Været

Slik blir 17. mai-været landet rundt

Det ligger an til å bli stor variasjon i årets 17.mai-vær. Sjekk nasjonaldagens værvinnere her!

FORSKJELLER: Sør-Norge stikker av med årets fineste 17.mai-vær, mens det i Nord-Norge blir grått og muligheter for regn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORSKJELLER: Sør-Norge stikker av med årets fineste 17.mai-vær, mens det i Nord-Norge blir grått og muligheter for regn. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Det er rett over en uke til 17.mai, og de fleste ønsker seg nok strålende vær, eller i det minste oppholdsvær, når de skal ut og feire Norges nasjonaldag.

Ifølge prognosene er det heller tvilsomt om folk som oppholder seg innenfor Norges landegrenser vil behøve solkrem på 17. mai. Likevel ser det ikke helt mørkt ut for hele landet på nasjonaldagen.

Ifølge meteorologene ser det ut til at folk i sør kan se barnetoget, spise pølser og is uten bekymring for regn. Derimot burde kanskje de helt øverst i nord utstyre seg med en paraply.

Klar værvinner

For ifølge meteorologene ved StormGeo og Meteorologisk institutt kommer Sør-Norge til å stikke av med det fineste 17.mai-været.

- Jo lenger sør i landet du kommer, jo større er sjansen for fint vær, sier statsmeteorolog Håvard Thorset.

Men selv om søringene kan kose seg med oppholdsvær, betyr ikke det slikt sommervær som vi fikk en smakebit på i april.

- Både Østlandet, Sørlandet og Vestlandet får mest sannsynlig oppholdsvær, forteller Thorset og legger til at han dessverre ikke kan love sol og varme på nasjonaldagen.

Olav Krogsæter, meteorolog i StormGeo, er imidlertid mer optimistisk enn Thorset. Han melder om et høytrykk som bygger seg oppover Norskehavet og som kan gi behagelige temperaturer på rundt 15 grader.

- I Midt-Norge blir det sannsynligvis oppholdsvær og mellom 10 til 15 grader, forteller Krogsæter.

Grått i nord
I Nord-Norge er prognosene mer usikre og det kan se ut til at nordlendingene må tåle å bli værtapere på 17. mai i år.

- Det er muligheter for vind, byger og kjølig luft, melder Thorset i Meteorologisk institutt. Han sier at det er sjanse for både sludd og regn, men at været også kan snu og gi oppholdsvær.

Spesielt Troms og Finnmark kan oppleve ruskete vær, forteller Krogsæter ved StormGeo.

- Det blir gradvis mer skyet jo lenger nord du kommer, rundt fem grader og muligheter for småregn, sier han.

I Longyearbyen fortsetter det mest sannsynlig å være noen få minusgrader, ifølge meteorologene. Krogsæter tipper rundt fire-fem minusgrader og skyer.

- Det kan komme litt snø, men mest sannsynlig blir det oppholdsvær, sier Thorset.

- Alt for tidlig

Om dette faktisk blir været for årets store dag, kan være vanskelig å slå fast. Som Meteorologene skrev på Twitter onsdag denne uka, er det for tidlig å si:

«Vi synes jo fortsatt det er alt for tidlig, men her kommer vårt første forsøk. Skal vi tro dagens prognoser er det høy sannsynlighet for oppholdsvær på den store dagen, i alle fall i sør.»

Et godt eksempel er fjorårets prognoser. Rundt halvannen uke før den store dagen lovte meteorologene en tørr 17. mai over hele Norge, med gode muligheter for sol i store deler av landet. Så gjorde Meteorologisk institutt helomvending og varslet regn og gråvær i nesten hele landet.

16. mai viste prognosene noe annet - igjen. Da lovet meteorologene fint vær over store deler av landet, bortsett fra noen regnbyger enkelte steder på morgenen eller ettermiddagen.