Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik ble han tatt etter 10 år

I dag kommer aktors påstand i overgrepssaken i Gjøvik tingrett. Fantomtegning og mørk stasjonsvogn samlet politiets tråder.

 GODE VITNEOBSERVASJONER:  Politiets tegner lagde denne plakaten som ble hengt opp i nærområdet etter en 18 år gammel jente ble overfalt og voldtatt i Hellerudveien i Oslo natt til en lørdag høsten 2011. FOTO: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET.
GODE VITNEOBSERVASJONER: Politiets tegner lagde denne plakaten som ble hengt opp i nærområdet etter en 18 år gammel jente ble overfalt og voldtatt i Hellerudveien i Oslo natt til en lørdag høsten 2011. FOTO: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag skal aktor, statsadvokat Marit Bakkevig ved Det nasjonale statsadvokatembetet, legge ned påstand om skyld og straff i sin prosedyren i den omfattende overgrepssaken i Gjøvik tingrett, der en familiefar i 40-årene fra Oppland i to uker har svart for i alt 15 tiltalepunkter for overgrep mot åtte jenter.

Familiefaren erklærte seg skyldig i ett og delvis skyldig i tre av tolv tiltalepunkter om seksuelle overgrep mot unge jenter. Det gjelder et tilfelle i Hellerudveien i Oslo 11. oktober 2001, der han er tiltalt for å ha overfalt ei ung jente ved 01-tiden om natta.

I tillegg omfatter saken to tiltalepunkter for sex med dyr - en hest og en sau, som den ustraffede mannen har tilstått.

Allerede i tiltalebeslutningen varslet statsadvokaten at det kan bli aktuelt å legge ned påstand om forvaringsstraff.

Serieovergriperen gikk under politiets radar i 10 år.

Ikke før politiet banket på døra hjemme hos mannen en oktobermorgen i fjor, var spillet slutt. Da fikk politiet mer enn de kom for.

Henlagte saker og ukjente forhold poppet ut fra mannens fotodokumentasjon av egne overgrep.

Minst 13 til
17 tiltalepunkter havnet på bordet i Gjøvik tingrett. Kripos mener å ha avdekket minst 13 lovbrudd til, men henla sakene på grunn av foreldelse eller bevisets stilling.

Den første saken i arkivmappen for «ukjent gjerningsmann» kom fra Ulsrudvann i Oslo sommeren 2004. Noen jenter som badet anmeldte en mann som onanerte.

Politiet fant DNA-spor på et badehåndkle, men profilen var ukjent i politiets arkiv.

Mørk stasjonsvogn

En fantomtegning etter en voldtekt i Hellerudveien i Oslo i oktober 2011 utløste tips, men ikke bevis - da.

Det løsnet for politiet etter et overgrep mot ei jente i Nittedal 28. mai 2014. Da dukket det igjen opp litt diffuse vitnebeskrivelser av en mørk stasjonsvogn, som også ble fanget opp av overvåkningskamera på en bensinstasjon - uten idenfiserbare skilter.

Med hjelp fra bilimportøren fant politiet ut at det var 7 707 slike biler i Norge og 1 895 med en farge som vitner mente å ha registrert.

Det strammet seg inn til 154 biler det kunne være. En av dem var registrert på mannens kone.

1 472 telefonersamtaler ble registert i Nittedal i timene før og etter overgrepet skjedde ved 19-tiden om kvelden. En av telefonene var registrert på mannens kone.

Kripos: - Ingenting tilfeldig
82 menn hadde brukt bankkort i totalt 14 butikker i området. Mannens kort var ett.

- Ingenting virket tilfeldig. Han slo til når det ikke var voksne i nærheten, forklarte spesialetterforsker i Kripos, Cato Meijer, i retten, ifølge Oppland Arbeiderblad. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media