med lav kredittverdighet.

Norske forhold Til tross for merkelappen «Generasjon X» i amerikanske medier, mener norske forskere at nordmenn i samme aldersgruppe kan puste lettet ut.

- Tallene kan ikke sammenlignes med norske forhold, sier Jon Epland, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå (SSB). Han er ekspert på inntekt- og lønnsstatistikk.

Ifølge SSB har personer i aldersgruppen 38-47 år høy inntekt og formue her i landet. Økte boligpriser og høy sosial mobilitet har også vært en viktig bidragsyter til den høye formuen.

DEMONSTRASJONER: De siste åra har det vært store demonstrasjoner mot myndighetene i USA. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
DEMONSTRASJONER: De siste åra har det vært store demonstrasjoner mot myndighetene i USA. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

- Boligprisene har økt dramatisk og det gagner denne gruppen, sier Epland.

Perspektivet fremover I februar i år la Regjeringen frem sin perspektivmelding som drøfter utviklingstrekk i det norske samfunnet og i norsk og internasjonal økonomi fram mot 2060.

«Norge har nå et høyere inntektsnivå enn de aller fleste andre land. Medregnet petroleumsvirksomheten er verdiskapingen per innbygger om lag 20 prosent høyere enn i USA», skriver Finansdepartementet i perspektivmeldingen.

Regjeringen mener den sterke velferdsstaten med inntektsfordeling kan forklare mange av forskjellene mellom Norge og USA i etterkant av krisen.

- Velstanden er jevnere fordelt og inntektsforskjeller går mindre i arv enn i de fleste andre land, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en pressemelding til perspektivmeldingen.

BOLIGPRISFALL:Verdien på amerikanske boliger stupte under finanskrisen. FIGUR: Finansdepartementet
BOLIGPRISFALL:Verdien på amerikanske boliger stupte under finanskrisen. FIGUR: Finansdepartementet Vis mer