Slik blir BTKs liv

Isolasjon på 7,5 kvadrat, 1 time lufting, ingen tv eller lesestoff. - Han skal brenne i helvete!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går kveld ble seriemorderen Dennis «BTK» Rader (60) idømt 175 års fengsel uten mulighet for prøve. Klokka 14.28 i dag norsk tid gikk han inn porten til maksimum sikkerhets-fengselet El Dorado i Kansas. Trolig blir det hjemmet hans for resten av livet.

Der får han en celle på 7,5 kvadratmeter. Hver uke får han fem lufteturer på én time. Luftetur er vel å ta i, siden han iført lenker kun får boltre seg på tre ganger tre meter. I tillegg kommer korte turer til dusjen.

Vil nekte ham skrivesaker

På cella får han ikke ha tv, og tilgangen på lesestoff blir begrenset med unntak av dokumenter fra rettssaken. Måltidene blir servert gjennom hullet i celledøra.

Aktoratet syns ikke dette er strengt nok, og ba dommeren ta stilling til om Rader skal nektes å se eller lese nyhetsinnslag om saken sin. Siden han får så stor glede av å drømme om overgrepene, vil de frata ham utstyr som han kan tegne eller skrive ned fantasiene sine med. Aktor vil også at han skal nektes å gjøre lyd- eller bildeopptak. Dommeren vil komme med en kjennelse om en måneds tid angående dette.


Kom i fengselsklær

- Rader blir hos oss under hele soninga, med mindre at han må overføres på grunn av fare for hans eller andres liv, sier fengselstalsmann Dale Call til nyhetsbyrået AP.

Med unntak av det massive mediaoppbudet, var det lite oppstyr da 60-åringen ankom fengselet i oransje kjeledress. Han kom med sju fangevoktere i en konvoi på tre biler. Først skulle han avgi fingeravtrykk og bli fotografert, før han skal gjennomgå undersøkelse for å avgjøre om han er egnet til å sone i El Dorado.

FIKK RASE MOT MORDEREN: Under domshøringa fikk de etterlatte konfrontere BTK, og høre at han ba om tilgivelse. Foto: SCANPIX/REUTERS
FIKK RASE MOT MORDEREN: Under domshøringa fikk de etterlatte konfrontere BTK, og høre at han ba om tilgivelse. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

- Bittersøt hevn

Fordi Kansas ikke hadde dødsstraff da Rader drepte ti mennesker i perioden 1974 til 1991, blir han ikke henrettet. Men tanken på forholdene han skal sone under, vil glede mange av de pårørende. Torsdag fikk de slippe løs raseriet under domshøringa som egentlig bare var en formalitet med tanke på straffen.

- Aldri, aldri mer skal han få se dagslys. Og på dagen han dør skal min drepte søster og alle de andre ofrene vente hos gud og se på Rader når han brenner i helvete, sa Beverly Plapp.

- Jeg kan ikke tenke på annet enn å nyte den bittersøte smaken av hevn, nå som rettferdigheten blir servert til denne sosiale kloakken som står foran oss i dag, sa Jeff Davis som mistet moren sin.

- Patetisk og bablete

Rader på sin side benyttet en halvtime til å be om tilgivelse og forsøke å vise likhetene mellom seg selv og ofrene.

- En mørk side er der, men nå tror jeg lyset begynner å skinne. Forhåpentligvis vil gud en dag akseptere meg, sa han mens stemmen flere ganger brast.

Rader sleit med tårene og henvendte seg til de etterlatte:

- Jeg vet at ofrenes familier aldri vil klare å tilgi meg. Men jeg håper fra dypet av meg selv at det omsider vil skje.

Flere forlot retten under det de beskriver som «et patetisk, bablete angrep».

- Det er utenfor hva jeg kan fatte. Så patetisk. Han gjør meg bare kvalm. Jeg vil bare at de skal fjerne den kakerlakken, sa Jeff Davis.

Sporet via diskett

Dennis Rader kunne sluppet unna med de grusomme drapene, dersom han hadde fortsatt med å være stille etter det siste drapet. Under sin 17 år lange drapsserie sendte han beskjeder til politi og presse. Med drapet på Dolores Davis (63) i 1991 hadde han fått nok.

- Det tok henne to-tre minutter å dø. I det øyeblikket kunne jeg leve i årevis, fortalte han.

Det har ikke kommet fram noen forklaring på hvorfor han igjen begynte å sende brev til presse og politi som morderen «BTK» - bind, torture, kill - i 2004. En diskett han sendte ble sporet til kirka der han tidligere var president, og dermed ble han arrestert, dømt og sendt til El Dorado.

• Les alt om BTK

<B>RESTEN AV LIVET BAK MURENE: Dennis Rader ble dømt til å sone 10 livstidsdommer etter hverandre uten mulighet for prøveløslatelse.
<B>ENDA STRENGERE SONING: Dommer Gregory Waller skal om en måneds tid avgjøre om han godtar aktors krav til verre soningsforhold.
<B>GRÅT I RETTEN: 60-åringen tar på brillene etter å ha tørket vekk tårer. Han unnskyldte drapene med at han var besatt av demoner.