Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik ble han terrorist på billigsalg

Anders Behring Breivik skrøt av å ha brukt 2,3 millioner på udådene. Faktum er at han brukte svært mye mindre. Han kjøpte kunstgjødsel for 20 000, kamera på billigsalg og handlet for 3000 på Ebay.

HANDLET FOR LITT OVER 3000 KRONER PÅ EBAY: Breiviks ebaykonto viser noen av det han kjøpte for å gjennomføre sin aksjon. Det meste av utstyret var billig. Mange av prisene Breivik oppgir i manifestet er feil ifølge ulike forhandlere. Han oppgir dobbel pris på en pistol med bayonett, en beskyttelsesdrakt som forhandleren oppgir koster 100, mener Breivik koster 270.
HANDLET FOR LITT OVER 3000 KRONER PÅ EBAY: Breiviks ebaykonto viser noen av det han kjøpte for å gjennomføre sin aksjon. Det meste av utstyret var billig. Mange av prisene Breivik oppgir i manifestet er feil ifølge ulike forhandlere. Han oppgir dobbel pris på en pistol med bayonett, en beskyttelsesdrakt som forhandleren oppgir koster 100, mener Breivik koster 270. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breiviks har i sitt såkalte manifest påstått at han brukte 300 000 euro (2,33 millioner kroner) på operasjonen sin, og i avhør har han operert med summer så høye som seks millioner kroner.

Men det er ikke dyrt å bli terrorist. Sprengstoff som Breivik laget, lages hyppig rundt om på norske byggeplasser, hvor de sparer penger ved å lage sprengstoffet selv heller enn å kjøpe dynamitt.

- Jeg tror han skryter. Det er ikke komplisert å lage en slik såkalt ANFO-bombe. Tilgangen og tilvirkningen er så enkel. Det er få kostnader, lav risiko og enkle prosesser. Det er det som gjør det så skremmende, sier Per Nergaard i Norsk Folkehjelp til Dagbladet.

Kjøpte på kreditt, betalte ikke
Kunstgjødselen fikk han for under 20 000 ved å bare betale halve regninga.

- Han ringte vår kundeservice og ba om betalingsutsettelse. Det fikk han. Den siste halvdelen av regningen er ikke betalt, sier kommunikasjonsdirektør Oddny Estenstad i Felleskjøpet til Dagbladet.

KOSTET I UNDERKANT AV 20 000: Anders Behring Breivik bestilte Kunstgjødsel for 40 000, men betalte bare halvparten. 
Foto: Jo E. Brenden / Scanpix
KOSTET I UNDERKANT AV 20 000: Anders Behring Breivik bestilte Kunstgjødsel for 40 000, men betalte bare halvparten. Foto: Jo E. Brenden / Scanpix Vis mer

I tillegg kjøpte han diesel for rundt 500 kroner. Breivik oppgir at han kjøpte åtte Elextrolux-blendere med isbitfunksjon for å knuse kunstgjødselen. En standard versjon av disse koster 800 kroner.

Med dette enkle utstyret laget han hovedladningen, en slags slush som kan anbringes i hvilken som helst tett beholder.

Breivik oppgir at han leide gården han laget bomba på fra 1.mai 2011 for 9700 kroner i måneden, han betalte bare leie for et par måneder. Bombebilen, en Volkswagen Crafter, leide han bare noen få dager. Den koster rundt 1600 per dag og 7300 i uka, ifølge AVIS, som han leide av. 

SKRIVER OM BOMBEINNKJØP: I sitt såkalte manifest skriver Breivik: - Det er ingen god grunn til at noen ikke skal klare å få tak i disse materialene og utstyret uten å bli oppdaget. Det eneste som holder deg tilbake er ubegrunnet frykt eller latskap. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SKRIVER OM BOMBEINNKJØP: I sitt såkalte manifest skriver Breivik: - Det er ingen god grunn til at noen ikke skal klare å få tak i disse materialene og utstyret uten å bli oppdaget. Det eneste som holder deg tilbake er ubegrunnet frykt eller latskap. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Politiuniformen han oppgir å ha kjøpt, koster rundt 3000 kroner på Amazon.

Flere av regningene ble aldri betalt. Breivik brukte dessuten penger han ikke hadde via sine 10 kredittkort.

Brukte tid på detonator

OPPGIR AT HAN KJØPTE DENNE POLITIUNIFORMEN: Den koster rundt 3000 på nett.
OPPGIR AT HAN KJØPTE DENNE POLITIUNIFORMEN: Den koster rundt 3000 på nett. Vis mer

I tillegg laget Breivik en igangsetter. Dette er enkelt å skaffe, men Breivik var paranoid, og valgte å lage den selv.

- Dette er den mest omstendelige delen av manifestet. Det er dette han bruker alle de ulike kjemikaliene til, sier Nergaard.

Kjemikaliene og ustyret var heller ikke dyrt. På Ebay handlet han utstyr over en lang periode, summen ble til sammen bare noe over 3000 kroner. Fra Polen har myndighetene registrert et kjøp på 121 kroner. Innehaveren av en annen polsk nettbutikk har fortalt at han solgte ham lunte for 160 kroner. Innehaveren av en nettbutikk i Ålesund har oppgitt at han kjøpte modellflybensin for 1100 kroner. Etter eget utsagn kjøpte han 3000 hodepinetabletter. Det koster rundt 6000 kroner.

KJØPTE KAMERA PÅ SALG: 25. november 2010 kjøpte Breivik et Casio digitalkamera klokka 11.50. Senere på dagen kom han tilbake. En annen kvittering viser at han fikk refundert beløpet klokka 17.43. Han brukte altså bare noen få timer til å ta bildene av seg selv i sin såkalte krigerutrustning.
KJØPTE KAMERA PÅ SALG: 25. november 2010 kjøpte Breivik et Casio digitalkamera klokka 11.50. Senere på dagen kom han tilbake. En annen kvittering viser at han fikk refundert beløpet klokka 17.43. Han brukte altså bare noen få timer til å ta bildene av seg selv i sin såkalte krigerutrustning. Vis mer

Breivik oppgir også at han kjøpte kokeplater, vifter og annet utstyr til prosessen. Heller ikke dette var dyrt, ifølge hans egne nedtegninger. Ebaykontoen hans viser at han også kjøpte en beskyttelsesdrakt for rundt 100 kroner og en ansiktsmasse til 700 kroner.

Kjøpte ammo og våpen
Til operasjonen på Utøya brukte Breivik to våpen.

Rifla av typen 223 Ruger mini 14 kjøpte han hos Winge våpen 18. november i fjor.

- Han betalte cirka 9000 kroner for våpenet, sier Jan Korslund, ved Winge våpen, til Dagbladet.

Breivik hadde også en 9 mm Glock 17-pistol, som han brukte under massakren.

HANDLET PÅ NETT FRA ÅLESUND: Modellflybensinen fikk Breivik fra nettbutikken Trottlestore. Varen er lovlig å kjøpe.
HANDLET PÅ NETT FRA ÅLESUND: Modellflybensinen fikk Breivik fra nettbutikken Trottlestore. Varen er lovlig å kjøpe. Vis mer

- En Glock koster i dag mellom 3000 og 5000 kroner, så det er ingen dyr sak, sier våpenansvarlig hos Villmarksbutikken på Jessheim, Robert Holm til Dagbladet.

I tillegg kjøpte Breivik ammunisjon til våpnene. Han brukte både helmantel ammunisjon og ekspanderende ammunisjon på Utøya.

- Han betalte ikke mye for ammunisjonen, ikke mer enn det man bruker på Rema 1000, sier Bjørn Åstrop til Dagbladet. Han er daglig leder ved butikken Elverum Jakt og solgte selv ammunisjon til Breivik.

LEIDE GÅRD: Gården Vålstua på Åsta i Østerdalen leide Breivik fra 1. mai i år. Han betalte bare leie et par måneder. Selv oppgir han den til å være i underkant av 10 000 kroner i måneden. 
Foto: Espen Røst / Dagbladet
LEIDE GÅRD: Gården Vålstua på Åsta i Østerdalen leide Breivik fra 1. mai i år. Han betalte bare leie et par måneder. Selv oppgir han den til å være i underkant av 10 000 kroner i måneden. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Ifølge Holm er snittprisen på den billigste typen skudd til Breiviks rifle seks kroner.

- Dette er ammunisjon av typen helmantel. Den ekspanderende typen ammunisjon til denne typen rifle er mye dyrere og ligger på omkring 30 kroner skuddet, sier Holm til Dagbladet.

Ammunisjon til Glocken selges i 50 pakninger, til rundt 170 kroner, eller 3,40 per skudd.

- Via vår nettbutikk kjøpte Breivik fire magasiner til Glocken, med 30 skudd i hver. I tillegg kjøpte han en easyloader som sørger for at man kan lade uten å få vondt i fingrene, sier Flemming Mark Pedersen ved våpenforhandleren Capsicum Solutions i Skien, til Dagbladet. Han oppgir at Breivik handlet for totalt for 1500 kroner her. På rifla han bruker på markedsføringsbildet sitt monterte Breivik i tillegg lys, håndgrep, kikkertsikte og bajonett. Dette kjøpte han på Ebay. Bajonetten kostet 140 kroner, lysene 160, håndgrepet 88 kroner og kikkersiktet 730 kroner.

BETALTE 9000: Breivik kjøpte den 18. november i fjor en rifle av typen Ruger mini 14 av Winge våpen for cirka 9000 kroner. Jan Korslund som ekspederte Breivik forteller at rifla ikke er lik den Breivik poserer med på dette bildet. Breivik modifiserte den med ekstrautstyr.
BETALTE 9000: Breivik kjøpte den 18. november i fjor en rifle av typen Ruger mini 14 av Winge våpen for cirka 9000 kroner. Jan Korslund som ekspederte Breivik forteller at rifla ikke er lik den Breivik poserer med på dette bildet. Breivik modifiserte den med ekstrautstyr. Vis mer

Politiuniformen han brukte her fikk han delvis laget i Praha for en billig penge. Breivik oppgir i tillegg at han leide Fiat Dobloen han brukte fra 6. april. Den kostet ifølge AVIS 6300 i måneden.

Billig markedsføring
Uniformen som Breivik tok bilde av seg selv med, er en original U.S. Marine Corp-uniform. Den fås for 130 kroner på nett. Alle medaljene og ordensbåndene er også billige, fra 100 - 200 kroner, som Dagbladet før har skrevet.

Også promobildene tok Breivik selv. Det skjedde 25. november 2010. Og det på billigst mulig måte.

KJØPTE SVOVELPULVER: Dette stoffet fikk han tak i via Ebay i Storbritannia. Stoffet er lovlig, og brukes blant annet i akvarium. Breivik overdriver prisen på stoffet i sitt manifest. Foto: WIKIMEDIA
KJØPTE SVOVELPULVER: Dette stoffet fikk han tak i via Ebay i Storbritannia. Stoffet er lovlig, og brukes blant annet i akvarium. Breivik overdriver prisen på stoffet i sitt manifest. Foto: WIKIMEDIA Vis mer

- Ja, det er et skikkelig dårlig kamera, prisen sier vel sitt. Kameraet kjøpte han rundt 11.00 den dagen. Det var 25. november i fjor. Han leverte det tilbake samme dag klokka 17.40, sier selgeren i en elektronikkbutikk ikke langt fra leiligheten til Breiviks mor. Han husker Breivik godt, fordi de ansatte i butikken måtte lete for å finne det annonserte supertilbudet. Kameraet kostet 599, og butikken solgte med tap.
 
- En egen gruppe etterforsker finansene hans, men det er for tidlig å si noe om dette, sier informasjonsmedarbeider Roar Hanssen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

- Bruker nett
- Kompleksiteten i operasjonen hans virker noe overdrevet. Det er ikke vanskelig å lage eksplosiver som kan ha dødelig utfall. Bomben han brukte er ikke særlig annerledes enn den andre har brukt, sier forsker Ramon Spaaij ved La Trobe University i Australia til Dagbladet.

Han har forsket på ensomme ulver og deres terrorhandlinger. Spaaij forteller at terroristene eksperimenterer ved hjelp av nett med håndbøker for terrorister de finner på nett. Men få av dem klarer å lage bomber som dreper mange.

- Normalt er det bare noen få mennesker som skades eller blir drept Det er generelt vanskelig for ensomme ulver å bygge bomber som dreper mange. Som angrepet i Norge tragisk nok viser, våpen kan være mer «effektivt», sier Spaaij.

 

KJØPT BILLIG PÅ NETT: Uniformen Breivik brukte til PR er sammensatt av billige ordensbånd og medaljer som kan kjøpes på nett. Foto: AFP
KJØPT BILLIG PÅ NETT: Uniformen Breivik brukte til PR er sammensatt av billige ordensbånd og medaljer som kan kjøpes på nett. Foto: AFP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media