Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik ble Tour de France-skandalen til spiondrama

Dopavsløringen av Floyd Landis førte til opprullingen av storstilt industrispionasje.

ENDTE I SKAM: Amerikaneren Floyd Landis skulle føre arven videre fra Lance Armstrong, men dagen etter at han feiret sammenlagtseieren i Tour de France, var det klart at han hadde testet positivt på dopingprøve. Foto: REUTERS/Stefano Rellandini/SCANPIX
ENDTE I SKAM: Amerikaneren Floyd Landis skulle føre arven videre fra Lance Armstrong, men dagen etter at han feiret sammenlagtseieren i Tour de France, var det klart at han hadde testet positivt på dopingprøve. Foto: REUTERS/Stefano Rellandini/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Sommeren 2006 var skandalen et faktum. Den dopingtatte amerikaneren Floyd Landis ble den første sammenlagtvinneren av Tour de France som måtte gi fra seg seieren i etapperittets over 100 år lange historie.

Bare måneder senere, i november samme år, leverte det franske antidopingbyrået en anmeldelse basert på at konfidensiell informasjon vedrørende Landis' laboratorietester var stjålet og distribuert til medier og andre.

Det ble starten på en intrikat spionthriller av de sjeldne, skriver avisa The New York Times.

Fra Paris til Marokko
I hovedrollene: Tidligere franske etterretningsfolk og militære, en amerikansk toppsyklist, verdens største operatør av atomkraftverk, Greenpeace-aktivister og en fransk dataekspert som dukket opp i Marokko.

Bakgrunnen for anmeldelsen var at det franske antidopingbyrået mente Landis' dopingprøver var blitt tuklet med i den hensikt å så tvil om laboratoriet som hadde tatt testene.

Etterforskerne, anført av Thomas Cassuto, avslørte at en av e-postene med den falske informasjonen var sendt fra samme IP-adresse som Landis' trener, Arnie Baker, brukte.

Både Landis og treneren nektet for å ha hacket PC-ene til laboratoriet som hadde analysert urinprøvene. Nærmere undersøkelser av laboratoriets PC-er viste imidlertid at det var innstallert et spionprogram som gjorde det mulig for noen utenfra å laste ned filer.

Sporene førte etterforskerne fra Paris til Marokko og den franske IT-eksperten Alan Quiros.

Overvåket aktivister
Unge Quiros bedyret først sin uskyld, men etter å ha blitt konfrontert med et overveldende bevismateriale innrømmet han å ha mottatt i underkant av 20 til 30 000 tusen kroner for å hacke seg inn på laboratoriets PC-er.

Men da etterforskerne gravde enda dypere i Quiros' data fant de oppsiktsvekkende nok en kopi av harddisken til Yannick Jadot, tidligere kampanjeansvarlig for Greenpeace i Frankrike.

Det samme gjaldt Frederik-Karel Canoy, advokat og aktivist som hadde kjempet mot både tele- og mediegiganten Vivendi og European Aeronautic Defence and Space Company (EADS), Europas største og verdens nest største selskap innen fly-, rom- og rakettvåpensektoren, og omfatter også flyprodusenten Airbus.

Eks-agent innrømmer
Den tidligere etterretningsagenten Thierry Lorho, utpekt av Quiros som den som bestilte hackingen, la kortene på bordet og innrømmet å ha spilt en sentral rolle i spiondramaet.

Ifølge utskrifter fra lukkede rettsavhør, offentliggjort av det franske nettstedet Mediapart i april, har Lorho forklart at det var det franske atomenergiselskapet Electricite de France (EDF), som betalte ham for «strategisk informasjon» om virksomheten til atomkraftmotstandere.

Lorho, som nå er under etterforskning, sier EDF var fullt inneforstått med at hackingen var del av toårskontrakten de hadde signert med ham og selskapet hans Kargus Consultants, som driver industriell spionasje.

Ifølge The Economist, som har hatt tilgang på avhørsdokumentene, har EDF stått bak organisert overvåkning av Greenpeace i Frankrike, samt Spania, Belgia og Storbritannia siden 2004.

I fjor kjøpte franske EDF det største britiske atomkraftselskapet British Energy.

Forklarte på serviett
EDF på sin side vedgår at de inngikk kontrakt med Kargus Consultants, men sier de uvitende ble offer for selskapets ulovlige aktiviteter.

I april ble de to sikkerhetsansvarlige i EDF, den tidligere politimannen Pierre Francois og hans overordnede og tidligere admiral Pascal Durieux, satt under formell etterforskning.

Den tidligere spionen Lorho har forklart hvordan han introduserte dateksperten Alan Quiros for Pierre Francois.

Quiros støtter denne forklaringen, og har fortalt hvordan han på en serviett forklarte for Francois hvordan spionprogrammet kunne overvåke hver e-post og hvert tasteslag på datamaskinen til de som ble overvåket, ifølge Financial Times.

De to sikkerhetssjefene i EDF benekter anklagene og sier Lorho bare er ute etter hevn fordi kontrakten hans er opphevet.

Ikke møtt til høring
Når det gjelder Floyd Landis' rolle i saken er den fortsatt uavklart.

Ifølge franske medier har en fotograf ved navnet Dominguez med forbindelser til fransk etterretning innrømmet at han fungerte som en mellommann, som leverte data han fikk fra Kargus til en annen, hittil ukjent mann.

I mai var både Landis og treneren Arnie Baker innkalt til høring i Paris. Ingen av dem møtte. Franske myndigheter kan utstede arrestordre på de to dersom de ønsker det.

Landis har ikke svart på henvendelser fra The New York Times, men har tidligere sagt at beskyldningene om at han var innblandet i hackingen var «enda et eksempel på karakterdrap som han har stått overfor».

Baker skriver i en e-post til avisa at han ikke har hatt noe med den eventuelle hackingen av datasystemet til doplaboratoriet å gjøre.

HACKET: Informasjonen som Landis' trener sendte ut var hentet inn via datahacking. Spørsmålet er om Landis og treneren hadde noe med datatyveriet å gjøre. Foto: AP Photo/Jasper Juinen/SCANPIX
HACKET: Informasjonen som Landis' trener sendte ut var hentet inn via datahacking. Spørsmålet er om Landis og treneren hadde noe med datatyveriet å gjøre. Foto: AP Photo/Jasper Juinen/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling