Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik ble han Vågås mektigste mann

Rune Øygard holdt media i hånda mens han arrangerte kjendismiddager hos Arne Brimi.

MEKTIGE VENNER: Her deiser daværende kulturminister Ellen Horn i bakken på vei til bilen etter lunsj på Arne Brimis villmarkssted Vianvang i Vågå kommune. Stein Erik Hagen og Vågå-ordfører Rune Øygard (til høyre) tar tak i kulturministeren og hjelper henne på beina. Foto: Tomm W. Christiansen
MEKTIGE VENNER: Her deiser daværende kulturminister Ellen Horn i bakken på vei til bilen etter lunsj på Arne Brimis villmarkssted Vianvang i Vågå kommune. Stein Erik Hagen og Vågå-ordfører Rune Øygard (til høyre) tar tak i kulturministeren og hjelper henne på beina. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÅGÅ/OSLO (Dagbladet): Da Rune Øygard ble sykemeldt etter overgrepsanmeldelsen ble kjent i september i fjor, hadde han sittet 16 år som ordfører i Vågå - siden 1995. Ordføreren er kjent for sitt mektige nettverk av topppolitikere og kjendiser.

I 2009 trakk statsminister Jens Stoltenberg fram ordføreren som sitt politiske forbilde. Han var invitert i Stein Erik Hagens bryllup, samme mann som la ICAs regnskapsavdeling med 30 ansatte til Vågå.

I nabokommunen og hjembygda Skjåk er Øygards bror, Rolv Kristen Øygard (Sp) ordfører. Han ønsker ikke å uttale seg om broren til Dagbladet.

Les også Dagbladet Magasinets reportasje om bygda Rune Øygards advokat Mette Yvonne Larsen omtaler som «Twin Peaks» her.

Årets kommuneprofil Øygards nettverk ble også omtalt i 2009 - da ordføreren ble kåret til årets kommuneprofil av bladet Kommunal Rapport. Fra før var Øygard en av landets mest populære ordførere, ønsket av 82 prosent av innbyggerne i 2007.

- MANGLENDE PRESSEKRITIKK: Vågå-ordfører Rune Øygard har vært svært populær i bygda han har styrt siden 1995. Valgforsker og professor Jon Helge Lesjø ved Høgskolen i Lillehammer mener Øygard at lokalpressen ikke har vært kritisk og sett på hva ordføreren har oppnådd av konkrete resultater. - Han har hatt en vellykket omdømmestrategi, men de faktiske resultatene er ukjente. Øygards hovedinnsats har vært å være en symbolsk sterk merkevare og skapt et bilde av en distriktskommune som ville noe, sier valgforskeren. Her er Jens Stoltenberg på besøk i Vågå. Foto: Statsministerens kontor.
- MANGLENDE PRESSEKRITIKK: Vågå-ordfører Rune Øygard har vært svært populær i bygda han har styrt siden 1995. Valgforsker og professor Jon Helge Lesjø ved Høgskolen i Lillehammer mener Øygard at lokalpressen ikke har vært kritisk og sett på hva ordføreren har oppnådd av konkrete resultater. - Han har hatt en vellykket omdømmestrategi, men de faktiske resultatene er ukjente. Øygards hovedinnsats har vært å være en symbolsk sterk merkevare og skapt et bilde av en distriktskommune som ville noe, sier valgforskeren. Her er Jens Stoltenberg på besøk i Vågå. Foto: Statsministerens kontor. Vis mer

I hovedbegrunnelsen for nominasjonen het det at Øygard «har hele det siste tiåret stått i spissen for å gjøre fjellbygda attraktiv for folk og næringsliv.»

- Nettverket består av 30- 40 personer som møtes her oppe én gang i året. De stiller opp gratis, men får en middag hos Arne Brimi på Vianvang, sa han til bladet.

Valgforsker og professor Jon Helge Lesjø ved Høgskolen i Lillehammer mener Øygard har hatt en unik posisjon i Vågå, men at han ikke har vært noen sterk regional politiker utover det.

SJEF I 16 ÅR:  Rune Øygard ble gjenvalgt som ordfører i Vågå i fjor høst. Like etterpå ble det kjent at han var anmeldt for overgrep mot barn under 14 år. Ifølge Ivar Valdvik, leder for Bygdelista - som er det største opposisjonspartiet i bygda - var Øygard et friskt pust da han kom inn som Vågå-ordfører i 1995. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SJEF I 16 ÅR: Rune Øygard ble gjenvalgt som ordfører i Vågå i fjor høst. Like etterpå ble det kjent at han var anmeldt for overgrep mot barn under 14 år. Ifølge Ivar Valdvik, leder for Bygdelista - som er det største opposisjonspartiet i bygda - var Øygard et friskt pust da han kom inn som Vågå-ordfører i 1995. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Han har ord på seg for å skape oppmerksomhet om Vågå, samt være en som har hatt stor tillit lokalt gjennom valgresultatene - og en ordførereffekt.

Kjendisnettverk Da det ble kjent at Øygard var ordføreren som var sikta for overgrep ble det opprettet en såkalt «støttegruppe» for ham. Journalist Stein Hølmo i Ottadalsradioen intervjuet Øygards venn og fotograf Morten Krogvold - som på oppdrag fra ordføreren sjøl har tatt bilder av den fornærmede jenta.

Da sa han at Elizabeth Hartmann ledet kjendisgruppa som besto av «mange, mange flere» og som han «var en av de første som fikk gleden av å være med på».

- Vi bruker ikke vår kjendisstatus, men det er ressurssterke mennesker som virkelig jobber for Rune nå. Han har mange innflytelsesrike venner og nettverk, og de er alle veldig rystet.

HYTTETUR: I 2007 erklærte daværende statsråd Bjarne Håkon Hanssen at Vågå fikk tildelt 20 arbeidsplasser i forbindelse med den nye NAV-reformen. De to har ifølge bladet Kommunal Rapport vært på hyttetur sammen. Bildet viser kommunehuset i Vågå. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
HYTTETUR: I 2007 erklærte daværende statsråd Bjarne Håkon Hanssen at Vågå fikk tildelt 20 arbeidsplasser i forbindelse med den nye NAV-reformen. De to har ifølge bladet Kommunal Rapport vært på hyttetur sammen. Bildet viser kommunehuset i Vågå. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Krogvold nevnte også Arne Brimis navn, men Brimi benekter overfor Dagbladet at han har hatt noe med dette å gjøre i det hele tatt. Han sier han ikke har hatt kontakt med Krogvold på flere år, og verken han eller Krogvold ønsker å kommentere saken.

Spurte om råd Elizabeth Hartmann bekreftet tidligere denne uka overfor Dagbladet at hun jobbet som PR-rådgiver og la en omdømmestrategi for Vågå kommune.

Dagbladet vet at Hartmann snakket med Øygard så seint som i forrige uke, og at den samtalen gjaldt hvordan ordføreren hadde det i den hektiske tida før rettssaken.

- Jeg har snakket med ham, men det er helt naturlig. Hvis et menneske blir alvorlig syk og har en lege i sin bekjentskapskrets er det helt naturlig at man spør vedkommende til råds. I dette tilfellet har det handlet om «skal man finne seg i dette?». Da blir svaret mitt stort sett at «ja, det må du, og av og til er det best å holde kjeft». Da har du fått vite veldig mye av hva jeg har sagt, sier Elizabeth Hartmann - som understreker at hun ikke har vært noen PR-rådgiver for Rune Øygard.

STARTET LOKALRADIO:  Rune Øygard startet lokalradioen som i dag heter Ottadalsradioen 1. mai 1985. I dag drives den av journalist Stein Hølmo, som har jobbet i lokalradioen siden den startet. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
STARTET LOKALRADIO: Rune Øygard startet lokalradioen som i dag heter Ottadalsradioen 1. mai 1985. I dag drives den av journalist Stein Hølmo, som har jobbet i lokalradioen siden den startet. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Øygard har en utmerket advokat som håndterer pressen bedre enn de fleste, sier hun.

- Byttet parti Ifølge Ivar Valdvik, leder for Bygdelista - som er det største opposisjonspartiet i bygda - var Øygard et friskt pust da han kom inn som Vågå-ordfører i 1995. De to har hatt samme vennekrets siden 70-tallet, opplyser han.

- Det har ikke vært noen tvil om hvem som har styrt skuta. Personlig har jeg likt ham godt, han var et politisk talent. Men har ikke vært særlig glad i opposisjonen i kommunestyret, og for ham har det vært meningsløst at andre har stemt noe annet enn Ap.

Øygard var engasjert i Venstre til utpå 90-tallet, og har også en fortid som politiker i Bygdelista i Skjåk og Vågå.

VENN: Elizabeth Hartmann snakket med Øygard seinest i forrige uke. - Hvis et menneske blir alvorlig syk og har en lege i sin bekjentskapskrets er det helt naturlig at man spør vedkommende til råds. I dette tilfellet har det handlet om «skal man finne seg i dette?». Da blir svaret mitt stort sett at «ja, det må du, og av og til er det best å holde kjeft». Da har du fått vite veldig mye av hva jeg har sagt, sier Elizabeth Hartmann til Dagbladet. Foto: Dagbladet
VENN: Elizabeth Hartmann snakket med Øygard seinest i forrige uke. - Hvis et menneske blir alvorlig syk og har en lege i sin bekjentskapskrets er det helt naturlig at man spør vedkommende til råds. I dette tilfellet har det handlet om «skal man finne seg i dette?». Da blir svaret mitt stort sett at «ja, det må du, og av og til er det best å holde kjeft». Da har du fått vite veldig mye av hva jeg har sagt, sier Elizabeth Hartmann til Dagbladet. Foto: Dagbladet Vis mer

Han har også vært generalsekretær i Norges Bygdeungdomslag, og 1. mai 1985 startet han Ottadalsradioen, da kalt Vågåradioen.

- Ap har hatt mer eller mindre flertall i Vågå siden krigen. Han hadde ikke vært i partiet før han ble ordførerkandidat.

Stor gjeld Gjennom Øygards 16 år har bygda fått en rekke utmerkelser. I 2006 kåret daværende barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem Vågå til Årets barne- og ungdomskommune. Fire år etter ble prosjektet «Norges beste skole» satt i gang.

Men Vågå har hatt opplæringsambisjoner som er langt fra innfridd, og i 2011 var Vågå blant 40 kommuner med et så svakt resultat på nasjonale prøver at Utdanningsdirektoratet vil gi spesiell støtte og oppfølging.

13 MANDATER:  I Vågå kommunestyre har Ap 13 mandater mens Bygdelista har fire, SP har tre og SV én. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
13 MANDATER: I Vågå kommunestyre har Ap 13 mandater mens Bygdelista har fire, SP har tre og SV én. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Vi har satt spørsmålstegn ved økonomiske transaksjoner. Vi har stor kommunegjeld, blant de største på landsbasis. Det er dessuten et faktum at vi har dårlige nasjonale målinger når det gjelder grunnskole og helse- og sosialforvaltning, sier Valdvik.

Ifølge Statistisk sentralbyrås reviderte tall fra Kostra per 29.06.2012 er Vågås langsiktige gjeld i prosent av brutto driftsinntekter 218,3 i 2011. I resten av landet ligger tallet på 187,1.

- Bruker media I 2009 brukte Vågå 14 600 kroner mer enn Opplandsgjennomsnittet på driftsutgifter til grunnskolesektor per innbygger mellom 6 og 15 år.

- På begynnelsen av 90-tallet lå vi blant de ti beste på grunnskolestatistikken i Oppland, men jeg tror ikke vi kommer så godt ut lenger. Vi har heller ikke en god og robust økonomi slik vi hadde da, sier Valdvik, som mener Øygard aldri har blitt utsatt for noen kritisk presse.

SAMARBEID:  Stein Erik Hagens la ICAs regnskapsavdeling med først 30 ansatte til Vågå. I august i  år ble det klart ICAs økonomiavdeling øst oppbemannes fra 18 til 25 stillinger i forbindelse med nedleggelse av avdeling i Molde. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SAMARBEID: Stein Erik Hagens la ICAs regnskapsavdeling med først 30 ansatte til Vågå. I august i år ble det klart ICAs økonomiavdeling øst oppbemannes fra 18 til 25 stillinger i forbindelse med nedleggelse av avdeling i Molde. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Han er voldsomt flink til å bruke media og få positiv omtale. Jeg har savnet en nøkternhet fra pressen.

Manglende kritikk Også valgforsker Lesjø mener lokalmediene først ble kritiske etter at overgrepssaken ble kjent.

- Det er riktig at det ikke har vært noen kritisk presse i forhold til hva han har oppnådd av konkrete resultater, det har vært lite etterprøvd. Øygards hovedinnsats har vært å være en symbolsk sterk merkevare og skapt et bilde av en distriktskommune som ville noe, sier han.

- Han har hatt en vellykket omdømmestrategi, men de faktiske resultatene er usikre.

