Slik ble Tour de France-skandalen til spiondrama

Dopavsløringen av Floyd Landis førte til opprullingen av storstilt industrispionasje.

ENDTE I SKAM: Amerikaneren Floyd Landis skulle føre arven videre fra Lance Armstrong, men dagen etter at han feiret sammenlagtseieren i Tour de France, var det klart at han hadde testet positivt på dopingprøve. Foto: REUTERS/Stefano Rellandini/SCANPIX
ENDTE I SKAM: Amerikaneren Floyd Landis skulle føre arven videre fra Lance Armstrong, men dagen etter at han feiret sammenlagtseieren i Tour de France, var det klart at han hadde testet positivt på dopingprøve. Foto: REUTERS/Stefano Rellandini/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sommeren 2006 var skandalen et faktum. Den dopingtatte amerikaneren Floyd Landis ble den første sammenlagtvinneren av Tour de France som måtte gi fra seg seieren i etapperittets over 100 år lange historie.

Bare måneder senere, i november samme år, leverte det franske antidopingbyrået en anmeldelse basert på at konfidensiell informasjon vedrørende Landis' laboratorietester var stjålet og distribuert til medier og andre.

Det ble starten på en intrikat spionthriller av de sjeldne, skriver avisa The New York Times.

Fra Paris til MarokkoI hovedrollene: Tidligere franske etterretningsfolk og militære, en amerikansk toppsyklist, verdens største operatør av atomkraftverk, Greenpeace-aktivister og en fransk dataekspert som dukket opp i Marokko.Bakgrunnen for anmeldelsen var at det franske antidopingbyrået mente Landis' dopingprøver var blitt tuklet med i den hensikt å så tvil om laboratoriet som hadde tatt testene.

Etterforskerne, anført av Thomas Cassuto, avslørte at en av e-postene med den falske informasjonen var sendt fra samme IP-adresse som Landis' trener, Arnie Baker, brukte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer