Slik blir de tøffe forhandlingene

Arbeiderpartiet beholder ledervervet i mange byer, men er svekket i forhandlingene. De møtes med tøffe krav.

NY MAKTBALANSEN: Raymond Johansen (Ap) får fortsette som byrådsleder, men møter krav om en rødere og grønnere politikk fra MDG og Lan Marie Berg og Inga Marte Thorkildsens SV.  Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix
NY MAKTBALANSEN: Raymond Johansen (Ap) får fortsette som byrådsleder, men møter krav om en rødere og grønnere politikk fra MDG og Lan Marie Berg og Inga Marte Thorkildsens SV. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpixVis mer

Resultatet av mandagens valg, gir store endringer i maktbalansene i de norske storbyene.

Arbeiderpartiet beholder makta i Oslo, men går kraftig tilbake.

Det er takket være kraftig framgang hos samarbeidspartnerne at Ap sikrer styringen. Som høyresiden sier det: Støttehjulene er blitt større enn sykkelen.

Det gir de tidligere småsøsknene i samarbeidet mye sterkere forhandlingskort. I Oslo sitter Ap i byråd med MDG og SV.

De har fått gjennom sine budsjetter med støtte fra Rødt.

Nå er Aps oppslutning redusert fra 32 til 20,1 prosent siden forrige valg. MDG har gjort et brakvalg i hovedstaden og vokser fra 8,1 til 15,2 prosent. Også SV og Rødt vokser til 9,1 og 7,2 prosent.

- Vi er på vippen, med flere velgere i ryggen enn vi hadde sist. Det er klart vi forventer mer gjennomslag for vår politikk, sier Rødts førstekandidat i Oslo, Eivor Evenrud.

- TAR INNOVER MEG RESULTATET: En sliten Ap-leder, Jonas Gahr Støre, oppsummerer valget. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Avviser frieri

SV, MDG og Ap har hatt et kort forberedende møte, men har ikke begynte å forhandle med Rødt ennå.

- Det er aktuelt med en samarbeidsavtale, men det er ikke sikkert vi går for det. Det kommer an på viljen til å gi oss gjennomslag, sier Evenrud.

Alternativet er at byrådet må søke støtte med Rødt eller de borgerlige fra sak til sak.

SV har utfordret Rødt til å ta ansvar å gå inn i byrådet.

- Det er helt uaktuelt, ifølge Evenrud, som sier de vil kjempe for gjenkjennelige Rødt-gjennomslag i politikken.

Både Venstre og KrF har fridd til MDG, men MDG har avvist dette.

Kilder Dagbladet snakker med i Venstre sier partiet ønsker å tvinge MDG til å velge Rødt framfor dem.

- Mer posisjoner enn politikk

Ifølge Aftenposten kan det være aktuelt å utvide byrådspostene fra dagens 8.

Det skal også forhandles om ti lønnede politiske heltidsstillinger som komitéledere og nestledere.

- Jeg tror forhandlingene i byrådet denne gangen vil handle mer om posisjoner enn politikk, for på politikk og budsjett er de rimelig samkjørte, sier Rødt-politikeren til Dagbladet om byrådet.

FLERE AVGANGER: SV vil kreve bussavganger hvert 5. minutt i indre Oslo. Foto: NTB SCANPIX
FLERE AVGANGER: SV vil kreve bussavganger hvert 5. minutt i indre Oslo. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Aftenposten skriver at Arbeiderpartiet kan bli tvunget til å ta inn mer eiendomsskatt fra de dyreste boligene.

- Vi ønsker å trekke inn mer penger fra de dyreste boligene. Og vi ønsker å skjerme de med dårligst råd, sier gruppelederen for SV i Oslo, Sunniva Holmås Eidsvoll til avisa.

Hovedkravene fra SV er videre gratis aktivitetsskole for alle barn fra 1- 4. klasse, hyppigere avganger på kollektivtrafikk i rushtida, ny sosial boligpolitikk, og profittfri velferd.

- Bussavganger hvert 5. minutt

- Konkret vil vi gjøre noe med busstilbudet, for det kan vi endre med en gang. Vi ønsker avganger hvert 5. minutt på de mest sentrale linjene og minst hvert 10. minutt ellers i byen, sier Holmås Eidsvoll til Dagbladet.

SV vil kreve at kommunen tar over driften av kommersielle sykehjem ettersom kontraktene går ut, og ifølge Eidsvoll går alle kontraktene går ut i denne perioden.

- Vi vil gjøre det samme innen barnevernet, sier Eidsvoll som gjør det klart at de forventer mer gjennomslag nå som de har vokst.

Oslo SV krever også at kommunen i løpet av bystyreperioden skal påbegynne minst 1000 nye, alternative boliger.

Forhandlingene starter trolig for fullt neste uke. Partene har fram til 23. oktober på seg til å bli enige.

Utslippsfri by

MDG vil ikke gå ut med noen absolutte krav, men Lan Marie Berg sier en skriftlig kommentar via sin byrådssekretær at de må bidra til å gjøre Oslo til verdens første utslippsfrie by.

- Det viktigste for oss er mer gjennomslag for grønn politikk. Skal vi nå målet om at Oslo skal bli en utslippsfri by innen 2030, er vi helt avhengig av å kutte klimautslipp i alle sektorer. I den neste fireårsperioden skal vi få hele byen med på det neste store miljøløftet for Oslo, sier Berg.

POLITIREFORMEN: Valgets vinnere og tapere oppsummerer årets kommune- og fylkestingsvalg. Vis mer

BERGEN: - Veldig krevende situasjon

Arbeiderpartiet går kraftig tilbake, men ser likevel ut til å ha sikret makta i Bergen ifølge politisk redaktør Frøy Gudbrandsen i Bergens Tidende.