Valgforskeren mener Øygards forhold til topppolitikere og kulturpersoner har vært gjensidige.

VÅGÅ KIRKE:  Vågå er kjent for ordføreren sin, som har sittet ved roret siden 1995. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
VÅGÅ KIRKE: Vågå er kjent for ordføreren sin, som har sittet ved roret siden 1995. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Hans omgang med kjendiser har bidratt til hans gode omdømme lokalt, mens sentrale politikere har hatt behov for å vise fram positive eksempler på lokalpolitikk, sier Lesjø.

- Julekvelden på kjerringa I 2002 mistet Vågå hjørnesteinsbedriften Vågå bruk, som produserte møbler. Rundt 40 ansatte mista jobben.

I 2007 kom glad-nyheten da daværende arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen erklærte at Vågå fikk tildelt 20 arbeidsplasser i forbindelse med den nye NAV-reformen. Ifølge en 2009-artikkel i Kommunal Rapport fikk «Nav-ministeren» høre hva Vågå ønsket under en hyttetur med ordføreren vinteren 2007.

På Vågå kommunes hjemmesider står det at Øygard så på dette som en seier, noe daværende Dovre-ordfører Erland Løkken (Sp) reagerte på.

BEGGE ORDFØRERE:  Rune Øygard og broren vokste opp i Skjåk. I dag er de ordførere i hver sin kommune. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
BEGGE ORDFØRERE: Rune Øygard og broren vokste opp i Skjåk. I dag er de ordførere i hver sin kommune. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg mener den dag i dag at det var en feil fra regjeringen. Hvordan dette ble ordnet har jeg ikke peiling på, men avgjørelsen kom som julekvelden på kjerringa, sier Løkken.

Bjarne Håkon Hanssen sier til Dagbladet at han ikke vil kommentere saken.

Minglemiddager Han var ordfører i Dovre i tolv år, samtidig som Øygard.

- Dovre har hatt tradisjon for å være en stor statsarbeidsplass, men vi mista mange arbeidsplasser på 90-tallet. I Soria Moria 1 ble det sagt av vi skulle være den første kommunen til å få nyetableringer dersom det ble aktuelt, og derfor hadde jeg forventet at plassene i forbindelse med NAV-reformen ble lagt til Dovre og ikke Vågå.

NYTT KULTURHUS:  Øygards nettverk ble også omtalt i 2009 - da ordføreren ble kåret til årets kommuneprofil av bladet Kommunal Rapport. Fra før var Øygard en av landets mest populære ordførere, ønsket av 82 prosent av innbyggerne i 2007. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
NYTT KULTURHUS: Øygards nettverk ble også omtalt i 2009 - da ordføreren ble kåret til årets kommuneprofil av bladet Kommunal Rapport. Fra før var Øygard en av landets mest populære ordførere, ønsket av 82 prosent av innbyggerne i 2007. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Løkken understreker at han ikke klandrer Øygard - som han beskriver som en dyktig ordfører som var god til å markedsføre seg.

- Vi har hatt et godt og ryddig forhold. Jeg ble ofte invitert til Vågå da Rune hadde besøk av statsråder og foretningsforbindelser, som for eksempel Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Karita Bekkemellem.

Selv om det gjenstår flere uker av rettssaken er Øygards politiske karriere etter all sannsynlighet over.

Hans forsvarer Mette Yvonne Larsen sa i går til TV 2 at Rune Øygard har forståelse for at han sannsynligvis ikke kan fortsette som ordfører.

Den politiske opposisjonen i Vågå kunngjorde fredag at de mente at Øygard burde trekke seg fra sitt verv. 

MULIG ÅSTED: Jenta skal ha fortalt i avhør av overgrep skal ha forekommet i ordførerens hus som er avbildet her. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MULIG ÅSTED: Jenta skal ha fortalt i avhør av overgrep skal ha forekommet i ordførerens hus som er avbildet her. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
FORSVARER: Mette Yvonne Larsen sa i går at Øygard har forståelse for at han sannsynligvis ikke kan fortsette som ordfører. Thorbjørn Klundseter (44) er statsadvokat i Hedmark og Oppland og aktor i straffesaken mot Øygard. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORSVARER: Mette Yvonne Larsen sa i går at Øygard har forståelse for at han sannsynligvis ikke kan fortsette som ordfører. Thorbjørn Klundseter (44) er statsadvokat i Hedmark og Oppland og aktor i straffesaken mot Øygard. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer