Slik blir 10-tallets konflikter

Flere land vil bryte sammen, vi vil få nye supermakter og kampen om ressursene vil bli hardere, spår forskere.

HVA BLIR NESTE KRIG?: Hva vil forme 10-tallet. Hva vil rase sammen, og hva vil bestå? Og hva skal vi slåss om denne gangen? Her fra bombingen av Bagdad i 2003. Foto: SCANPIX
HVA BLIR NESTE KRIG?: Hva vil forme 10-tallet. Hva vil rase sammen, og hva vil bestå? Og hva skal vi slåss om denne gangen? Her fra bombingen av Bagdad i 2003. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): - Man har en slags illusjon om at verden har blitt fredeligere, men det stemmer ikke, sier professor Janne Haaland Matlary til Dagbladet.

- Vi ser at det blir færre og færre stabile demokratier i verden og at voldsmonopolet til flere og flere nasjoner glipper. Dermed bor større og større deler av verdens befolkning under krigslignende forhold, og vi vil stadig se en mer urolig verden, sier Matlary.

Flyet som forandret verdenMange vil mene at 00-tallet først startet med at en Boeing 767 fløy inn i World Trade Center med en hastighet på om lag 790 kilometer i timen. Resten av årtiet ble preget av «krigen mot terror» og de påfølgende krigene i Afghanistan og Irak. Slik 90-tallet for alltid vil bli husket for Sovjetunionens sammenbrudd, vil 00-tallet bli husket for terrorangrepet 11. september 2001.

Men hva vil forme 10-tallet. Hva vil rase sammen, og hva vil bestå? Og hva skal vi slåss om denne gangen?

Mer utrygg og ustabil- Verden kommer til å fortone seg som mer utrygg og mer ustabil, sier den pensjonerte flaggkommandøren Jacob Børresen til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer