Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kampen om makta

Slik ble Jonas en debattvinner­

I 2015 ble han slaktet, men etter gårsdagens partilederdebatt ble Jonas Gahr Støre av flere aviser og kommentatorer erklært som vinner. Slik forklarer Jonas og teamet snuoperasjonen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladets lederavdeling ga i går kveld Støre en femmer på terningen etter gårsdagens debatt. VG ga ham terningkast seks. Om de gode terningkastene sier Støre selv:

- Da har truffet en nerve i den debatten. Partilederdebatten er en spesiell debattform, som ikke minner om noe annet. Det er ni deltakere i 90 minutter. Men jeg opplevde at debatten handlet om viktige saker, og jeg fikk sagt det som er viktig for meg. Da er jeg fornøyd, sier Støre til Dagbladet.

- Lytter og lærer

Retorikkekspert Kjell Terje Ringdal ved høyskolen Christianina, Kjell Terje Ringdal, var enig med pressens kommentatorer:

– Jeg har aldri sett og hørt Støre så kortformulert og tydelig. Det var en statsminister som trådte fram, og jeg vil gi ham terningkast seks for innsatsen. Dette var vinn- eller forsvinn for Støre, og han vant, sier førstelektor i retorikk ved høyskolen Christiania, Kjell Terje Ringdal til NRK.

- For to år siden fikk du ikke like bra mottakelse, hvordan har du endret debattstrategi?

- For det første har det skjedd ting med meg på to år. Jeg arbeider med de oppgavene jeg har, og forsøker å lære av det som er nytt. Det har jeg hatt glede av. Men det viktigste er at vi har fått avklart politikk, samlet partiet og mobilisert til valgkamp.

- OFFENSIV: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell, om hvem som vant kveldens partilederdebatt. Video: NRK / Marie Røssland Vis mer

- Så etter landsmøtet har jeg opplevd en veldig lettelse over at vi nå er en organisasjon som heter Ap, som består av veldig engasjerte folk, som nå er samlet, og som gjør det enklere å være leder helt i spissen, sier Støre.

-Det er blitt lagt merke til at du bruker mer onelinere og er skarpere. Føler du deg tryggere og tøffere enn før?

-Jeg føler meg veldig lik, og jeg har fått meldinger fra folk jeg har jobbet med før og i departementer jeg har ledet, fra folk som sier at nå ser de igjen den de kjenner best. Da tenker jeg det er fint å kunne vise fram det óg. Jeg opplever ikke at jeg har forandret meg. Det er den samme mannen som står her, men hvis de kan få se mer helheten av meg, så er det fint, sier Støre.

- Blitt trygg i rollen

Dagbladet har snakket med kilder i Ap om hvordan Støre og hans nærmeste medarbeidere har jobbet med å spisse det politiske budskapet og prikke inn debattformen. De forteller at Støre ikke har brukt eksterne krefter til skolering, men brukt egne erfaringer og sitt nærmeste team.

- Han fikk en dårlig start i 2015. Den endringen som har skjedd, handler om Jonas selv, og hvordan han jobber. Han er opptatt av hvordan han kan gjøre ting bedre, og tar innspill om det. Han forbereder seg veldig godt. Han liker å kunne forklare kompliserte saker og større sammenhenger, men er blitt mer bevisst på når han kan gjøre det og ikke.

SKJERPET: Jonas Gahr Støre og Erna Solberg på vei inn til partilederdebatt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKJERPET: Jonas Gahr Støre og Erna Solberg på vei inn til partilederdebatt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Han har vært partileder i tre år, og blitt trygg i rollen. Han er bedre kjent med sine politiske motstandere, og kjenner deres debattstil, styrker og svakheter, sier en kilde.

- Rister av seg

Stempling som tåkete og vinglete fra Høyre og Frp har han ifølge rådgiverne sine ristet av seg. Overfor Dagbladet understreker kildene at Støre har lang erfaring fra toppolitikken. Han har jobbet tett på Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg, og sett statsministerjobben på nært hold. Han har også lang erfaring fra debatt, både fra sin tid som utenriksminister og fra valgkampen for to år siden. Han vet at det stormer på toppene, og har ikke latt seg påvirke av merkelappene, understrekes det.

- Hvis han får kritikk, bestemmer han seg for å «vise dem». Han er også veldig trygg på seg selv, og er opptatt av å være seg selv. Han er blitt mer den han er, sier en kilde.

Støre vant sitt eget landsmøtet i april med et tydelig politisk budskap og en mer ledig og direkte form.

- Jeg har fått vist meg fram som Jonas, sa Støre til Dagbladet etter landsmøtet, der han blant annet bidro med sang og dans på scenen.

- Jeg skal være meg selv. Og de som kjenner meg, kjenner igjen at dette er Jonas. Sånn ønsker jeg å være også i politikken. Og det gir en større trygghet og tydelighet i politikken når du har et samlet landsmøte bak deg. Vi har gjort gode vedtak, og samlet oss på viktige områder. Jeg har følt på en stemning som har vært oppløftet og forventningsfull. Det tar jeg med meg som stor inspirasjon og et stort ansvar, sa Støre den gang.

FLYSETEAVGIFT: Under mandagens partilederdebatt i Arendal så Sps Trygve Vedum sin mulighet til å sette Siv Jensen til veggs da flyseteavgiftene dukket opp som tema. I dag kom det fram at han ikke vil fjerne den selv. Video: NRK ... Vis mer Vis mer

Spisse budskapet

Han har en liten stab rundt seg. Stabssjef Astrid Huitfeldt har vært med Støre lenge som politisk rådgiver. I tillegg består teamet av Lars Mattis Hansen, som har bakgrunn fra finansdepartementet, Thomas Hornburg, som har bakgrunn som journalist og kommentator og særlig jobber med språk, taleskriving og strategi, Jonas Bals som både er maler og fagforeningsmann og skribent, og kommunikasjonssjef og pressekontakt Camilla Ryste. Teamet har i valgkampen nær kontakt med partikontoret og valgkampsjef Halvard Ingebrigtsen.

- Nødvendig og rettferdig

I valgkampen har Støre og teamet hans jobbet med å konkretisere politikken som ble vedtatt på landsmøtet og kommunikasjonen. Det har særlig vært jobbet med skattebudskapet, hvordan budskapet om 15 milliarder i økte skatter skal framstå offensivt og lettfattelig. Støre beskrives som en reflekterende og resonnerende politiker. Dermed har utfordringen være å finne formuleringer som dekker analysene og som kan fungere i en intens debatt.

- Nødvendig og rettferdig, var stikkordene Støre brukte i partilederdebatten om skatteøkningen. Han erkjente at det ikke er noen gla’sak å varsle skatteøkninger, men sa det er nødvendig fordi handlingsrommet i økonomien er brukt opp av den sittende regjering.

- Ordet «nødvendig» handler om at det ikke lenger bare er å pøse på med oljepenger, som Høyre/Frp-regjeringen har gjort. Handlingsrommet er brukt opp. Hvis vi ikke øker skattene, er det ikke nok penger igjen til satsing på skole, helse, eldre og klima som Ap vil. Det er «rettferdig» fordi de fleste vil ikke få skatteøkning med vårt opplegg. Det handler om at de rikeste må bidra mer til det norske spleiselaget, forklarer en kilde.

Til tross for terningkastene, lar resultatene vente på seg. I august har Arbeiderpartiet rast nedover på målingene. Den siste katastrofemålinga kom på NRK i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!