Slik ble Snowden verdenskjent på minuttet

Kortfilm viser hvorfor hackeren er på rømmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spionsiktede Edvard Snowden er gått fra å være anonym til å bli hyllet og foraktet av en hel verden.

Han er mannen bak de massive lekkasjene fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA). Han avslørte sin egen identitet da han lot seg intervjue av The Guardian mandag før to uker siden.

Overvåket Han viser til dokumenter som avslører at både private selskaper, offentlige tjenestemenn, studenter og akademikere er blitt overvåket, ifølge Snowden, som selv har jobbet for National Security Agency (NSA).

Amerikanske myndigheter vil ha ham utlevert, og legger hardt press på Russland, etter at han flyktet fra Hong Kong forrige helg.

Denne uka har han oppholdt seg på en flyplass i Moskva sammen med sin rådgiver fra WikiLeaks, Sarah Harrison. USA har truet med politiske konsekvenser for Russland om ikke landet utleverer Snowden.

Kortfilm Oppmerksomheten rundt Snowden er stor, så stor at noen amatør-filmskapere i Hong Kong, Junk Shot, har laget en kortfilm om varsleren.

De understreker at de aldri har vært i kontakt med Snowden, men at de er svært opptatt av historien rundt oppstyret.

- Vi kjenner ikke Snowdens karakter så godt, så vi har gjort vår tvist av hans personlighet, skriver Edwin Lee og Marcus Tsui på sin Youtube-kanal.

De startet å filme 20. juni og la ut videoen på Youtube bare fem dager etterpå.

Hva skjer med Snowden? Det meste er uvisst for den spionsiktede.

Tidligere denne uka ble flyet fra Moskva til Havanna på Cuba, der flere medier hadde meldt at Snowden skulle være med, holdt tiltale i Moskva.

Flyet tok av til slutt, uten Snowden.

Samtidig melder andre kilder at Snowden allerede kan ha forlatt Moskva med et annet fly.

President Rafael Correra i Ecuador har forsøkt å hjelpe Snowden sin midlertidige tilværelse i Moskva. Den planen ser ut til å slå sprekker, melder The Guardian.

Assanges innsats på vegne av Snowden gir ifølge diplomatenes vurderinger inntrykk av at han «styrer showet» i Ecuador og dermed umyndiggjør president Correra.