PEKER PÅ BREIVIK-VIDEO: Paul Ray fotografert på Oslo Plaza etter å ha vært i avhør hos politiet i Oslo. Han mener Breivik ville sverte ham. Foto: Hilde Mesics Kleven/Dagbladet
PEKER PÅ BREIVIK-VIDEO: Paul Ray fotografert på Oslo Plaza etter å ha vært i avhør hos politiet i Oslo. Han mener Breivik ville sverte ham. Foto: Hilde Mesics Kleven/DagbladetVis mer

- Slik ble jeg misbrukt av Anders Behring Breivik

Paul Ray, Breiviks påståtte mentor, hevder å ha bevis for at massemorderen ville legge skylda på ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ray var ved 21-tida i går ferdig i et knallhardt, fem timer langt avhør hos Oslo-politiet. I avhøret har briten forklart hvordan han mener Anders Behring Breivik (32) forsøker å gi ham for å ha drept 77. Paul Ray mener Breivik la inn hemmelige nazi-hint i manifestet sitt.

Briten har studert videoen Breivik la ut på Youtube få timer før terrorangrepene. I den mener han å finne flere åpenbare hint til at han selv er ment å skulle bli syndebukken.

- Jeg har aldri hatt noe med ham å gjøre, det er bare noe han selv hevder. Nynazister fra England står bak dette - sammen med Breivik, sier Ray.

Peker på «bevis» Ray møter Dagbladet i resepsjonen på Radisson Blu Plaza hotell, der han bor under det to dager lange oppholdet i Norge. Forespilt Breiviks manifest-video, peker han ut det han påstår er bevis som styrker hans forklaring:

• Han nevner BBC flere ganger. Det er åpenbart at han vil rette søkelyset mot England. Hvorfor skulle han, en nordmann, være så opptatt av BBC, spør Ray.

• Det vises bilder av Rikard Løvehjerte - Richard Lionheart - i videoen. Det er kallenavnet til Rays blogg.

- Breivik var ingen kristen, han blander symbolikk. Jeg er kristen, og navnet kan knyttes til meg. Breivik nevner bare Lionheart for å sverte meg. Bildet er bare i videoen av den grunn, sier Ray.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hitler-symbolikk • I videoen vises bilder fra en English Defence League-demonstrasjon, som skal ha vært avholdt 8. august 2009. August er den 8. måneden i året. Høyreekstreme bruker 88 som forkortelse for Heil Hitler, siden h er den åttende bokstaven i alfabetet.

- Den demonstrasjonen ble avholdt like etter at jeg stakk av fra English Defence League. Det er ikke tilfeldig at han viser den videoen, han vil peke på hendelser som skjedde rundt det tidspunktet, mener Ray.

• Breivik hevder å være medlem i en organisasjon kalt Knights Templar, og viser riddersymboler i videoen.

- Han visste at jeg hadde en slik organisasjon, og forsøker å skryte på seg medlemskap. Jeg har aldri møtt ham, sier Ray.

Han navngir flere framtredende høyreekstreme i England som han mener har støttet Breivik. Det var ikke mulig for Dagbladet å nå disse seint i går kveld.

FLERE PUNKTER: Ray mener videoen, som han her studerer, inneholder flere referanser til ham selv. Foto: Hilde Mesics Kleven
FLERE PUNKTER: Ray mener videoen, som han her studerer, inneholder flere referanser til ham selv. Foto: Hilde Mesics Kleven Vis mer

Dagbladet vet at Ray også ble spurt i avhør om han hadde hatt kontakt med Breiviks Facebook-pseudonym Sigurd Jorsalfar. Han nektet.

Klarer seg selv Dagbladet sporet i juli opp Paul Ray på Malta, og avslørte hvordan han sammen med den fryktede nynazisten Nick Greger, og den drapsdømte nord-iren Johnny Adair planla hellig krig mot islam. Når Dagbladet bringer emnet opp for Ray i resepsjonen på Plaza, svarer briten følgende:

- Vi trenger ikke Anders Behring Breivik. Vi klarer oss selv.

Han bekrefter at de tre har planer om hvordan de skal stoppe trusselen fra islam, men sier bestemt at det ikke foreligger planer om å ville styrte regjeringer eller forsøke statskupp.

Trussel fra islam Hvor mange som er med i organisasjonen, som kalles Knights Templar eller Order 777, vil han ikke si.

- Vi støtter monarkiet, slår briten fast, mens han titter opp på et bilde av kong Harald på hotellveggen.

På seg har han en spesialdesignet, hvit reklame-trøye med Lionheart skrevet på brystkassa. Da Dagbladet møtte ham på Gardermoen i går ettermiddag, kom Ray med boka Babylon's Covert War i hånda. Han forklarer:

- Den er skrevet av en venn av meg, og handler om trusselen vi står overfor. Trusselen fra Islam.

Han ble av to sivilkledte politifolk kjørt rett fra Gardermoen i en leid VW Golf - etter at motoren i Golfen trengte noen forsøk på å starte.

AVHØRT: Paul Rays tur bekostes av politiet. Under avhørene i Oslo bor han på Plaza. Foto: Hilde Mesics Kleven/Dagbladet
AVHØRT: Paul Rays tur bekostes av politiet. Under avhørene i Oslo bor han på Plaza. Foto: Hilde Mesics Kleven/Dagbladet Vis mer