Slik ble myten skapt om venstrehendtes tidlige død

President Obama er blant dem som kan puste lettet ut.

VENSTREHENDT: President Barack Obama er blant dem som kan være fornøyd med at venstrehendte etter alt å dømme ikke dør tidligere enn andre. Foto: AFP/Jewel Samad
VENSTREHENDT: President Barack Obama er blant dem som kan være fornøyd med at venstrehendte etter alt å dømme ikke dør tidligere enn andre. Foto: AFP/Jewel SamadVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At venstrehendte dør i gjennomsnitt ni år tidligere enn andre, var det både skremmende og oppsiktsvekkende resultatet psykologene Diane Halpern og Stanley Coren for omtrent tjue år siden publiserte i flere vitenskapelige tidsskrifter.

Inntil nylig var BBC-reporter Hannah Barnes en av mange som dermed fikk en grunn til bekymring: Barnes har både venstrehendte foreldre og en venstrehendt bror.

120 sigaretter
Men nå har psykologi-professor Chris McManus ved University College i London beroliget henne. McManus sier til BBC at ideen om venstrehendtes overdødelighet skyldes en forskningsfeil.

Og tabben er ikke helt enkel å avsløre - selv om den påståtte overdødeligheten allerede ved første øyekast virker nærmest for vond til å være sann.

- Hvis dette var riktig, ville det vært den største enkeltindikatoren vi har for å vurdere forventet levealder - det ville være som å røyke 120 sigaretter om dagen pluss å gjøre andre farlige ting samtidig, sier Chris McManus til BBC.

Så på de døde
McManus forklarer at det Halpern og Coren gjorde, var å ta en liste over avdøde i Sør-California. Så kontaktet de familiene deres og spurte om de var høyre- eller venstrehendte.

Ut fra 2000 dødsfall så de at den gjennomsnittlige alderen på dødstidspunktet var ni år lavere enn hos de høyrehendte.
Konklusjonen var klar: Venstrehendte dør tidligere.

Men noe hadde altså gått galt underveis.

- Feilen de gjorde, var at de bare så på de døde, sier Chris McManus.

Fant feilen
For å finne feilen, kreves en viss historisk innsikt.

McManus forklarer at venstrehendte i Victoria-tiden ble utsatt for et kraftig press, og at mange derfor undertrykte denne siden av seg selv og ble høyrehendte.
Slik fortsatte det, med maskiner og verktøy tilrettelagt for høyrehendte, og undervisning hvor det ble oppmuntret til å skrive med høyre hånd.

Venstrehendte har også til tider vært ansett som mindre begavede, selv om folk som USAs president Barack Obama er et åpenbart eksempel på det motsatte.

En myte
Blant de som var gamle så sent som på 1980-tallet var det på grunn av denne undertrykkingen færre som oppførte seg som venstrehendte, enn det antallet som kanskje «egentlig» var det.

Blant yngre generasjoner hadde derimot presset avtatt, og flere «levde ut» sin tilbøyelighet til å bruke venstre hånd.

Dermed ble det en overrepresentasjon av unge blant de venstrehendte døde.

«Så ideen om at venstrehendte dør ni år tidligere enn høyrehendte, er en myte», konkluderer BBC-reporter Hannah Barnes.

Kritisert også tidligere Det er ikke første gang Diane Halpern og Stanley Corens forskningsresultater utsettes for kritikk.

I en artikkel fra 1993 i Los Angeles Times går det fram at forskere ved Universitetet i Bergen hadde deltatt i en undersøkelse hvor venstrehendte ble spurt om de hadde blitt tvunget til å bruke en annen hånd enn det som føltes naturlig.

Undersøkelsen viste at dette særlig var tilfelle hos dem over 60.