Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det ropes om regjeringskrise:

Slik blir den dramatiske, politiske høsten

Bare timer etter at statsbudsjettet ble lagt fram, kom de første ropene om å felle regjeringen. Men først om halvannen måned vet vi om samarbeidet på borgelig side holder. 

UENIGE OM KLIMA:  Spørsmålet om det grønne skifte blir det desidert vanskeligste i høstens budsjettforhandlinger. Her diskuterer Trine Skei Grande (Venstre) med  finansminister Siv Jensen (Frp) i vandrehallen på Stortinget under framleggelsen av budsjettet forrige uke. Foto: Olav Olsen/Aftenposten
UENIGE OM KLIMA:  Spørsmålet om det grønne skifte blir det desidert vanskeligste i høstens budsjettforhandlinger. Her diskuterer Trine Skei Grande (Venstre) med  finansminister Siv Jensen (Frp) i vandrehallen på Stortinget under framleggelsen av budsjettet forrige uke. Foto: Olav Olsen/Aftenposten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tok bare noen timer fra regjeringen la fram statsbudsjettet, før et flertall av fylkeslederne i Venstre truet med å felle regjeringen hvis de ikke leverer mer på det grønne skiftet.

Svaret fra Frp kom raskt. Halvparten av deres fylkesledere vil heller gå ut av regjering enn å gå med på flere krav fra Venstre.

Men skulle det bli en regjeringskrise kommer den ikke helt enda – både KrF og Venstres hovedforhandlere sier til Dagbladet at de går inn i forhandlingene med mål om å finne fram til en løsning.

Tenker ikke på brudd

Et mulig brudd er ikke i tankene, sier Terje Breivik (V)

- Vi går inn i forhandlingene med det mål for øyet å bidra til å få gjort noe med klimaendringene. Dette er i utgangspunktet et veldig godt budsjett, bortsett fra på klima. Det som er bra for klima er heldigvis også bra for norsk industri og norske arbeidsplasser. Vi vil bruke forhandlingene til å få regjeringspartiene fra ord til handling. Det er ikke retorikk, men resultater som bidrar til bedre klima og grønn vekst, sier han.

DYRERE MED BIL: I 2017 blir det dyrere å bruke bil, men billigere å eie om du kjøper ny. Dagbladet forklarer hvorfor. Foto: NTB Scanpix /John Terje Pedersen / Jacques Hvistendahl / Redigering/grafikk: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland Vis mer

- Min erfaring er at hvert budsjett har sine hindre som man må prøve å forsere. I fjor var det flyktningsituasjonen. Alle år har sine utfordringer og det høres ikke akkurat ut som det skal bli et uttak i år, men jeg går inn i dette med det mål for øyet at vi skal få til en løsning, sier KrFs nestleder Hans Olav Syversen til Dagbladet.

- Vet ikke hvor det ender

Før forhandlingene med regjeringen starter, skal Venstre og KrF legge fram sine alternative budsjetter som angir deres forhandlingsposisjoner. KrF legger fram sitt i slutten av oktober og Venstre 1. november.

Ifølge Syversen er det ikke noe samordning mellom KrF og Venstre på dette tidspunktet. - Vi lager vårt alternative budsjett. Det er ikke noe parallelløp her, sier han.

Forhandlingene med regjeringspartiene starter ganske umiddelbart etter at de alternative budsjettene er lagt fram, trolig 2. eller 3. november.

Så følger noen intense uker der de finanspolitiske talspersonene i KrF, Venstre, Høyre og Frp forhandler for sine partier.

- Vi starter med medlemmene i finanskomiteen, men vet aldri helt hvor det ender. Det avhenger av hvor krevende det blir. Det kan bli behov for at de parlamentariske lederne å komme inn. Vi har uansett tett kontakt, sier Hans Olav Syversen.

Fristen brutt siste tre år

Første tidsfrist for forhandlerne er 18. november. Da skal finansinnstillingen, som fordeler statsbudsjettets milliarder på de forskjellige politikkområdene , i tråd med Stortingets forretningsorden være ferdig slik at den kan vedtas i Stortinget innen 24. november.

En avtale mellom Høyre/Frp-regjeringen og Venstre og KrF bør derfor i teorien være på plass innen den 18.november.

Her har regjeringen og budsjettkameratene imidlertid en dårlig historikk. Den fastsatte tidsfristen er blitt brutt alle de tre siste årene.

- De formelle tidsrammene er i korteste laget i forhold til hvor omfattende budsjettbehandlingene er. Stortingets interne saksbehandling er egentlig ikke tilpasset en mindretallsregjering. Vi gjør det vi kan i forhandlingsrommet for å holde fristene. Men dessverre er det slik at forhandlingene tar den tida de tar, sier Breivik.

Venter avklaring fra KrF

Samtidig pågår en prosess i KrF for å avklare hvem partiet ser for seg å samarbeide med i neste stortingsperiode. Et svar på dette spørsmålet er ventet på landsstyremøtet 3.-4. november

- Det er et interessant sammenfall i tid, men vi går til budsjettforhandlingene med samme utgangspunkt som foregående år, sier Syversen om dette.

OLJEFONDET KAN FORSVINNE: Om vi fortsetter å bruke så mye oljepenger i statsbudsjettet som det denne regjeringen gjør, kan vi allerede i 2060 gå tom. Dagbladet forklarer hvordan. Foto: Per Ervland / NTB Scanpix /Klipp: Marie Røssland /Grafikk: Guro Lindhal Flåten Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media