Slik ble Moe lurt

Slik har kontakten mellom den forsvunne mangemillionæren Kjetil Moe (64) og hans nigerianske kontaktpersoner fortonet seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange nordmenn blir rundlurt

  • Kontakten har begynt ved at Moe har fått et brev fra det som etter all sannsynlighet er nigerianske kriminelle basert i Sør-Afrika. Fremgangsmåten er meget velkjent over hele verden. Brevet, som framstår som forholdsvis troverdig, foreslår en hemmelig pengeoverføring. Det innebærer at Moe åpner en konto, der nigerianerne lover å sette inn et enormt beløp i dollar. Sør-Afrikansk politi forteller at dokumentene funnet på Moes hotellrom bekrefter denne fremgangsmåten. Summen som skulle overføres på konto var ifølge dokumentene 21 millioner dollar, og Moe har blitt lovet en stor andel av pengene.
  • Da Moe sa ja til denne avtalen, begynte hans utgifter å løpe. De nigerianske kontaktene trenger penger til alt mulig, for eksempel bestikkelser, advokathonorarer og andre utgifter. Dette har Moe sannsynligvis måtte betale på forskudd. Ifølge politiet skal Moes nigerianske kontakt ha forsøkt å forsinke den påståtte utbetalingen ytterligere.
  • Dersom Moe først har begynt å betale forskudd til nigerianerne, har han trolig måttet ut med store pengesummer over lengre tid, uten at de lovede pengene er satt inn på hans konto. Derfor reiste Moe kanskje til Sør-Afrika for å kreve tilbake det han hadde betalt inn, eller i tro på at han kunne fremskynde det enorme innskuddet.

Skulle møte

- Vi vet ikke om Moe har betalt penger tidligere, men vi har grunn til å tro at han nektet å betale 5000 dollar til nigerianerne. Han hadde avtalt å møte nigerianerne da han kom til Sør-Afrika, sier kriminalinspektør Lawrence van der Westhuizen til Dagbladet.

  • Ingen vet hva som skjedde etter at Moe forlot hotellet mandag. Han skal ha ringt flere samtaler til sine nigerianske kontakter i løpet av oppholdet i Sør-Afrika. Nigeriabrev funnet blant Moes papirer i Norge, kan tyde på at den første kontakten kan ha blitt opprettet så tidlig som i 1994.
  • Politiet følger Nigeria-sporet, men ser også mulighet for at Moe kan ha blitt ranet, kjørt ned eller drept i området rundt hotellet. Privatetterforsker Ola Thune, som er satt på saken, utelukker heller ikke at Kjetil Moe bare kan ha stukket av.

Kjetil Moe ble i går kveld etterlyst i sør-afrikanske nyhetssendinger. Ingen tips hadde før dette kommet inn i saken.