Slik ble Hagen kvitt Orkla-rivalene

Rustet med en svær pengesekk har Stein Erik Hagen satt fiendene på sidelinja.

SOLGTE: Styreleder Stein Erik Hagen hadde kvittet seg med en rekke rivaler i Orkla, da han i 2006 solgte Orkla Media til britiske Mecom. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet
SOLGTE: Styreleder Stein Erik Hagen hadde kvittet seg med en rekke rivaler i Orkla, da han i 2006 solgte Orkla Media til britiske Mecom. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Stein Erik Hagen får skylda for solenergifiasko, slakt og elendig aksjekurs i Orkla, slik Dagbladet skrev i går. Blant kritikerne er Orklas tidligere konsernsjef Finn Jebsen, som i en kronikk i Aftenposten slaktet Hagens innsats som styreformann.

Takket være sine 23,3 prosent av aksjene sitter Hagen likevel solid plantet i styrelederstolen.

I hvert fall så lenge Orklas nest største aksjonær, Folketrygdfondet med ti prosent, fortsetter å gi ham sin fulle støtte.

Støttespiller - Jeg har ikke oppfattet at brede aksjonærlag setter spørsmålstegn ved Hagen som styreformann, sier analytiker Tore Østby i Nordea.

- Det er helt urealistisk at han vil bli kastet mot sin vilje, sier Svein Ribe Anderssen, som var styreformann i Orkla på 90-tallet. Ribe Anderssen ble regnet som en lojal støttespiller for tidligere Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl, som gjennom drøyt 20 år bygget Orkla opp til et av de viktigste selskapene på Oslo Børs.

I 2001 ble Heyerdahl, som er storeier i Dagbladet, presset ut av Hagen og hans medhjelpere.

Motstandernes bastion Stein Erik Hagens stormløp på Orkla begynte for ti år siden. Den gangen var Orkla en bastion for Hagens motstandere, og hadde blant annet sørget for gunstige lån til hans gamle fiende Kjell Inge Røkkes selskaper.

I 2000 kåret Kapital Hagen til Norges rikeste, med en formue på 11 mrd., etter store gevinster på salg av dagligvareaksjer i ICA.

Alliansepartneren Christen Sveaas var i gang med å kjøpe Orkla-aksjer, da Hagen høsten 2000 gikk ut med harde anklager mot Heyerdahl.

Han hevdet at Heyerdahl, gjennom spill i kulissene, hadde hindret ham og Johan H. Andresen i å kjøpe 9,1 prosent av Orkla fra det svenske forsikringsselskapet Skandia.

Den såkalte Skandia-posten gikk i stedet til en ukjent kjøper i en opsjonshandel, og dukket etter hvert opp hos Kjell Inge Røkke.

Røkke kastet kortene Hagens høylytte angrep på Heyerdahl og Christen Sveaas´ krav om styreplass var det som skulle til for å vekke Orklas søvnige aksjonærmasse.

Snart minnet de om en flokk blodtørstige løver. Heyerdahl fikk hard kritikk for å lytte for lite til eierne.

Da støvet la seg, var Heyerdahl ute og Christen Sveaas hadde kommet inn i styret. Hagen kjøpte seg videre opp.

Kjell Inge Røkke måtte kaste kortene, og ble sittende med ei gjeld på flere hundre millioner kroner til et selskap hvor hans fiender strammet grepet.

Fryktet Hagen I 2002 fikk Christen Sveaas pengetrøbbel, og måtte selge ut Orkla-aksjer. Hagen sto igjen klar med pengesekken, og sikret seg mesteparten av Sveaas´ ni prosent av Orkla.

De tillitsvalgte fryktet at Hagen ville stykke opp selskapet og selge det ut i biter.

MISTET STØTTESPILLER: Kjell Inge Røkke mistet Orkla som støttespiller da Stein Erik Hagen og hans medhjelpere tok kontroll over selskapet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
MISTET STØTTESPILLER: Kjell Inge Røkke mistet Orkla som støttespiller da Stein Erik Hagen og hans medhjelpere tok kontroll over selskapet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Vi fryktet i 2004 det som har skjedd siden, sier tidligere Orkla-styremedlem Stein Stugu.

Som Ringnes-tillitsvalgt ble også Stugu borte da Orklas solgte sin andel av Carlsberg Breweries og Ringnes i 2004, for 17,5 mrd.

Styrer butikken I begynnelsen av 2005 hadde Hagen kjøpt seg opp til omtrent ti prosent av Orkla og plass i styret. Han hadde god råd etter å ha fått nye 6,6 mrd. i oppgjør for dagligvareaksjer.

Da fikk Finn Jebsen sparken. Selv om begrunnelsen var manglende informasjon til styret, følte mange at det var Hagen som hadde kvittet seg med de siste restene etter Heyerdahl-styret.

I avisene ble det spekulert i at Hagen ville ha jobben som styreleder, noen han avviste overfor Dagens Næringsliv.

Etter at Stein Erik Hagen likevel ble styreformann i Orkla i mai 2006, har han kunnet styre butikken omtrent som han ville.

Sitter trygt Siden da har han lempet ut selskaper for over 25 milliarder kroner, og satset tungt på aksjer i solenergiselskapet REC, hvor aksjekursen har falt brutalt. Med Hagen ved roret, er Orkla-aksjen halvert i verdi siden toppen i 2007.

Med 23,3 prosent av aksjene, sitter Hagen likevel trygt.

Det lyktes ikke Dagbladet å få kontakt med Stein Erik Hagen.

ORKLA-BRÅKET

Det har blusset opp ny strid i Orkla, etter at tidligere konsernsjef Finn Jebsen i en kronikk i Aftenposten skrev at Stein Erik Hagen har mislyktes som styreformann i Orkla. Han begrunnet dette blant annet med en dårlig kursutvikling og en mislykket mangemilliard-satsing på solenergi. Hagen mener han er utsatt for en svertekampanje.

Dagbladet skrev i går at Orkla i Stein Erik Hagens styreformannsperiode har solgt selskaper for over 25 milliarder kroner.

Antall Orkla-ansatte i Norge har gått ned fra 9344 i 2005 til 4971 i 2011. Det er nå drøyt 27000 ansatte i Orkla.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer