IS-PATRULJE: Tilslørte kvinner og menn med skarpladde våpen patruljerer gatene i den syriske byen Raqqa. Denne byen var en gang en bastion for president Badhar Assad og hans regime, men styres nå med jernhånd av styrker fra Den islamske staten (IS). Bildet ble først publisert på en militant nettside. Foto: AP / NTB Scanpix
IS-PATRULJE: Tilslørte kvinner og menn med skarpladde våpen patruljerer gatene i den syriske byen Raqqa. Denne byen var en gang en bastion for president Badhar Assad og hans regime, men styres nå med jernhånd av styrker fra Den islamske staten (IS). Bildet ble først publisert på en militant nettside. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Slik blir de ekstreme islamister

Unge nordeuropeiske kvinner som tiltrekkes av ekstrem radikal islamisme er usikre og preges av svart-hvit tenking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Førsteamanuens Anne Birgitta Nilsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus har de siste månedene forsket på unge kvinner som slutter opp om ekstrem radikal islamisme og vil til den Den islamske stat.

- Det er unge kvinner, ofte jenter som har falt utenfor, og blir møtt med vennlighet i et nytt ukjent miljø og føler at de blir møtt godt tatt imot og inkludert. Fra å stå på utsida, føler de at de er med og betyr noe, sier Anne Birgitta Nilsen til Dagbladet.

Unge kvinner

Hun har brukt Facebook-profilene til jenter fra 14 års alderen og opp til unge kvinner mot 30 år, for å finne ut hvem de radikaliserte kvinnene er.

- Jeg har benyttet profilene til nordeuropeiske kvinner. Franske, belgiske, tyske og nederlandske kvinner. De har flere fellestrekk. De er unge og usikre. De er preget av en voldsom svart-hvitt-tenkning. Det er ingen nyanser, og de tar veldig avstand fra majoritetssamfunnet og de vantro, sier førsteamanuensen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn