Slik blir Breiviks budskap redusert til «ingen kommentar»

Andreas Wiese kommenterer.

VIL IKKE SVARE: Fakta er bortebane for Anders Behring Breivik, skriver Dagbladets kommentator. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
VIL IKKE SVARE: Fakta er bortebane for Anders Behring Breivik, skriver Dagbladets kommentator. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag fortsetter aktoratet sin utspørring av Breivik, men nå dreier det seg ikke lenger om drapsmannnens ideologi og selverklærte voldslengsel. Det handlet om fakta, og fakta er tydeligvis bortebane for Breivik.

Tonen fra aktoratet er blitt strengere, spørsmålene mer konkrete og svarene er tilsvarende mer unnvikende. Problemet for Breivik er at det finnes tre versjoner av hans historie, alle fortalt av ham selv. Den første er den som står i hans såkalte manifest. Den andre er den han har fortalt i avhør, og den tredje er den han prøver å levere i retten i dag. De tre fortellingene har lite med hverandre å gjøre, selv om Breivik prøver å insistere på at de alle er sanne. Og ingen av dem lyder veldig sannsynlige, når det blir granskes gjennom aktoratets strenge øyne. Fortellingene lød nok også flottere for Breivik før noen begynte å kontrollere hva han sa.

Når han nå blir presentert for hva han tidligere har sagt eller skrevet, hevder han at aktoratet prøver å latterliggjøre ham. Men det er hans egne ord. Er de latterlige, er det fordi  de nå blir kontrollert mot virkeligheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer