Slik ble Kassa tatt

Gamle, ærverdige Christiania Bank og Kreditkasse kan bli kjøpt av svensker og finner. Dagbladet har historien om hvordan bankens skjebne fredag kveld ble beseglet over et måltid selvskutt elg på Oslos vestkant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Fredag

Klokka 17 kimer telefonen på kontoret til Kreditkassens viseadministrerende direktør Baard Syrrist. Det er den kjente norske forretningsadvokaten Carl Erik Krefting som har viktige nyheter. På oppdrag fra MeritaNordbanken skal Krefting samle toppledelsen i 151 år gamle Christiania Bank- og Kreditkasse til møte. Et møte som kan bli avgjørende for bankens framtid.

- Du og Tom Ruud må ta en tur hjem til meg i kveld, er Kreftings beskjed.

Halvannen time seinere sitter de to banktoppene i Kreftings hjem i Ryghs vei 25 i Oslo. Tilstede er også MeritaNordbankens konsernsjef Hans Dalborg, en lun og trivelig fyr Ruud kan snakke lett med.

Men det blir raskt klart at dette ikke er Tom Ruuds show. Her er det andre som skal føre ordet. Dalborg har et oppkjøpstilbud i kofferten og mye på hjertet. I to timer snakker den svenske konsernsjefen seg varm om ekspansjon, samordningsgevinst og framtidsmuligheter. Om et pan-nordisk bankfellesskap og erobring av nye markeder.

Tom Ruud liker det han hører. Dalborgs tanker kunne vært hans egne.

Klokka 21 har Hans Dalborg sagt nok og Tom Ruud har hørt det han trenger. Med mobiltelefonen holder han styreformann Harald Arnkværn løpende orientert. Også de ansattes representant i styret, Liv Irene Haug, blir kontaktet.

Imens setter Gro Svensen Krefting, Carl Eriks kone, maten på bordet. Det er vilt på menyen. Elg, skutt av ektemannen. Det eksklusive selskapet skåler for maten og framtida. Men forsiktig, de har en lang helg foran seg.

 Lørdag

Tom Ruud står tidlig opp. Egentlig skulle han slappet av etter fire helger på rad med jobbing. Det ble ikke slik. Klokka 10 forlater han kontoret på Majorstua med kurs for regjeringskvartalet. Statsminister Kjell Magne Bondevik og finansminister Gudmund Restad skal orienteres. Ruud sitter på gangen og venter mens representantene for MeritaNordbanken gjør seg ferdig med å framføre sitt budskap. Deretter er det Kreditkassens tur. De to politikernes første kommentarer er forsiktige, det hele er fort unnagjort.

Så er da også tida knapp. I hui og hast innkalles Kreditkassens styre til ekstraordinært møte. Lørdag klokka 16 blir styremedlemmene informert. De liker det de hører, de også.

 Søndag

I advokatfirmaet Thommessen Krefting Greve Lund i Haakon VII's gate i Oslo er det lys i vinduene selv om det er søndag. Arbeidet med å orientere landets sentrale stortingspolitikere er i full gang. Noen blir innkalt til kontoret, andre blir informert per telefon.

Samtidig, i Burson-Marstellers lokaler på Sjølyst plass, jobbes det på høygir. Konsulentselskapet har fått jobben som MeritaNordbankens forlengende arm i Norge. Informasjonsstrategien skal utformes, den svensk/finske ledelsen skal briefes om norske forhold, materiell og lokaler skal ordnes til den store offentliggjøringen. Sentralt i den firemanns sterke gruppa fra Burson-Marsteller står Dag Vangsnes og Sten Helland. Sistnevnte kjent som en av Thorbjørn Jaglands nærmeste medarbeidere og statssekretær ved statsministerens kontor for få år siden. Han har blant annet fått i oppdrag å fortelle de svensk-finske bankfolkene hvordan norske politikere skal overbevises.

Liknende medierådgivning har den tidligere informasjonsdirektøren i Hafslund Nycomed, Eric Cameron, bidratt med. Cameron er seniorrådgiver i selskapet Gambit.

Klokka 21.30 går informasjonsalarmen. Kreditkassen skjønner at Dagbladet er på sporet av budet, nå gjelder det å skalke alle luker. Samtidig må alle bankens ledere og tillitsvalgte orienteres. Det må for all del forhindres at sentrale medarbeidere først leser om oppkjøpsforsøket i avisa. Det blir en hektisk natt.

 Mandag

Klokka 08.15 offentliggjøres oppkjøpsforsøket. Svenskene er på full fart inn i Kreditkassen. Pressekonferansen på Sjølyst samme formiddag bringer ingen store overraskelser. Baard Syrrist og Tom Ruud er fornøyde. De to Kreditkasse-direktørene forlater Sjølystsenteret i tolvtida. Baard Syrrist smiler.

- Du Tom? Vi bør vel sende en blomst til Carl Eriks kone som takk. Den middagen var alldeles nydelig.

BETALES KONTANT? Styreformann Jakob Palmstierna (t.v) i MeritaNordbanken og direktør Tom Ruud i Kreditkassen utvekslet håndtrykk under pressekonferansen i går.