Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik blir Breivik-rettssaken

Gymsalen i Skien fengsel blir arenaen der presse fra hele verden nok en gang får observere massemorderen Anders Behring Breivik.

BRED PRESSEDEKNING: Inne i selve rettssalen er det cirka 60 plasser som er holdt av til de profesjonelle aktørene, presse, sikkerhetsfolk og publikum. De internasjonale nyhetsbyråene AFP, Reuters og Associated Press har sikret seg plass. Det har også tyske, polske, svenske og danske aviser og TV-kanaler. Grafikk: Oslo tingrett
BRED PRESSEDEKNING: Inne i selve rettssalen er det cirka 60 plasser som er holdt av til de profesjonelle aktørene, presse, sikkerhetsfolk og publikum. De internasjonale nyhetsbyråene AFP, Reuters og Associated Press har sikret seg plass. Det har også tyske, polske, svenske og danske aviser og TV-kanaler. Grafikk: Oslo tingrett Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken mot Anders Behring Breivik (37) i Oslo tingrett i 2012 er anslått å være en av de mest omfattende etter krigen. Oslo tinghus ble bygget om for å kunne gjennomføre den, og rettssakens totale omkostninger er beregnet til 170 millioner kroner.

Når Breiviks søksmål mot staten starter i Telemark fengsel i Skien nå på tirsdag, vil den foregå i en gymsal i fengselet.

Men i likhet med i 2012 har også denne saken allerede fått internasjonal interesse. Mange utenlandske medier er akkreditert, blant annet flere svenske, danske og polske aviser og TV-kanaler. De internasjonale nyhetsbyråene AFP, Reuters og Associated Press har sikret seg plass i gymsalen. Det har også tyske Die Welt.

Fire dager Breiviks forklaring, som skjer i løpet av onsdagen, vil ikke bli kringkastet. Det har Oslo tingrett bestemt. Det er imidlertid ikke blitt lagt ned noen forbud mot referering av det som skjer eller blir sagt i løpet av rettssaken. Det er satt av tre timer og et kvarter til 37-åringens forklaring.

Dagbladet har snakket med Anders Behring Breiviks far, Jens Breivik. Han ønsker ikke å svare på hva han mener om sønnes søksmål mot staten, men sier:

- Jeg vil følge med på saken. Det kan jeg si.

Det er satt av fire dager til behandlingen av søksmålet. Ifølge fengselsleder Ole Kristoffer Borhaug ved Telemark fengsel Skien vil det være cirka 60 personer inne i selve salen. Det inkluderer både de profesjonelle aktørene, presse, sikkerhetsfolk og publikum.  

Sikkerhetstiltak Han forteller at fengslet har planlagt rettssaken i lang tid.  

- Jeg vet vi er i stand til å gjennomføre denne saken på en verdig og trygg måte, sier Borhaug til Dagbladet. 

Han beskriver sikkerhetsregimet rundt rettssaken som på en flyplass. Han sier det blir to sjekkpunkter for id-kontroll før en kommer inn i rettslokalene i gymsalen.  

Rettsforhandlingene vil bli direkteoverført til Oslo tingrett, som er ansvarlige for gjennnomføringen av saken. Også de melder om at sikkerhetstiltakene i Skien vil bli svært strenge.

- Du kan for eksempel ikke ta med deg mat, flytende væske, spisse, skarpe gjenstander eller verktøy som kan forårsake alvorlig skade. Unngå også klær med metall som vanskeliggjør personkontrollen. Har du behov for medisiner, sprøyter eller liknende, må du ta med legeattest for dette, skriver tingretten i et brev.

- Legeattest eller dokumentasjon for implantater av metall og pacemaker må også tas med, presiseres det videre.

Breivik føres til og fra Det vil bare være anledning til å bevege seg inn og ut av fengselet med visse restriksjoner og tidsbegrensninger, og alle må gjennom sikkerhetskontrollen hver eneste gang.

Stengest vil likevel sikkerheten rundt Breivik være. Når han føres fram og tilbake fra sin celle og gymsalen må alle enten være inne i bygningen eller et i området ved live-posisjonene.

- I disse tidsrommene vil ingen kunne passere gjennom sikkerhetskontrollen, understreker tingretten.