– Men de trenger støtte fra mange partier. Det blir en veldig krevende situasjon på venstresida, sier han til egen avis.

Arbeiderpartiet har i Bergen sittet i byråd sammen med KrF og Venstre. Det er en klargjøring fra Senterpartiet om støtte, som gjør at Ap kan puste lettet ut.

Også Høyre gjorde et svært dårlig valg i Bergen, mens MDG gikk kraftig fram.

Bergen Folkeaksjonen nei til mer bompenger slo ned som et sjokk i vår, spesielt i bergenspolitikken og valgresultatet viser at det holdt helt inn: Med hele 16,9 prosent er FNB den store vinneren.

Selv om ikke høyresiden i Bergen har gitt opp håpet om at de Ap-ledede forhandlingene skal bryte sammen, ser det valgsuksessen til tross ut for at FBN ikke blir en del av byrådet, siden venstresiden har avvist å forhandle med dem.

TRONDHEIM: - Maktforskyvning

Arbeiderpartiet beholder også Ap-bastionen Trondheim, men det skjer ikke uten rystelser.

Ap går også her kraftig tilbake med hele 16, 3 prosentpoeng. De blir likevel største parti og Rita Ottervik får fortsette som ordfører. Hun har allerede kalt inn til sonderingssamtaler. Det er støttepartiene som sikrer makta. Både SV og Rødt går kraftig fram. Det samme gjør Senterpartiet.

- I Oslo, Tromsø og Trondheim er spenningen mest knyttet til forhandlingene på den rødgrønne siden, fordi det har vært en maktforskyvning fra Ap til partier som MDG og Sp andre steder, slik at du nå har et svekket Ap som nå skal samarbeide med samarbeidspartnere, sier valgforsker Johannes Bergh.

VENSTRE: Venstres leder Trine Skei Grande nekter for at dette var hennes siste valg som partileder. Vis mer

KRISTIANSAND: Demokratene holdes utenfor

Lokalvalget i Kristiansand har vært preget av en kunstsilo, en veiutbygging med dertil hørende bompenger og flytting av havna.

Partiet som ser ut til å ha tjent aller mest på bråket i sørlandsbyen er Demokratene, med Vidar Kleppe i spissen. Den tidligere stortingsrepresentanten for Frp, som stiftet Demokratene etter å ha blitt kastet ut av Frp i 2001, får nå med seg ni partikolleger i bystyret.

Partiet er nå det tredje største partiet i Kristiansand.

Men det sterke valgresultatet til tross, det er lite som tyder på at Kleppe vil få hånda på rattet i kristiansandspolitikken de neste fire åra.

For natt til tirsdag var det sonderinger om et valgteknisk samarbeid i Kristiansand. Skal nåværende ordfører Harald Furre sikre seg flertall må han ha med seg ikke mindre enn sju andre partier.

Frp, KrF, Senterpartiet, Venstre, Pensjonistpartiet og Partiet De Kristne har vært involvert i de innledende sonderingene med Høyre. Men de sju partiene trenger fremdeles å få med seg MDG for å sikre flertallet, skriver Fædrelandsvennen.

På den måten holder de også Demokratene borte fra makta.

- De har standpunkter som står langt fra våre, har ordfører Furre uttalt til Fædrelandsvennen.

En ting er at Demokratene og Høyre er uenige om de store sakene i Kristiansand, men demokratene er også et høyreradikalt parti.

STAVANGER: Maktbytte

Det ble i går klart at Høyre har mistet en av sine siste bastioner blant storbyene. Ap, SV, MDG, Rødt, Sp og Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) har kommet til en enighet om et samarbeidsforhold.

Kari Nessa Nordtun (Ap) blir etter alt å dømme ny ordfører i Stavanger. 33-åringen blir den nest yngste ordføreren i Stavanger noensinne. 24 års Høyre-styre i oljebyen er dermed ved veis ende.

Dette innebærer at bompengepartiets grunnlegger, Frode Myrhol, ender opp med å samarbeide med Miljøpartiet De Grønne.

– Det er selvsagt mange ting som skal veies opp mot hverandre, men vi anser egentlig ikke at det er så veldig stor forskjell på MDG og Venstre, så problemstillingen får du på begge sider, sier Myrhol til Dagbladet.

Ap ble byens største parti med 25,4 prosent oppslutning. Selv om de går tilbake 1,6 prosentpoeng siden forrige kommunevalg, er det en minimal tilbakegang sammenliknet med resten av landet. Høyre gikk tilbake 5,9 prosentpoeng ved valget i Stavanger, og endte som byens nest største parti med 23,1 prosent av stemmene. FNB (9,3) ble tredje største parti, så vidt større enn Frp (8,9).

På en pressekonferanse i går, sa Kari Nessa Nordtun at tonen i samtalene er god.

FORNØYD: Rødts leder Bjørnar Moxnes fikk stor jubel da han entret scenen på Rødts valgvake. Vis mer

TROMSØ: Ingen over 20 prosent

- Dette er Arbeiderpartiets dårligste valg i Tromsø noensinne og speiler situasjonen i hele Nord-Norge. De har mista fotfestet i den landsdelen partiet ble unnfanget, sier politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, til Dagbladet.

Arbeiderpartiet går ned ti prosentpoeng. Likevel er de byens største parti med 19 prosents oppslutning og Gunnar Wilhelmsen (Ap) blir trolig Tromsøs nye ordfører. De reddes av at høyresiden også er i store problemer og at samarbeidspartiene styrkes.

Både SV og MDG gjør samtidig svært gode valg med henholdsvis 15,8 og 7,3 prosents oppslutning. Byen ser ut til å være svært delt politisk: Ingen partier har fått over 20 prosents oppslutning. Dermed venter vanskelige forhandlinger.