Slik blir 250 asylsøkere ønsket velkommen til Bærum

Hærverk mot nytt asylmottak i Bærum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no): Førstkommende fredag åpner et nytt transittmottak med plass asylsøkere på Dønski i Bærum, et vedtak som har vært gjenstand for kraftig meningsutveksling i lokalmiljøet.

Natt til søndag ble mottaket utsatt for rasisistisk motivert hærverk.

Ytterveggene var nedsølt med budskap som vanskelig kan misforstås. Truslene var rettet mot både asylsøkere, politikere og UDI. Dessuten var flere vinduer knust.

- Ingenting å frykte

Blant annet kunne man lese« «De neste skuddene vil falle HER - UDI-svin vokt dere» med referanse til skuddene mot Hvalstad Asylmottak 18. juli i år, hvor en 16-årig somalisk gutt ble truffet i magen.

Kommunikasjonsdirektør i UDI, Agnar Kaarbø, synes det er svært leit med nok en alvorlig hendelse i relasjon til norske asylmottak - men understreker at dette først og fremst er en politisak.

Han understreker videre at dette er snakk om beredskapsplasser som bare vil bli tatt i bruk hvis det er fullt ved andre asylmottak.

- Vårt budskap til lokalbefolkningen er at dette ikke er noe å frykte, men at asylmottak tvert i mot utgjør en berikelse for befolkningen, noe også flere undersøkelser bekrefter, sier Kaarbø til Dagbladet.no.

Mottaket på Dønski ligger innenfor samme politidistrikt som Hvalstad, men Kaarbø vil ikke spekulere i om det er vanskeligere, og om de møter mer motstand mot etableringer av asylmottak i Asker og Bærum sammenlignet med andre steder.

Slik blir 250 asylsøkere ønsket velkommen til Bærum

Ingen vitneobservasjoner

Politiet mottok melding om hendelsen søndag morgen, men står foreløpig uten vitneobservasjoner og opplysninger om aktuelle gjerningspersoner.

- Vi er naturlig nok interessert i opplysninger fra publikum, oppfordrer operasjonsleder Asbjørn Bjørnnes i Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.no. 

- Synd og skremmende

Det er firmaet Hero Norge som står bak asylprosjektet.

- Dette er synd og skremmende, sier prosjektleder Ketil Blinge til Dagbladet.no.

Han var ikke klar over aksjonen når Dagbladet.no tar kontakt. Prosjektlederen synes det er bra at det ikke var noen på mottaket - verken ansatte eller beboere - under aksjonen i natt.

Han sier det er lite de kan gjøre for å avverge slike aksjoner og setter sin lit til politiet og deres undersøkelser.

TRUER NYETABLERING: Transittmottaket på Dønski i Bærum skal etter planen åpne førstkommende fredag. Rasistisk motiverte trusler, stopper ikke de planene. Foto: 2400/leserbilde
TRUER NYETABLERING: Transittmottaket på Dønski i Bærum skal etter planen åpne førstkommende fredag. Rasistisk motiverte trusler, stopper ikke de planene. Foto: 2400/leserbilde Vis mer

Beredskapsmottak

Dønski asylmottak skal være et beredskapsmottak som vil ta i mot beboere dersom alle andre mottak er fylt opp. Nå håper Blinge man unngår lignende tilstander som på Hvalstad asylmottak i sommer.

- Den saken var unik og ble omtalt i store deler av Europa. Vi har forståelse for at det kommer reaksjoner, men slikt som dette er ikke nødvendig, sier Blinge.