STRATEGIMØTE: Et av Qatars mange grep i borgerkrigen i Syria er å opprette dialog med al-Nusra - opprørsgruppa som er al-Qaidas front i Syria. Dette bildet, spredt via en al-Nusra-vennlig Twitter-konto i juli, viser soldater fra terrorhæren som planlegger et anslag mot regjeringsstyrker i storbyen Aleppo nord i Syria. Foto: AP / NTB scanpix
STRATEGIMØTE: Et av Qatars mange grep i borgerkrigen i Syria er å opprette dialog med al-Nusra - opprørsgruppa som er al-Qaidas front i Syria. Dette bildet, spredt via en al-Nusra-vennlig Twitter-konto i juli, viser soldater fra terrorhæren som planlegger et anslag mot regjeringsstyrker i storbyen Aleppo nord i Syria. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Slik ble Qatar blant verdens mektigste: - Har møter med al-Qaida

Snakker der andre ikke vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): - Qatar kan gjøre ting som ingen andre kan. Det gjelder også i Syria, sier Andreas Krieg, sikkerhetsrådgiver for Qatars regjering og professor ved King's College i London, til Dagbladet.  Verdens rikeste land er mindre i areal enn Buskerud fylke - men har over dobbelt så høyt brutto nasjonalprodukt per innbygger som Norge. Qatars største synlige trofé er VM i fotball i 2022. Men også politisk har Qatar en unik posisjon - ikke minst i Syria.

Qatar snakker med og forsøker å påvirke terrorgrupper og opprørere som ingen andre vil ta i. Målet, ifølge Andreas Krieg, er en visjon om et mer stabilt Midtøsten - og politisk makt til Qatar. FOTBALLSKANDALEN Penger under bordet, døde arbeidere og lidende etterlatte, korrupsjonsanklager og æreløse FIFA-topper. Fotball-VM i Qatar 2022 er i ferd med å bli tidenes idrettsskandale — sju år før avspark. I denne serien møter du noen av Qatar-skandalens ofre, pamper, varslere og bakmenn.

Snakker med al-Qaida

Et av Qatars mest kontroversielle prosjekter i Syria er samtaler med Jabhat al-Nusra — al-Qaida i Syria. Terrorgruppa anses som den nest farligste av opprørsgruppene i landet, etter IS, og har en rekke fremmedkrigere i sine rekker. Blant disse er europeere - også nordmenn.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn