SINNE: Det var store protester etter militæraksjonen mot Den røde moské i 2007. Kommandosoldater raidet moskeen, der Al-Qaida ifølge pakistanske myndigheter hadde tilhold, og folk brant bilder av daværende president Pervez Musharraf i gatene. Og hendelsen var sentral på Faisal Shahzads vei til å bli en terrorist. Foto: AFP/Arif ALI/Scanpix
SINNE: Det var store protester etter militæraksjonen mot Den røde moské i 2007. Kommandosoldater raidet moskeen, der Al-Qaida ifølge pakistanske myndigheter hadde tilhold, og folk brant bilder av daværende president Pervez Musharraf i gatene. Og hendelsen var sentral på Faisal Shahzads vei til å bli en terrorist. Foto: AFP/Arif ALI/ScanpixVis mer

Slik ble mønsterborgeren Faisal (30) en terrorist

Times Square-bomberens vei fra amerikansk familiefar til terrorist på oppdrag for Taliban.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Faisal Shahzad erkjente i går å ha stått bak det mislykkede terrorangrepet på Times Square forrige måned.

Det som opprinnelig virket å være en velintegrert familiefar fra Connecticut spredte sjokkbølger gjennom hele USA, da han plantet en grønn Nissan Pathfinder full av sprengstoff på USAs kanskje mest populære turistområde.

Men hvorfor?

Ifølge New York Times er det spesielt en stor hendelse i Pakistan som skal være årsaken.

Stormet moske For da pakistanske kommandosoldater i juli 2007 beleiret og stormet Den røde moske i Islamabad, i en aksjon hvor flere enn 100 mennesker mistet livet, tok Faisal Shahzad det svært ille opp.

Han pleide å be i Den røde moskeen når han var i Pakistan, og på islamistiske nettsteder leste den unge mannen seg varm på teorier om en korrupt regjering som bare var ute etter å tekkes USA.

MANNEN: Faisal Shahzad gikk gjennom en lang reise før han endte som terrortiltalt i USA. Bildet er tatt på en pressekonferanse hos det amerikanske justisdepartementet i mai. Foto: AFP/Jewel Samad/Scanpix
MANNEN: Faisal Shahzad gikk gjennom en lang reise før han endte som terrortiltalt i USA. Bildet er tatt på en pressekonferanse hos det amerikanske justisdepartementet i mai. Foto: AFP/Jewel Samad/Scanpix Vis mer

New York Times har snakket med etterforskere og etterretningspersonell både på amerikansk og pakistansk side. De tegner sammen et bilde av en mann som ble stadig mer skeptisk til USAs gjøren og laden i verden.

Det er to nære venner av Shahzad som var spesielt delaktige i hans vei til å bli en terrorist.

Terrorimam Den første er 32 år gamle Shahid Hussain, som Shahzad kom i kontakt med i Connecticut, der de begge bodde og gikk på skole. Dernest var det Muhammad Shouaib Mughal, som Shahzad møtte i Islamabad - gjennom nettopp Shahid Hussain.

Etter at han allerede i 2004 begynte å utforske islamistiske nettsteder av nysgjerrighet, blant annet bloggen og videoforedragene til terrorimamen Anwar Al-Awlaki, bestemte de tre seg for å slutte opp om krigen for islam etter raidet på Den røde moské.

Mughal drev en databutikk i Islamabad. De to møttes i 2008. Først fordi Shahzad hadde problemer med datamaskina si, men ble raskt forent i ideen om hellig krig.

Gjennom Den røde moské kom de i kontakt med pakistanske Taliban. I denne perioden skal Shahzad blant annet ha møtt Hakimullah Mehsud, terrororganisasjonens leder. Det skal også ha vært Mehsuds 17 år gamle nevø som i moskeen ble den første kontakten inn i Taliban.

Droneangrep Tehrik-i-Taliban var først overbevist om at Shahzad var en amerikansk spion, men Mughal forklarte at Faisal Shahzad var til å stole på.

BEGYNNELSEN: En student gråter over sine døde venner etter beleiringen av Den røde moské i Islamabad i 2007. Foto: AP/B. K. Bangash/Scanpix
BEGYNNELSEN: En student gråter over sine døde venner etter beleiringen av Den røde moské i Islamabad i 2007. Foto: AP/B. K. Bangash/Scanpix Vis mer

Shahzad bosatte seg i Pakistan i 2009. Hans amerikansk-pakistanske kone og deres to barn flyttet samtidig til hennes foreldre i Saudi-Arabia.

Samtidig som Faisal Shahzad fikk flere og flere «feil» venner, intensiverte Bush- og senere Obama-administrasjonene droneangrepene ved den pakistansk-afghanske grensa.

Faisal Shahzad hadde lenge vært uenig i den amerikanske utenrikspolitikken, men nå gikk uenigheten fra å være frustrasjon og misnøye til å bli aggresjon og hevnlyst.

Hans folk ble drept av ubemannede, feige, amerikanske droner. Faisal Shahzad bestemte seg for å ta hevn.

- Vi vil fortsette å angripe USA helt til de trekker seg ut fra Irak og Afghanistan, gjør slutt på droneangrepene i Pakistan, Jemen og Somalia, sa Shahzad til dommeren i gårsdagens rettssak.

- Let's go Fly forbanna på USA, og klar for krig, tok Shahzad kontakt med Muhammad Shouaib Mughal:

FRYKT: Vaktholdet på Times Square er kraftig intensivert etter det mislykkede terrorangrepet. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP/Scanpix
FRYKT: Vaktholdet på Times Square er kraftig intensivert etter det mislykkede terrorangrepet. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer

- Lets' go, sa Shahzad.

I desember i fjor kjørte Mughal Shahid Hussain og Faisal Shahzad til en Taliban-treningsleir i Waziristan, der de to sammen med en ukjent tredje person gikk gjennom beinhard felttrening i fem uker.

Deretter lærte de å lage bomber, før Taliban, da de igjen ble klar over at Shahzad hadde amerikansk pass, ga ham 4000 dollar i kontanter og beskjed om å reise til USA for å ta uskyldige liv.

- Han snek seg gjennom sikkerhetsnettet vårt, sier USAs spesialutsending for Afghanistan og Pakistan, Richard Holbrooke, til New York Times.

Senere skal ytterligere 12 000 dollar være overført til Shahzad. Så satt 30-åringen seg på flyet til USA, skaffet en grønn Nissan og sprengstoff.

MØTTE SHAHZAD: Hakimullah Mehsud, leder for Taliban i Pakistan. Foto: AP/Ishtiaq Mehsud/Scanpix
MØTTE SHAHZAD: Hakimullah Mehsud, leder for Taliban i Pakistan. Foto: AP/Ishtiaq Mehsud/Scanpix Vis mer

Nå risikerer han livstid i fengsel.

I RETTEN: Her forklarer Shahzad seg for dommer Miriam Goldman Cedarbaum. Tegningen er tegnet på mandag. I går erklærte Shahzad seg skyldig. Blir han dømt, risikerer han livstid i fegnsel. Tegning: AFP/Shirley Shepard/Scanpix
I RETTEN: Her forklarer Shahzad seg for dommer Miriam Goldman Cedarbaum. Tegningen er tegnet på mandag. I går erklærte Shahzad seg skyldig. Blir han dømt, risikerer han livstid i fegnsel. Tegning: AFP/Shirley Shepard/Scanpix Vis mer