Dronning Elizabeth er død

Slik blir de neste dagene

Planene for dronningens død var inntil i fjor hemmelige, og omtales som «Operation London Bridge».

Dronning Elizabeth er død. Storbritannias lengstsittende monark ble 96 år gammel. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den offisielle planen for dagene etter dronning Elizabeths død, «Operasjon London Bridge», har i en årrekke vært gjenstand for spekulasjoner og hemmelighold.

Den amerikanske avisa Politico fikk i september i fjor innsyn i en rekke dokumenter som kartlegger den offisielle responsen og planen ved dronning Elizabeths bortgang.

Også The Guardian har tidligere foretatt en omfattende kartlegging av planene.

Dronning Elizabeth døde torsdag ettermiddag i slottet Balmoral Castle i Skottland. Dødsfallet ble meldt klokka 19.20.

Politico har kartlagt planene dag for dag. Dagen for dødsfallet omtales som D-dagen.

D-dagen

I timene etter dødsfallet vil statsministeren, kabinettssekretæren og en rekke av de viktigste ministrene ringes i tur.

Selve offentliggjøringen av dødsfallet står kongehuset for.

Statsministeren står for den første kunngjøringen etter dødsfallet, og andre regjeringsmedlemmer må vente med å uttale seg til etter hennes tale.

Dag 2

Dagen etter dronningens dødsfall, klokka 10 på formiddagen, skal Tiltredelsesrådet utrope kong Charles til ny monark. Hundrevis av høytstående gjester deltar, inkludert statsministeren og andre høytstående regjeringsmedlemmer.

Selve proklameringen av Charles som konge vil leses opp på St. Janes Palace og Royal Exchange.

Parlamentet møtes deretter for å enes om en kondolanse, og utsetter all aktivitet i ti dager.

Dag 3

Dronningas kiste returneres til Buckingham Palace. Dødsfallet ved Balmoral i Skottland iverksetter operasjon Unicorn, og levningene hennes fraktes til London med det kongelige toget om mulig.

Plan B omtales som operasjon Overstudy, og omfatter frakt av levningene med fly.

Dag 4

Kong Charles vil motta kondolanser i Westminster Hall, og vil seinere på ettermiddagen reise på en turne i Storbritannia, som starter med et besøk til det skotske parlamentet og en messe i St. Giles-katedralen i Edinburgh.

Dag 5

Kong Charles ankommer i Nord-Irland, og mottar nok en kondolanse i Hillsborough Castle før han deltar på en gudstjeneste i St. Anne-katedralen i Belfast.

Dag 6

Prosesjonen går etter planen fra Buckingham Palace til Westminster, før det avholdes gudstjeneste i Westminster Hall når kista ankommer.

Dag 7 til 10

Dronningen vil ligge i såkalt lit de parade, altså med synlig, åpen kiste i tre dager. Kista blir stående forhøyet midt i Westminster Hall synlig for publikum 23 timer i døgnet.

Den sjuende dagen reiser kong Charles til Wales for å motta nok en kondolanse fra det walisiske parlamentet, før han deltar på gudstjeneste ved Liandaff-katedralen i Cardiff.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer