Corona-ekspertene:

Slik blir corona-høsten

En fjerde smittebølge, varige endringer, større frihet, og overhengende frykt for nye mutasjoner. Dette tror ekspertene venter oss på andre sida av sommeren.

NY RUNDE? Flere corona-eksperter mener Norge vil få en oppblussing av smitte til høsten. Om det vil føre til strenge nasjonale tiltak er de imidlertid usikre på. Foto: Berit Roald / NTB
NY RUNDE? Flere corona-eksperter mener Norge vil få en oppblussing av smitte til høsten. Om det vil føre til strenge nasjonale tiltak er de imidlertid usikre på. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I år som i fjor, har tiltaksbyrden blitt lettet i takt med at gradene stiger. Igjen kan man nyte utepils i gode venners lag, gå på kino eller konsert, og samle flere enn ti personer i eget hjem.

Men da det gikk mot høst i fjor, kom også vår felles fiende kraftig tilbake, og lammet store deler av Norge i månedsvis.

Så, blir det en ny smittebølge til høsten?

- Det er jo hele tida en mulighet for det, og det er en kamp om tiden her, mellom smitte og vaksiner, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg til Dagbladet.

For mens vi i fjor sto uten våpen i møte med viruset, har i år rundt halvparten av den norske befolkningen fått minst et stikk med beskyttelse. Og håpet er at alle over 18 år skal ha fått tilbud om en vaksinedose nummer to i løpet av andre uka i oktober.

- Det som er avgjørende er at de som kan bli smittet har langt lavere risiko for å bli syke enn de som nå er vaksinert i den norske befolkningen. Derfor regner vi med at om det skulle bli mer smittespredning framover, så vil det likevel ikke ha så store konsekvenser som det har hatt tidligere, sier Stoltenberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer