Coronaviruset:

Slik blir 17. mai

Gjeldende nasjonale råd og regler vil også gjelde på 17. mai. Steder med høy smitte vil kunne ha enda strengere regler enn de nasjonale, opplyser kulturministeren.

REGLENE: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja legger frem de nasjonale coronaregelene for 17.mai-feiringen. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kulturminister Abid Raja (V) sier på en pressekonferanse torsdag at arbeidet med årets 17. mai-feiring er godt i gang rundt om i landet.

- Nå står vi her igjen for å si at pandemien vil prege feiringen av vår nasjonaldag også i år, sier han.

Kultur- og likestillingsministeren forteller at han har vært i dialog med 17. mai-komiteer over hele landet.

- Også i år er det mange kreative planer som blir laget av iherdige komitéarbeidere slik at feiringen lokalt blir best mulig etter forutsetningene som er, sier Raja.

Kulturministeren viser til at vi er inne i trinn 1 av regjeringens gjenåpningsplan, og vaksinerer stadig flere - samtidig som man fremdeles ser lokale utbrudd.

- Vi kan ikke glippe nå. Derfor vil gjeldende nasjonale råd og regler også gjelde på 17. mai. Steder med høy smitte kan ha lokale råd og regler som er enda strengere enn de nasjonale, slik som her i Oslo. Her vil det være de lokale reglene som gjelder, når de er strengere enn de nasjonale.

Private hjem

17. mai-tog, annonserte taler, leker, kransenedleggelser og liknende er omfattet av covid-19-forskriftens regler om arrangementer.

- Det betyr at områder som ikke har lokale begrensninger om arrangementsforbud, kan gjennomføre aktiviteter som 17. mai-tog med gjeldende antalls- og avstandsbegrensninger. I andre kommuner vil ikke dette være mulig. Vi oppfordrer generelt til å gjennomføre arrangement utendørs eller digitalt, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Den nasjonale anbefalingen om å ikke ha flere enn fem gjester i private hjem gjelder også på nasjonaldagen. Dersom alle tilhører samme husstand, og det er mulig å holde avstand, kan man være flere.

Felles allsang etter 12

Raja trekker fram nasjonal allsang av «Ja, vi elsker» som et høydepunkt fra fjorårets feiring.

Kulturministeren håper på reprise i år, og oppfordrer alle til å stemme i rett etter saluttene fra festningsverkene klokka 12.00

- Fra leiligheter, fjelltopper, balkonger, hus og hager håper jeg at folk reiser seg og synger med den stemmen de har. Jeg vet at den felles nasjonalsangen ble en god og sterk opplevelse for mange i fjor, og jeg tror at vi denne våren trenger følelsen av fellesskap og samhørighet enda mer, sier Raja.

Det er den enkelte kommune, sammen med 17. mai-komiteen og kommuneoverlegen, som må ta stilling til hvordan feiringen skal foregå, basert på gjeldende råd og regler, opplyser regjeringen.

VURDERER NYE TILTAK: Byrådsleder Raymond Johansen forteller at de vurderer å endre på to-personsregelen i Oslo. Video: Oslo Kommune Vis mer

Må følge forskrift

Hvis det er risiko for at 17. mai-tog eller andre arrangement fører til folkeansamlinger eller tiltrekker seg personer fra ulike kommuner, bør de avlyses, ifølge regjeringen.

I kommuner der arrangementer ikke er tillatt, kan korps og kor som normalt øver sammen framføre musikk eller marsjere i gatene uten at det annonseres på forhånd, slik at man unngår at mange mennesker samler seg for å se på.

Regjeringen oppfordrer ellers alle til å overholde de overordnede rådene om å holde seg hjemme når man er syk, holde avstand og holde hendene rene.

Utdrag av nasjonale råd og regler som gjelder per i dag:

  • Hold minst en meter avstand til andre. Hold hendene rene, og hold deg hjemme hvis du er syk.
  • Begrens sosial kontakt og møt heller andre utendørs enn innendørs.
  • Ikke ha besøk av flere enn fem gjester. Hvis alle gjestene tilhører samme husstand, kan dere være flere, men man må kunne holde avstand.
  • Barn i barnehage og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. Barn og unge kan ha besøk av én til to faste venner.
  • Utsett eller avlys arrangement som samler personer fra ulike kommuner.
  • Det er tillatt med skjenking ved servering av mat, men skjenkingen stopper klokka 22.
  • Det er egne nasjonale regler for arrangement som må følges – både på 17. mai og ellers.
  • Utenom i private hjem kan man på private sammenkomster samles maksimalt ti personer innendørs og tjue personer utendørs.
  • På offentlig arrangement der folk sitter på faste, tilviste plasser er det tillatt med maks 100 personer innendørs.
  • Det er tillatt med maks 200 personer på offentlig arrangement utendørs hvis det er mulig å holde minst én meters avstand. Hvis alle sitter på faste tilviste plasser, kan man være 600 personer (fordelt på 3 kohorter à 200 personer) hvis det er to meters avstand mellom kohortene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer