: Amerikanske og afghanske soldater jakter nå på de to marinesoldatene som ble kidnappet fredag. Taliban skal ha tilbudt å utveksle soldatene. Foto: AP/Scanpix
: Amerikanske og afghanske soldater jakter nå på de to marinesoldatene som ble kidnappet fredag. Taliban skal ha tilbudt å utveksle soldatene. Foto: AP/ScanpixVis mer

Slik ble soldatene tatt

To amerikanske soldater kidnappet av taliban - den ene skal være drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den ene av de to amerikanske soldatene som har vært savnet siden fredag, skal ha blitt drept i en skuddveksling med Taliban i Logar-provinsen like øst for Kabul i Afghanistan.

- De to kjørte inn et et område konrollert av Taliban. Etter en skuddveksling hvor det ene av de to ble drept, arresterte vi den andre i live, sier Zabiullah Mujahid, en talsmann for Taliban i et telefonintervju med nyhetsbyrået AP. Tidligere har han nektet for at Taliban har hatt noe med forsvinningene å gjøre. Søndag bekreftet han imidlertid at Taliban har tatt både den drepte og den levende soldaten med seg, og at de nå er på et «et trygt sted».

I følge en talsmann for afghanske myndigheter tilbyr opprørene å utveksle liket av den drepte marinesoldaten mot tilfangetatte talibanopprørere. Mujahid sa imidlertid ingenting om fangeutveksling i intervjuet med AP.

Dusør - Vi har satt i gang en massiv operasjon å finne de to soldatene, sier admiral Mike Mullen ved den amerikanske overkommandoen i Afghanistan. Han ville ikke kommentere informasjonen om at Taliban har drept den ene av de to marinesoldatene og tatt den andre til fange.

Amerikanerne har utlovet en dusør på 20 000 dollar for informasjon om hvor de befinner seg. I følge etterretningskilder skal de to fremdeles være holdt i Logar-provinsen.
 
Kjørte feil Samer Gul, en talsmann for de lokale myndighetene i landsbyen Charkh i Logar, fortalte at en pansret firehjulstrekker med to personer var observert ved en lokal veisprering fredag kveld. De hadde forsøkt å stanse bilen, men den kjørte videre.

- De stanset i basaren i Charkh, hvor de ble observert av Taliban, som varslet sine kolleger om at bilen var på vei. Utenfor landsbyen kom det til en skuddveksling, før bilen med de amerikanske soldatene kjørte av gårde.

DUSØR: Det pågår nå en intens jakt på de to savnede soldatene. "Denne soldaten er savnet. Han ble sist sett i en hvit Landcruiser. Dersom du har informasjon om hvor soldaten befinner seg, kontakt Logar Joint Coordination Center," står det på disse flyvebladene som amerikanske styrker deler ut i provinsen. Foto: AP/Scanpix
DUSØR: Det pågår nå en intens jakt på de to savnede soldatene. "Denne soldaten er savnet. Han ble sist sett i en hvit Landcruiser. Dersom du har informasjon om hvor soldaten befinner seg, kontakt Logar Joint Coordination Center," står det på disse flyvebladene som amerikanske styrker deler ut i provinsen. Foto: AP/Scanpix Vis mer

I følge Gul går en godt asfaltert vei ut av byen og inn i talibankontrollert område, mens hovedveien er i langt dårligere stand. Han mente derfor at det var sannsynlig at de to amerikanerne hadde kjørt feil, og derfor havnet i klørne på opprørerne.

Vis mer