Trond Giske vil gjøre som Martin Tranmæl

­­- Slik blir Ap vinnerlaget

Fikk langvarig og stående applaus, men noen ble sittende etter Trond Giskes tale om partibygging.

SKAPE VINNERLAG: Trond Giske har ledet organisasjonsutvalget i Trøndelag Ap og innledet til debatt om hvordan partiet skal bli et grasrotparti, et folkeparti og et vinnerlag. Innledningen ble mottatt med stående applaus. Her er Giske i samtale med ordfører i Verdal, Bjørn Iversen.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
SKAPE VINNERLAG: Trond Giske har ledet organisasjonsutvalget i Trøndelag Ap og innledet til debatt om hvordan partiet skal bli et grasrotparti, et folkeparti og et vinnerlag. Innledningen ble mottatt med stående applaus. Her er Giske i samtale med ordfører i Verdal, Bjørn Iversen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hell (Dagbladet): - Trøndelag Ap skal bli et grasrotparti, et folkeparti og et vinnerlag. Ap trenger ikke å ha alle svarene, men vi må forstå spørsmålene, sier Trond Giske, som har ledet fylkespartiets organisasjonsutvalg.

Utvalget har gjort en medlemsundersøkelse om hva som skal til for å være aktiv i partiet, og hva som står i veien. Et flertall mener «interne stridigheter» er det mest negative trekket ved Ap.

- Når vi er mer opptatt av hverandre enn av politikken, skaper vi avstand til grasrota. Det skal handle om dem, ikke om oss, sa Giske. Han sa at partiet må bygges nedenfra og opp.

ARBEIDERHØVDINGEN: Martin Tranmæl (1879-1967) fra Melhus var en sentral skikkelse i Arbeiderpartiet og i fagbevegelsen i sin tid. Bildet er tatt i 1959. Foto: Børretzen / Aktuell / Scanpix
ARBEIDERHØVDINGEN: Martin Tranmæl (1879-1967) fra Melhus var en sentral skikkelse i Arbeiderpartiet og i fagbevegelsen i sin tid. Bildet er tatt i 1959. Foto: Børretzen / Aktuell / Scanpix Vis mer

I Tranmæls fotspor

Med henvisning til arbeiderhøvdingen og trønderen Martin Tranmæl og med bruk av moderne virkemidler som powerpoints, grafer og ny trøndersang staket han ut kursen for partiarbeid og medlemsvekst i det sammenslåtte fylkeslaget.

- Det var Tranmæl som bygde den gangens moderne organisasjon. Han syklet rundt som agitator og organisator, og gikk inn på arbeidsplassene der han organiserte folk. Vi har helt andre muligheter nå. Nå Tranmæl kunne gjøre dette for hundre år siden, må vi kunne gjøre det med dagens teknologi, e-poster og facebook-grupper, sier Giske til Dagbladet.

TRANMÆLS DRØM: Trond Giske holdt 1.mai-tale på Verdal i fjor. I byggingen av Trøndelag Ap vil han følge Martin Tranmæls visjoner. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet.
TRANMÆLS DRØM: Trond Giske holdt 1.mai-tale på Verdal i fjor. I byggingen av Trøndelag Ap vil han følge Martin Tranmæls visjoner. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet. Vis mer

Tranmæls drøm

Han sa at Ap må bli et redskap for vanlige folk i urolige tider.

- Tilliten til makta svekkes, og følelsen av avstand øker. Beslutninger tas i lukkede rom der elitene møtes og der vanlige folk ikke har adgang. Oppslutningen om populistiske partier øker.

- Hvis avstanden mellom vanlige folk og makta blir for stor, gjør folk opprør, noe brexit og valget av Trump kan ses som uttrykk for. Vi må være partiet for vanlige folk, som lever vanlige liv i små og store lokalsamfunn her i Trøndelag. Vi må være verktøyet folk kan bruke for å forme sin egen framtid.

- Det aller viktigste i Tranmæls drøm, var dette: Troen på at vanlige arbeidsfolk kunne fylle politiske verv. Det var ikke de med de riktige papirene, men de med de riktige verdiene, som skulle styre, sa Giske.

Trønderstøtte

Giske kom hjem til sine egne i helga, og trønderne tok ganske godt imot han. Etter turbulente dager med bråk og frustrasjon i Ap etter den berømte dansevideoen endte årsmøtet i tilsynelatende ro og fordragelighet.

En særdeles god mottakelse Giske gjennom oppslaget i Adresseavisen der en undersøkelse Respons Analyse har gjort, viste at 55 prosent av trønderne og tre av fire Ap-velgere i fylket har tillit til at Giske kan gjøre en god jobb.

Glad for tillit

-Tillit fra velgerne er mye viktigere enn et verv i styret av fylkespartiet, sa Giske til Dagbladet i går. Han er rørt og glad over tallene.

- Det ble et veldig trivelig årsmøte, som forventet. Ved siden familien min hjemme, er dette familien. Det er venner og mange folk jeg har jobbet med i flere tiår, sier Giske på tampen av årsmøtet.

Opptakten til årsmøtet var dramatisk. Bråket etter at videoen fra et barbesøk ble kjent, gjorde at enstemmigheten om Giskes plass som medlem i arbeidsutvalget i fylkesstyret sprakk. Enigheten var for skjør.

- Det var jo et spørsmål om hvorvidt det var riktig tidspunkt eller for tidlig at Giske kom tilbake i verv. Det viste seg at det var litt for tidlig, sier leder av valgkomiteen Jorodd Asphjell.

Spenning om benkeforslag

Det imidlertid raslet med benkeforslag på Giske inn i arbeidsutvalget i hele går. Og leder av valgkomiteen var nervøs til like før han skulle på talerstolen og legge fram en innstilling uten Giske.

Flere av Giskes sterkeste støttespillere, blant dem nestleder i Trondheim Ap, Edvin Helland, sier Giske kunne vunnet. Men han sier Giske ikke ønsket en kampvotering.

Giskes innledning om bygging av det nye Trøndelag Ap ble mottatt med først litt nølende, men så med stående og langvarig applaus. Men delegatene fra Nye Namsos Ap ble sittende. Der har de gjort vedtak om at de ikke ønsker besøk av Giske i valgkampen, fordi det følger mye støy med han.

- Trond vil få posisjoner

Det er fortsatt delte meninger om når Giske eventuelt kan komme tilbake i mer sentrale posisjoner i Ap. Leder av valgkomiteen og stortingsrepresentant for Trøndelag, Jorodd Asphjell, sier:

- I Trøndelag står Trond veldig sterkt, så han vil nok få posisjoner i tiden framover. Det spørs bare når det er riktig tidspunkt for det. Trond vil nok komme tilbake.

Vi så jo mottakelsen han fikk for talen om organisasjonsutvalgets arbeid, hvilken standing han har og hvor grundig han går til verks. Det vil ha betydning for måten vi skal jobbe på framover. Det neste årsmøtet er jo i 2020, så da får vi se. Trond sitter jo for øvrig i styret som stortingsrepresentant, så han har jo alle muligheter til å påvirke, sier Asphjell.

Han er glad for at årsmøtet og valgene ble samlende.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer