Slik ble Røkke-lånet godkjent

Kredittilsynet stolte på advokatene til DnB og Sparebanken NOR da det godkjente milliardlånet til Kjell Inge Røkke. Bankenes juridiske vurderinger ble lagt til grunn for tilsynets ja til de kontroversielle lånene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var storbankenes egne advokater som først konkluderte med at Røkke-lånene var lovlige. Da Kredittilsynet fikk de juridiske betenkningene på sitt bord, valgte tilsynet å legge disse til grunn for sin egen behandling av milliardlånene. Det bekrefter Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo overfor Dagbladet:

- Begge bankene hadde foretatt juridiske vurderinger i forhold til om lånet kunne være i strid med paragraf 8-10. Vi fant ikke grunn til noen annen vurdering enn det som var lagt til grunn fra bankene selv.

- Dere la bankadvokatenes konklusjoner til grunn?

- Vi har også gjort supplerende og selvstendige vurderinger, men hovedvekten har vært lagt på bankenes vurderinger og at det ikke var grunn til å tro at de handlet i strid med norsk aksjelov. Primæransvaret har ligget hos bankene selv. Vi har ikke funnet grunn til å overprøve deres vurderinger.

Ulovlige lån?

Uttalelsene gir trolig kritikerne av Røkke-lånene vann på mølla. En rekke jurister har reist tvil om Røkkes lånefinansierte oppkjøp av Aker RGI er lovlig. Blant tvilerne finner vi juridiske størrelser som professor Carl August Fleischer, førstestatsadvokat Morten Eriksen, amanuensis Hugo Matre og advokat Peter L. Bernhardt. Alle peker på allmennaksjelovens paragraf 8-10 som forbyr oppkjøp av et selskap ved hjelp av selskapets egne midler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer