Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik ble homoparaden mottatt i St. Petersburg

I Oslo ble 5000 hyllet, bortsett fra et enslig banner med «Homoseksualitet er en trussel mot nasjonens sikkerhet».

HISSIG STEMNING: En mann som demonstrerte for homofiles rettigheter blir her angrepet av en motdemonstrant i St. Petersburg i dag. Foto: STRINGER/REUTERS
HISSIG STEMNING: En mann som demonstrerte for homofiles rettigheter blir her angrepet av en motdemonstrant i St. Petersburg i dag. Foto: STRINGER/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Skeive dager» avsluttes denne helga, og i dag blir hovedstaden farget av Homoparaden.

Den startet på Grønland og feststemte homser danset seg gjennom sentrum til Dronning Mauds gate ved Rådhusplassen. I front gikk offisielle gjester som byrådsleder Stian Berger Røsland og likestillingsminister Audun Lysbakken.

I dag gikk sistnevnte bare under navnet homoministeren.

Viktig symbolikk - Respekten for homofile skal være en grunnleggende verdi som alle må tilpasse seg. Jeg har deltatt noen ganger tidligere også, sa Lysbakken til Dagbladet før paraden.

RUNDT 5000: Ifølge paradesjefen deltok rundt 5000 i Homoparaden i Oslo, som gikk fra Grønland til Rådhusplassen. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
RUNDT 5000: Ifølge paradesjefen deltok rundt 5000 i Homoparaden i Oslo, som gikk fra Grønland til Rådhusplassen. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

Homofesten var delt inn i over 40 seksjoner, med blant annet politiske partier, sykepleierforbundet, politiet og Amnesty.

- Det er symbolsk viktig at paraden går gjennom Grønland. Det er den mest mangfoldige bydelen i Oslo både når kulturelt og med tanke på etnisitet. Vi må vise respekt og være like tydelig mot innvandrere og norske kristne foreninger som har de samme holdningene. Ingen skal kunne gjemme seg bak religiøse begrunnelser for ikke å vise respekt, mener Lysbakken.

Ikke alle tilskuerne var fornøyd med krydringen av bybildet i ettermiddag.

DEMONSTRERTE: Denne demonstranten var ikke så fornøyd med Homoparaden. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
DEMONSTRERTE: Denne demonstranten var ikke så fornøyd med Homoparaden. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

«Homoseksualitet er en trussel mot nasjonens sikkerhet,» sto det på en stor plakat en mann holdt opp i Grønlandsleiret.

Vil provosere Paradesjef Hallvard Øren sier at litt av formålet er å provosere.

- Det er en viss grad av provokasjon. For at vi skal nå fram i kampen vår for like rettigheter, må vi gå litt på tverst av normen, sier Øren til TV 2 Nyhetskanalen.

Han anslår at rundt 5000 personer deltok i paraden.

MASKERT I BERLIN: I flere europeiske byer har det vært homoparade i dag. Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP
MASKERT I BERLIN: I flere europeiske byer har det vært homoparade i dag. Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP Vis mer

- Jeg er bare overveldet. Det er svært lenge siden jeg har sett så mye stolthet og glede på en gang i Oslos gater, sier styreleder i «Skeive dager», Stein Runar Østigaard.

Også andre steder i Europa har det i dag vært homoparader, i forbindelse med Christopher Street Day. Markeringen er den siste lørdagen i juni og er opprettet for å minnes det som skjedde i Christopher Street i New York 28. juni 1969.

En politirazzia mot homseklubben Stonewall Inn førte til gateslag i bydelen Greenwich Village. Opptøyene blir beskrevet som den første gangen de homofile i USA sto opp for seg og sloss tilbake.

KLEMTE TIL: Disse gutta klemte til under paraden i Berlin. Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP
KLEMTE TIL: Disse gutta klemte til under paraden i Berlin. Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP Vis mer

I russiske St. Petersburg ble det bråk under en miniparade politiet ikke hadde gitt tilatelse til. 14 personer ble arrestert.

Dagbladet kommer med mer.

FLYVERTINNER: Rosa flyvertinneuniformer vakte oppsikt i Berlin-paraden. Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP
FLYVERTINNER: Rosa flyvertinneuniformer vakte oppsikt i Berlin-paraden. Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP Vis mer