Nasjonaldagen:

Slik blir 17. mai-været

Etter en forsmak på sommer, ser det ut som det kan bli ekstra tunge bunader under årets 17. mai-feiring. Meteorologisk institutt sier det er greit å være forberedt på nedbør.

NORGE I RØDT, HVITT OG GRÅTT: Temperaturen holdes oppe, men nordmenn bør forberede seg på regn under årets nasjonaldag. Her fra Oslo i 2017. Foto: NTB
NORGE I RØDT, HVITT OG GRÅTT: Temperaturen holdes oppe, men nordmenn bør forberede seg på regn under årets nasjonaldag. Her fra Oslo i 2017. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Korpsmusikk, barnetog, sekkeløp og is. Onsdag pakkes hele Norge inn i rødt, hvitt og blått for å feire nasjonaldagen.

Feiring blir det uansett, men hvordan blir været?

La oss starte med de gode nyhetene.

- Nå til helgen blir det ganske bra mange steder. Det er et høytrykk litt øst for oss, og et som beveger seg fra Storbritannia. De smelter sammen, og gjør at det blir tørt og relativt varmt vær over Sør-Norge, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes.

Hun forteller at det kan bli fra 20 og opp mot 25 varmegrader på de varmeste stedene fra Trøndelag og sørover nå i helga.

- Nordnorge ligger litt i utkant av høytrykket. Det har vært litt nedbør de siste dagene, men det ser ut som om dette skal gi seg i løpet av morgendagen, sier Moxnes.

Oppholdsværet skal så vare fram til lørdag kveld, før man på ny kan gjøre seg klar for nedbør fra Bodø og nordover.

- Da blir det litt spredt regn, men ikke de store mengdene, sier statsmeteorologen.

- Potensial for en våt 17. mai

Etter det som blir spådd som en flott værhelg i Sør-Norge, er det bare å finne frem paraplyen igjen.

- Det som skjer i starten av neste uke er at høytrykket som har ligget over Norge trekker seg østover, forteller statsmeteorologen.

Dette åpner for mer lavtrykk fra vest, og kaldere luft som vil ligge over hele landet.

- Det kan trekke innpå med litt kald luft i perioder, og i hvert fall i Nord-Norge utover uka, sier Moxnes.

Hun forteller at det er sannsynlig at det kan komme nedbør tidlig i uka, som trolig vil gi slipp i løpet av onsdagen.

- Det er stor usikkerhet om et lavtrykk som ligger og surrer, så vi må vente noen dager før man kan si detaljert om 17. mai, men det er greit å forberede seg på litt nedbør i Sør-Norge og mulighet for nedbør i Nord-Norge.

Samtidig skal temperaturene i hele landet holde seg stabile. Eldbjørg Moxnes forteller at temperaturen vil ligge mellom 10 og 15 grader i Sør-Norge, og litt kjøligere i nord.

Statsmeteorologen oppsummerer prognosene for 17. mai.

- Det er ikke helt gærent, men hvis man er uheldige med timingen kan det bli vått. Særlig første del av dagen.

- Det kan bli potensial for det man kaller en våt 17. mai. Det tror jeg, sier Moxnes.

Slutt på vinterkulda

I år lander Kristi Himmelfartsdag på 18. mai., noe som gjør at mange nordmenn velger å ta en dag fri, og med det unner seg en langhelg.

Statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes sier at prognosene for helgen etter 17. mai er usikre, men at det nå ser ut som det vil være et lavtrykk som skal bevege seg gjennom landet - noe som kan gi perioder med nedbør.

- Men det kan bygge seg opp et høyttrykk i slutten av helgen 20. og 21. mai, så det ser ut som om temperaturene blir relativt normale til mai å være, forteller hun.

Mange nordmenn kan derfor glede seg til deilig vårvær, og temperaturer opp mot 20 varmegrader om sola slår til.

- Man kan si at vinterværet har sluppet tak. Det var en litt kald start på mai, men nå ser det ut som om vi er på et ganske normalt mai-vær.

Temperaturrekordene kan vi imidlertid se langt etter. Moxnes beskriver prognosene som «relativt rolige».

Dermed vil den norske maksimumtemperaturen for mai, på 32,7 varmegrader, målt i Etne i Hordaland 30 mai. 2018, bli stående en stund til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer