Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik ble Svennis rundlurt i Voldemort-komplott

Dømt bedrager gjorde Sven-Göran Eriksson til Notts County-trener.

SKUMLING: Fyrst Voldemort, her observert på gata i Mexico, er ikke noe mindre skummel framstilt av Russell King. Foto: REUTERS/Eliana Aponte/Scanpix
SKUMLING: Fyrst Voldemort, her observert på gata i Mexico, er ikke noe mindre skummel framstilt av Russell King. Foto: REUTERS/Eliana Aponte/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avsløringa bringes av BBC, i kveldens utgave av graveprogrammet Panorama.

Programmet viser hvorden den dømte bedrageren Russell King overtalte Sven-Göran Eriksson til å ta jobben som sportsdirektør i Notts County, og det voldsomme spillet som lå bak.

Saken etterforskes nå av britisk Økokrim.

Rykter Ansettelsen vakte voldsom oppmerksomhet da den ble kjent i 2009, og det ble tidlig kjent at Eriksson fikk en hel del økonomiske fordeler ved jobben.

I etterkant ble det spekulert i om Eriksson ville ta pause fra jobben for å jobbe som trener for Nord-Korea under VM i Sør-Afrika.

Nå avslører BBC hvordan det var bedrageren King som sto bak det hele, og hvordan det var bedragerens fagre løfter som sendte Notts County, og til en viss grad Svennis, ut i økonomisk uføre.

Klubben satt igjen med 63 millioner kroner i gjeld etter fadesen.

- Jeg begynte å tvile når jeg ble fortalt at melkeregninga ikke var blitt betalt, sier Svennis til BBC i dag.

Kommunistgull King bekrefter at han var involvert i Svennis-avtalen, men sier han bare var en «konsulent».

Russell King hevdet overfor fotballklubben og svensken at hans sveitsisk-baserte gruveselskap var verdt to trillioner dollar, siden det hadde rettighetene til samtlige gull-, kull og jernforekomster i Nord-Korea.

Dette var også årsaken til at Svennis ble med til kommunistdiktaturet.

SENSASJON: Men Sven-Göran Erikssons karriere i Notts County ble kortvarig. Historien bak avsløres i dag. Foto: EPA/Lindsey Parnaby/Scanpix
SENSASJON: Men Sven-Göran Erikssons karriere i Notts County ble kortvarig. Historien bak avsløres i dag. Foto: EPA/Lindsey Parnaby/Scanpix Vis mer

- Jeg var i palasset (i Pyongyang), og de (King m.fl) ga såkalte aksjer til den nord-koreanske regjeringa, sier Svennis til BBC Panorama.

- Jeg spurte hvor mye det var verdt. De sa det ikke bare var millioner, men milliarder av dollar, sier svensken.

Rundludt vol. 1 - De brukte navnet mitt. Selvsagt gjorde de det. Det var, innså jeg, en stor, stor feil.

Ifølge Panorama kunne King legitimere handlene gjennom en tilsynelatende støtte fra investeringsbanken First London PLC, som har bånd tilbåde framtredende politikere og forsvarstopper i London.

King skaffet seg kontroll over omkring halvparten av aksjene i First London, gjennom å hevde han forvaltet milliarder av dollar for den søkkrike kongefamilien i Bahrain.

Bedrageren betalte ikke ei krone for aksjene.

Rundlurt vol. 2 - Han kan ha møtt familiemedlemmer her og der, men vi har ingen finansiell forbindelse til ham, slår Fawaz Al Khalifa, direktør i informasjonsenheten i Bahrain, fast.

Sir John, en tidligere britisk etterretningstopp, ble sendt av Gordon Browns regjering for å etterforske handelen - men endte opp med å ta del i den, etter å bli godsnakket med av Russell King.

- Hva jeg synes om Russell King? Ikke all verden, sier Sir John til Panorama.

- Han var god til å snakke for seg, men det var slik han skapte seg en formue. Han var en svindler, og jeg ble lurt slik Sven ble det. De ønsker bare noen til å fronte det hele.

Rundlurt vol. 3 King nekter for alt som kommer fran i Panorama-dokumentaren, men kanalen har sikret seg et omfattende underlagsmateriale. Blant annet besitter journalistene et titalls e-poster som viser at det var King som orkestrerte Svennis-kuppet i Notts County.

Klubben var fram til King slo til eid av et supporterfond.

OPP- OG NEDTURER. Her feirer Notts Countys Neal Bishop (i midten) en scoring mot Manchester City i FA-cupen 30. januar i år. Bishop & Co. holdt City til uavgjort, men røyk 0-5 i returoppgjøret. Foto: REUTERS/Darren Staples/Scanpix
OPP- OG NEDTURER. Her feirer Notts Countys Neal Bishop (i midten) en scoring mot Manchester City i FA-cupen 30. januar i år. Bishop & Co. holdt City til uavgjort, men røyk 0-5 i returoppgjøret. Foto: REUTERS/Darren Staples/Scanpix Vis mer

Men svindleren lurte også supporterne trill rundt, etter å ha introdusert en kriminell kontakt på flukt som en prins fra Midtøsten, under et møte i Bahrain.

I e-postene BBC har omtaler King seg også ved et annet navn enn sitt eget.

Han bruker Fyrst Voldemort - den maktsyke Harry Potter-trollmannen, hvis navn ingen tør å nevne.

AVKREFTER: Bahrain-talsmann Sheikh Fawaz Bin Mohammed Al Khalifa, her med Michael Schumacher i en annen sammenheng. Foto: AFP/Rabih Oghrabi/Scanpix
AVKREFTER: Bahrain-talsmann Sheikh Fawaz Bin Mohammed Al Khalifa, her med Michael Schumacher i en annen sammenheng. Foto: AFP/Rabih Oghrabi/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media