Røper ukjente detaljer:

Slik ble «Moskva» senket

En rekke ukrainske militærkilder forteller nå i detalj om operasjonen som førte til senkingen av den russiske svartehavsflåtens flaggskip.

SANK: «Moskva», som er flaggskipet i Russlands svartehavsflåte, sank torsdag 14. april. Nye bilder skal vise krigsskipet i flammer, men disse er foreløpig ikke bekreftet. Foto: Twitter / OSINTtechnical Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

14. april ble det bekreftet av både russiske og ukrainske myndigheter: Det russiske flaggskipet «Moskva» var sunket i Svartehavet.

Det skal ha hatt et mannskap på 510 personer om bord. Hvor mange av dem som døde, er fortsatt ikke kjent.

På dagen åtte måneder seinere har Ukrajinska Pravda publisert det de omtaler som en rekonstruksjon av hvordan ukrainerne lyktes med å senke missilkrysseren. Den inneholder flere til nå ukjente detaljer.

Uventet hjelp av været

Den såkalte rekonstruksjonen er basert på flere titall intervjuer med ukrainske militærkilder og bilder fra operasjonen.

Den tar for seg den ukrainske hærens utfordringer med Neptun-rakettene, som skal ha hatt funksjonsfeil, ved starten av fullskala-invasjonen, samt hendelsesforløpet som førte til det russiske flaggskipets undergang.

Det skal ha skjedd rundt klokka 16, onsdag 13. april, at en Neptun-operatør fikk uventede data inn på radaren sin: Den viste et stort mål rundt 120 kilometer fra kysten. Det kunne bare være ett objekt i Svartehavet av den størrelsen.

I utgangspunktet lå ikke været til rette for angrepet som skulle følge. Tunge regnskyer dekket himmelen over den ukrainske svartehavskysten, og det skal ha vært nærmest umulig å se gjennom dem fra fly, droner eller satellitter.

BOMBING: Lydloggen mellom ukrainske soldater på øya Zmiinyi og russiske soldater på krigsskip har blitt delt på nett. Lydklippet inneholder den siste kommunikasjonen mellom partene før russerne går til angrep. Vis mer

Likevel mener avisas kilder at nettopp været var årsaken til at skipet dukket opp på den konvensjonelle radaren, ved at signalet ble reflektert mellom skyene og havoverflaten.

- Da invasjonen startet hadde vi ikke radarer som dekket horisonten. Det visste Russland. Men siden skydekket var lavt, og signalet fra korridoren mellom vannet og skyene ikke hadde noe sted å ta veien, nådde radaren - helt uventet - «Moskva», sier en kilde.

Flere mener at skipets mannskap var så sikre på at de ikke ville bli oppdaget, at de ikke hadde aktivert luftvernet da rakettene ble avfyrt.

«Hun druknet»

At det var Neptun-raketter som senket det russiske flaggskipet er tidligere hevdet av ukrainske myndigheter, og gjentas av Pravdas kilder.

Flere amerikanske medier har meldt at amerikansk etterretningsinformasjon skal ha bidratt til at ukrainerne kunne lokalisere og angripe fartøyet. Det har Pentagon-talsmann John Kirby avvist.

Etter å ha avfyrt missilene mot «Moskva», skal det ha tatt tid før ukrainerne visste om de hadde truffet. Droneoperatører skal ha nektet å sende opp droner for å sjekke, i frykt for at de kunne bli skutt ned.

Dagbladet har tidligere omtalt satellittbilder tatt like før klokka 19 lokal tid 13. april, som viser at skipet var omgitt av flere fartøy.

Men det var først da de fikk kjennskap til at en slepebåt hadde forlatt Krim-halvøya i retning det angrepne skipet, at de skal ha innsett at situasjonen var kritisk.

Neste morgen lød det fra presidentrådgiver Oleksej Arestovitsj: «Hvor er «Moskva»? Hun druknet».

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer