Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik ble Røkke lurt

BERGEN (Dagbladet): Allerede lørdag startet undersøkelsene som førte til at finansbomben eksploderte i København og på Aker Brygge i Oslo i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var den danske børsdirektøren Hans-Ole Jochumsen som ante en gigantskandale og varslet ledelsen i det danske forsikringsselskapet PFA Pension.

I går erkjente direktør Rasmus Trads at han hadde forfalsket garantier til Aker RGI for 845 millioner kroner.

Ledelsen i Aker RGI var meget godt fornøyd med salget av aksjene i det danske investeringsselskapet Gefion 22. desember. 40 prosent av aksjene gikk for 845 millioner kroner til det ukjente selskapet De Soto Equity ApS, representert ved den omstridte entreprenøren Kurt Thorsen.

Det ga en fortjeneste for Aker RGI på imponerende 205 millioner kroner.

Så seint som i forrige uke sa Kjell Inge Røkke at det i hans verden ikke var noen muligheter for at pengene for Gefion-salget ikke ville komme slik det var skrevet kontrakt om, seinest innen 1. april.

Har erkjent skyld

Det var da, men ikke nå.

I går sendte de danske forsikringsselskapene PFA Byg og PFA Pension ut en pressemelding der de skriver at de ikke vil gå god for falske garantier som er gitt til Kjell Inge Røkke og LGT Bank i Liechtenstein.

Underdirektør Rasmus Trads i PFA har erkjent å ha utstedt falske garantier og undertegnet falskt med navnet til administrerende direktør André Lublin.

Det danske dramaet, med en mulig svarteper på Aker Brygge i Oslo, begynte sist lørdag formiddag da administrerende direktør André Lublin i det danske forsikringsselskapet PFA Pension ble ringt opp i sin private bolig av Fondsbørsens direktør Hans-Ole Jochumsen. Da ble han fortalt om garantistillelsen til Aker RGI ved Kjell Inge Røkke og LGT Bank i Liechtenstein.

Lublin svarte med å avvise at det kunne eksistere slike garantier gitt av PFA Pension.

- Jeg hadde imidlertid svært nøyaktige opplysninger om disse garantiene, sier Jochumsen i dagens utgave av den danske avisa Politiken.

Søndag formiddag kalte administrerende direktør Lublin inn sine ledere til møte, også direktør Rasmus Trads.

En av de andre direktørene, Jørgen Mølvang, ringte opp Kurt Thorsen og spurte om han kjente til disse garantiene, men Thorsen skal ha toet sine hender og sagt at det hadde han aldri hørt om.

Seinere søndag troppet administrerende direktør Lublin opp på børsdirektørens kontor og fortalte at hans undersøkelser hadde gitt negativt resultat. De ble enige om å sende ut en børsmelding hvor det framgikk at PFA ikke hadde noe å gjøre med forretningene til Kurt Thorsen.

Ryktene gikk

Det viste seg likevel ikke å stanse ryktebørsen i Danmark. Tirsdag ble det derfor sendt en skriftlig forespørsel til LGT Banks representant John Adamsen i København. Det førte til eksplosjonen i går.

LGT Bank hadde vært i kontakt med Kurt Thorsen som igjen ringte til sin venn Jørgen Mølvang i PFA Pension. Da først erkjente Thorsen at det var utskrevet garantier og forklarte at han hadde nektet søndag fordi Rasmus Trads hadde gitt ham beskjed om å holde kjeft.

Like etter denne samtalen tok Mølvang kontakt med sin sjef André Lublin og fortalte at alt var gått galt. Deretter sendt han ut en melding om at han hadde trukket seg som styreformann i Thorsens selskap CVI Holding.

Skriftlig tilståelse

Administrerende direktør André Lublin i PFA Pension sier at han fikk en skriftlig tilståelse av Rasmus Trads før han ga ham sparken på timen og anmeldte ham til politiet.

I går ettermiddag ble Trads pågrepet av politiet og tatt inn til avhør på Politigården i København. I dag blir han framstilt for varetektsfengsling. Hvis han seinere blir dømt for disse forholdene, risikerer han åtte år i fengsel, som er strafferammen i Danmark.

På en pressekonferanse i København i går ettermiddag sa administrerende direktør Lublin at forsikringsselskaper i Danmark ikke har anledning til å gi garantier som den som er gitt til Aker RGI. Han stilte seg derfor uforstående til at verken Kjell Inge Røkke eller LGT Bank hadde kontaktet ham om de store garantiene.

PFA Byg Ejendomsaktieselskab er en av Danmarks største eiendomsbesittere, med en egenkapital på mer enn seks milliarder danske kroner. Selskapet er eid av det danske forsikringsselskapet PFA Pension, som har en forvaltningskapital på godt over 100 milliarder danske kroner.

Godt renommé

Den utro direktøren Rasmus Trads skal ha gjort forretninger med Kurt Thorsen tidligere, men ifølge administrerende direktør Lublin har de ikke gjort forretninger sammen de siste seks årene.

Trads blir beskrevet som en mann med godt renommé.

Aksjemarkedet reagerte i går på de dårlige Aker RGI-nyhetene med å sende kursen på A-aksjen ned med hele 9,6 prosent til 85 kroner for aksjen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling