Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik ble terrorangrepet i Saudi-Arabia utført

Angrepene på tre inngjerdede boligområder i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh mandag var godt planlagt og profesjonelt utført og karakteriseres som kommandoraid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: - Drepte 91

De tre angrepene ble utført så å si samtidig og ble utført på samme måte, ifølge amerikanske forsvars- og sikkerhetseksperter.

Angrepet på det amerikanske militære konsulentselskapet Vinnells kombinerte innkvarterings- og forretningslokaler illustrerer metodene som ble brukt. Slik drepte terroristene 91 mennesker:

Det hele startet med at en Ford Crown Victoria nærmet seg porten til det bevoktede området. Minst fire bevæpnede vakter var på jobb.

- Det var mørkt og en amerikansk bil som nærmet seg ville ikke nødvendigvis vekke soldatenes mistanke, forteller en høytstående embetsmann.

Skjøt vakter

Passasjerene i Forden startet å skyte inn gjennom vinduet på en saudisk militærbil, som sto parkert utenfor porten. En soldat ble drept og to skadd.

Angriperne vendte deretter oppmerksomheten mot portvakten, som ble skutt og drept. Deretter ble porten åpnet for å slippe inn en lastebil full av sprengstoff.

- Det var en typisk operasjon. Du dreper vaktene. Du trykker på døråpneren og slipper deg selv inn. Alt sammen tok rundt 30 sekunder, sier en offiser.

Etter at porten var åpnet kjørte Forden til side og slapp den sprengfulle lastebilen inn bak gjerdene. I alt skal sprengladningen ha bestått av rundt 200 kilo sprengstoff av typen RDX eller Semtex.

Valgte med omhu

Lastebilen kjørte rundt 100 meter inn i komplekset, deretter ytterligere 40 meter til høyre og parkerte ved en bygning som vanligvis huser rundt 70 ansatte uten familier.

- De gikk for stedet hvor eksplosjonen ville føre med seg verst skade. Hvis de hadde stoppet på hjørnet ville det ikke blitt noe særlig ut av eksplosjonen, sier de amerikanske kildene.

Eksplosjonen skapte et krater som var rundt to meter dypt. Lastebilen ble liggende igjen som et gjennombrent vrak. Minst ti personer ble drept, blant dem minst sju amerikanere, i dette ene angrepet alene. Det samlede antallet drepte i de tre aksjonene er fremdeles usikkert, men det skal dreie seg om flere titall. Antallet drepte skal også inkludere ni personer som deltok i angrepet.

Overlevde

Dødstallene i Vinnell-angrepet kunne vært mye høyere. 50 av 70 ansatte som vanligvis sover i bygningen var på øvelse i ørkenen med selskapets oppdragsgiver Nasjonalgarden.

Nasjonalgarden er en separat militær gren som ledes av kronprins Abdullah bin Abdul-Aziz, mannen som er kongedømmets virkelige leder. Vinnell har arbeidet i Saudi-Arabia i 29 år med opplæring av Nasjonalgarden.

(NTB)Les også: - Drepte 91

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media