GODHJERTET PERSON: Den amerikanske kvinnen trodde at hennes blonde hår og blå øyne ville hjelpe henne i planene om å drepe den svenske karikaturtegneren Lars Vilks og rekruttering til terrorvirksomhet. FOTO: Scanpix
GODHJERTET PERSON: Den amerikanske kvinnen trodde at hennes blonde hår og blå øyne ville hjelpe henne i planene om å drepe den svenske karikaturtegneren Lars Vilks og rekruttering til terrorvirksomhet. FOTO: ScanpixVis mer

Slik ble hun «Jihad Jane»

- Hun snakket aldri om internasjonale hendelser eller muslimer, sier hennes tidligere kjæreste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet):Den amerikanske kvinnen Colleen LaRose ble tirsdag siktet for drapsplaner mot en ikke navngitt svensk person samt rekruttering til terrorvirksomhet.

Personen LaRose ønsket å drepe være den svenske kunstneren Lars Vilks. Kunstneren tegnet sommeren 2007 profeten Muhammed i kroppsformen til en hund, og det ble blant annet utlovet en dusør på 100 000 dollar for den som klarte å drepe han.

LaRose, som kaller seg «JihadJane» på Internett, skulle også gifte seg med en terrormistenkt slik at han kunne flytte til Europa og eventuelt selv også bli martyr dersom det skulle være nødvendig, står det i tiltalten tirdag. Hun har også samtykket i å gi finansiell hjelp til sine medkonspiratorikere i Asia og Europa.

Ifølge det 11 sider lange dokumentet skal LaRose ha sagt seg villig til å få tak i et bopel i et europeisk land og gifte seg.

Hun flyttet til Europa i august med sin tidligere kjærestes stjålne pass og hadde planer om å gi det til ett av sine "brødre", skriver AP.

- Jeg kan fortsatt ikke skjønne det
Men hvordan i alle dager kunne en amerikansk kvinne ha et så sterkt ønske om å finne og drepe en svensk kunstner, og bo og trene med jihadister?

Hennes kjæreste, Kurt Gorman, har uttalt til Philadelphia Daily News at de to møttes i Ennis, Texas, for flere år siden og at ingenting virket rart til hun pakket klærne og flyttet til sin egen leilighet i Pennsburg uten å engang si ifra i august.

Dette var dagen etter hennes fars begravelse, skriver AP.

- Jeg var oppskaket, og bekymret. Kanskje noe hadde skjedd med henne, sier Gorman. Noen uker senere kom to FBI agenter på besøk og i november og desember måtte han vitne foran en såkalt storjury.

- Hun snakket aldri om internasjonale hendelser, om muslimer eller noe av det, forklarte han avisa.

«JIHAD JANE:» Colleen LaRosa. FOTO: Scanpix
«JIHAD JANE:» Colleen LaRosa. FOTO: Scanpix Vis mer

- Det er veldig rart. Jeg kan fortsatt ikke skjønne det. Hun var en godhjertet person.

Finansiell hjelp
LaRose er en av veldig få internasjonale saker hvor en kvinne har blitt anklaget for terrorisme, sier amerikanske myndighetspersoner til AP.

I de senere år er de eneste andre kvinnene i USA som er tiltalt for terrorovertredelser advokaten Lynne Stewart, som ble dømt for å ha hjulpet den fenglslede blinde Sheik Omar Abdel Rahman i å kommunisere med sine etterfølgere, og Aafia Siddiqui, en pakistansk forsker, som ble funnet skyldig i å skyte på amerikanske personell i Afghanistan mens hun skrek "død over alle amerikanere".

Mens Stewart har insistert på at hun ikke er en forræder, har Siddiqui anklaget amerikanske myndigheter for å lyve om henne sak.

LaRose på sin side kaller seg selv for «JihadJane» i en YouTube video hvor hun sier at hun var desperat etter å gjøre noe for å hjelpe lidelsene til muslimer.

Blondt hår og blå øyne
LaRose oppgir i sine nettsamtaler at hun trodde at hennes blonde hår og blå øyne ville hjelpe henne til å bevege seg fritt i Sverige, slik at hun fikk utført angrepet mot Vilks. Å drepe "målet" var hennes store plan, og hun skal ha skrevet til en sørasiatisk mistenkt i mars 2009 at det kom det til å fortsette å være "til jeg når målet eller dør mens jeg prøver".

I tiltalen mot henne står det skrevet at hennes ytringer på Internett viser hennes villighet til å bli en martyr, og hennes utålmodighet til å utføre dette.

Myndighetene sier at saken viser hvordan terrorgrupper aktivt går inn for å rekruttere amerikanere som kan fullføre deres mål. Dessuten viser saken hvordan en helt ny form for terrorisme nå vokser fram.

46-årige LaRose fra Pennsburg har blitt holdt i varetekt uten mulighet for kausjon siden 15 oktober 2009.

KONVERTERTE: Kjæresten til LaRose sier hun ikke var interessert i Islam og internasjonale hendelser. Likevel valgte hun å konvertere til Islam. FOTO: Scanpix
KONVERTERTE: Kjæresten til LaRose sier hun ikke var interessert i Islam og internasjonale hendelser. Likevel valgte hun å konvertere til Islam. FOTO: Scanpix Vis mer