Slik ble Pål Refsdal somalier for 420 kroner

Krigsreporteren forteller hvordan han fikset «ekte» pass på svartebørs. Og dokumenteksperten avslører falske tegn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Pål Refsdal ville sjekke ryktene om hvor lett det er å skaffe et pass i Somalia.

Et par timer og 70 dollar (420 kroner) etter at han hadde sendt avgårde et bud med sitt eget passbilde og ønskede personalopplysninger, hadde krigsreporteren fra Bærum «beviset» på at han er somalisk statsborger.

Norges fremste ekspert på falske ID-papirer har undersøkt Refsdals nye pass med siste nytt i teknisk utstyr.  Og kan ikke utelukke at passet er så ekte, rent teknisk,  som det er mulig å dokumentere.

Pass fra krigsherjede land som Somalia, Irak og Afghanistan er de vanskeligste for ID-myndigheter over resten av kloden å vite helt sikkert om er ekte.

UDI ville ha pass Pål Refsdal fikk et ekstra statsborgerskap mens han var i Mogadishu i februar i forbindelse med et dokumentarfilmprosjekt.

- Jeg traff en norsksomalisk bekjent som fortalte at han skulle gjøre en tjeneste for en venninne i Norge når han først var i Somalia. Han hadde fått med et passbilde og 50 dollar.

<strong> SKEPTISK:</strong>   Jobben til Per O. Haddal, seksjonsleder for NID, er å se på dokumenter og høre på historier med skeptiske øyne og ører. Men han utelukker ikke at Pål Refsdals nye pass er ekte, rent teknisk. Og han ble ikke veldig overrasket over å høre hvor lett krigsreporteren skaffet passet fra et marked i Mogadishu. Foto: Melisa Fajkovic/Dagbladet.
SKEPTISK: Jobben til Per O. Haddal, seksjonsleder for NID, er å se på dokumenter og høre på historier med skeptiske øyne og ører. Men han utelukker ikke at Pål Refsdals nye pass er ekte, rent teknisk. Og han ble ikke veldig overrasket over å høre hvor lett krigsreporteren skaffet passet fra et marked i Mogadishu. Foto: Melisa Fajkovic/Dagbladet. Vis mer

- Slik hun hadde forstått Utlendingsdirektoratet (UDI), måtte hun komme med pass for å få sin norske ID, forteller Refsdal til Dagbladet.

Han sendte med samme bestilling for seg selv til Bahkora-markedet i Mogadishu, der det er en egen hall med «håndverkere» som selger ID-papirer.

Standard: 50 dollar Standardprisen for pass er 50 dollar. Av sikkerhetsmessige årsaker valgte Refsdal å betale 20 dollar ekstra for å få produsenten til å bringe hans nye pass til hotellrommet i Mogadishu.

Som hvit mann ville han ikke ta sjansen på å være kidnappingsoffer.

- Det eneste jeg kan garantere er at min underskrift er ekte. Resten var klargjort. Jeg signerte og mannen trakk over plastlamineringen.  Så var jeg innehaver av nytt pass.

Per O. Haddal har 18 års erfaring som dokumentgransker i Kripos.

<strong> DOBBEL ID:</strong> Pål Refsdal skaffet seg somalisk statsbiregrskap for 70 dollar på svartebørsen i Mogadishu. Han beholder sitt norske, ekte pass. Foto: Melisa Fajkovic/Dagbladet.
DOBBEL ID: Pål Refsdal skaffet seg somalisk statsbiregrskap for 70 dollar på svartebørsen i Mogadishu. Han beholder sitt norske, ekte pass. Foto: Melisa Fajkovic/Dagbladet. Vis mer

Som seksjonsleder i NID (Nasjonalt identitets- og dokumentasjonssenter) var han svært interessert i å granske det nye passet til Pål Refsdal.

Luftbobler Før de tekniske undersøkelsene, kommer Haddal med følgende kommentar etter å ha bladd gjennom passet med sitt trenede blikk:

- Bortsett fra at jeg ville stusset over bilde av en hvit mann i et somalisk pass, er det et par grunner til at jeg ville vurdert å trekke Refsdal inn på bakrommet for nærmere sjekk hvis jeg var grensekontrollør: for det første er det en liten diagonal forskyvning på forsidemotivet. For det andre er laminatet som dekker bildet og personopplysninger upresist og inneholder små luftbobler.

-Men ingen av av disse momentene behøver å bety at passet er falskt. For å kunne konkludere sikkert, trenger vi mer omfattende referansemateriale,  sier dokumenteksperten før han tar med med det mørkegrønne ID-papiret i NIDs laboratorium.

Og den granskingen reduserer ikke sannsynligheten for at passet kan være ekte vare som falsknere har kjøpt av korrupte statstjenestemenn.

Kan være ekte - Papiret kan godt være ekte. Vannmerker, trykkmetoder og UV-reaksjon ser troverdige ut. Med visse forbehold synes passformularet å kunne være ekte i teknisk forstand. Det er heller ikke funnet spor etter endringer av de variable opplysningene - det vil si at gammel skrift under er fjernet.

Et døgn seinere har NID fått flere opplysninger om hvordan et ekte, somalisk skal være.

<strong> AVANSERT UTSTYR:</strong>  Laboratoriet hos NID (Nasjonalt identitets- og dokumentasjonssenter) i Oslo har markedets mest avanserte utstyr til å avsløre falske ID-dokumenter. Seksjonsjef Per O. Haddal fant ingen "gammel" skrift eller noe feil med materialet på Pål Refsdals pass. Foto: Melisa Fajkovic/Dagbladet.
AVANSERT UTSTYR: Laboratoriet hos NID (Nasjonalt identitets- og dokumentasjonssenter) i Oslo har markedets mest avanserte utstyr til å avsløre falske ID-dokumenter. Seksjonsjef Per O. Haddal fant ingen "gammel" skrift eller noe feil med materialet på Pål Refsdals pass. Foto: Melisa Fajkovic/Dagbladet. Vis mer

- Det jeg først ville blitt skeptisk vil nå, er at passet til Refsdal er noen millimeter for stort i både høyde og lenge. Men det er heller ikke sikkert at det kan utelukke at passet er såkalt ekte, sier Haddal.

Han understreker at somaliske pass har generelt lav troverdighet, selv om de teknisk sett er helt ekte.

- Det kan skyldes korrupsjon, svak sentralmyndighet og dårlige rutiner for utstedelse, understreker ID-eksperten

<strong> IKKE MANGE FEIL:</strong>  Her har Pål Refsdal "beviset" på at han er statsborger av Somalia. Små luftbobler under laminatet var det eneste dokumenteksperten stusset litt over på disse hovedsidene. - Men det i seg selv behøver ikke bety at passet er falskt, teknisk sett, sier seksjonsleder Per O. Haddal. Foto: Melisa Fajkovic/Dagbladet.
IKKE MANGE FEIL: Her har Pål Refsdal "beviset" på at han er statsborger av Somalia. Små luftbobler under laminatet var det eneste dokumenteksperten stusset litt over på disse hovedsidene. - Men det i seg selv behøver ikke bety at passet er falskt, teknisk sett, sier seksjonsleder Per O. Haddal. Foto: Melisa Fajkovic/Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer