Slik ble Irak-veteranen Anthony (21) drapsmann

Fikk krigsmedalje av Bush. Ett år senere drepte han for 30 gram marihuana.

FIKK MEDALJE AV BUSH: Et drøyt år før Anthony Marquez drepte for 30 gram marihuana, ble han tildelt Purple Heart-medaljen da president George W. Bush besøkte Walter Reed Army Medical Center. På bildet er også Anthonys mor, Teresa, som forsøkte å varsle hæren om sønnens alarmerende oppførsel, Foto: WHITE HOUSE
FIKK MEDALJE AV BUSH: Et drøyt år før Anthony Marquez drepte for 30 gram marihuana, ble han tildelt Purple Heart-medaljen da president George W. Bush besøkte Walter Reed Army Medical Center. På bildet er også Anthonys mor, Teresa, som forsøkte å varsle hæren om sønnens alarmerende oppførsel, Foto: WHITE HOUSEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Da Anthony Marquez (21) kom hjem krigsskadd fra Irak var han ikke helt seg selv. Han slet med grufulle mareritt og voldelige utbrudd. Smertestillende tabletter og alkohol gikk ned på høy kant.

I februar 2006 tok derfor hans bekymrede mor, Teresa Hernandez, kontakt med militærbasen Fort Carson i Colorado Springs. Hun fortalte sersjanten som hadde ansvaret for sønnen hennes, at han var en tikkende bombe.

Sersjanten svarte med å gjøre narr av sønnen: «Moren din ringte. Hun sier du er i ferd med å bli gal».

Drepte for 30 g marihuana
Åtte måneder senere gikk bomben av. Ruset på smertestillende og antidepressiva gikk 21 år gamle Anthony Marquez inn på soverommet til en narkolanger. Flere ganger brukte Marquez elektrosjokkpistol mot narkolangeren. Deretter skjøt han ham i hjertet for 30 gram marihuana.

Ett år tidligere hadde president George W. Bush stått ved sykesenga hans og tildelt ham Purple Heart-medaljen.

Slik ble Marquez den første av i alt ti Irak-veteraner fra samme avdeling ved Fort Carson, som enten ble drapsmann, tiltalt for drapsforsøk eller medvirkning til drap etter at de returnerte til USA, skriver The Gazette of Colorado Springs.

I en serie intervjuer som avisa har gjort forteller flere av soldatene om hvordan både disiplinen og moralen forfalt mens de var i Irak.

- Mot slutten var vi så sinte og trøtte og frustrerte. Hvis du kom for nær, fyrte vi bare løs. Stoppet du ikke, kjørte vi over bilen din med panservognen, forteller Daniel Freeman, venn av Anthony Marquez.

Fritt fram for alt
- Det var fritt fram for alt. Du fikk ikke skylda for noe med mindre noen var helt sikre på at du hadde gjort noe feil. Og det var vanskelig. Så ting skjedde. Taxisjåfører ble skutt på måfå. Folk ble kidnappet, kjørt til broer, avhørt og kastet av, sier 21 år gamle Marcus Mifflin.

Marquez, som nå soner en dom på 30 år, sier han neppe ville skutt og drept hadde det ikke vært for tida i Irak.

- Etter Irak ble det bare naturlig, sier Marquez til avisa The Gazette. Marquez tjenestegjorde et år i Iraks sunnitriangel og 15 måneder i Bagdad.

Flere drap fulgte.

- Drep alle, drep alle
I august 2007 ranet og skjøt Louis Bressler (24) en tilfeldig soldat på gata i Colorado Springs. I desember samme år etterlot Bressler og hans medsoldater Bruce Bastien jr. (21) og Kenneth Eastridge (24) liket av en annen medsoldat på gata. Liket var pepret med kuler.

I mai og juni 2008 kjørte to andre soldater fra samme enhet rundt og skjøt mot tilfeldige mål.

I september slo John Needham (25) i hjel sin tidligere kjæreste.

De fleste av disse draps- og voldsmennene kom fra andre bataljon i det 12. infanteriregiment. De pleide å kalle seg «dødelige krigere».

Hæren trener deg opp til å bli sånn, sier Kenneth Eastridge, som soner 10 år for medvirkning til drap.

- De banker det inn i hodet ditt, helt til det er et instinkt: Drep alle, drep alle. Og så gjør du det. Og så tror de at du bare kan komme hjem og skru det av, sier Eastridge.

Sendt til Afghanistan
Åtte drap utført av seks Fort Carson-soldater i løpet av 12 måneder fikk det amerikanske forsvaret til å starte gransking: Var det erfaringene fra Irak som gjorde disse soldatene til drapsmenn eller var de potensielle drapsmenn allerede før de vervet til seg til krigen?

Denne månedene kom konklusjonene nedfelt i en 126 sider lang rapport. Erfaringene fra slagmarkene i Irak, frykten for å søke hjelp og mangelfull behandling av rusavhengighet og mentale problemer kan ha ført til det negative utfallet het det i rapporten.

Nå er den beryktede 3500 mann store avdelingen fra Fort Carson i Afghanistan for å nedkjempe Taliban.

TIL AFGHANISTAN: 5. juni dro kampenheten som tilhører fjerde brigade fra Fort Carson til Afghanistan. Denne avdelingen har tidligere kjempet i Irak og flere av veteranene derfra har drept, ranet og kidnappet etter at de kom hjem.  Foto: John Moore/Getty Images/AFP/SCANPIX
TIL AFGHANISTAN: 5. juni dro kampenheten som tilhører fjerde brigade fra Fort Carson til Afghanistan. Denne avdelingen har tidligere kjempet i Irak og flere av veteranene derfra har drept, ranet og kidnappet etter at de kom hjem. Foto: John Moore/Getty Images/AFP/SCANPIX Vis mer