Slik blir den historiske delelinja

Klikk deg rundt i interaktiv grafikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): 40 års uenighet mellom Russland og Norge ble avklart i dag, da statsminister Jens Stoltenberg og president Dmitrij Medvedev undertegnet en avtale om en delelinje i de attraktive Barents- og Polhavområdene.

I den interaktive nyhetsgrafikken over kan du klikke deg rundt og se hvordan det sannsynligvis blir seende ut.

Den nye delingen av det omstridte området «Gråsonen» går omtrent midt mellom Norges midtlinjeprinsipp og Russlands sektorlinjeprinsipp.

I tillegg til en lukrativ torskestamme er det trolig store forekomster av olje og gass under havbunnen i området, som blir mer tilgjengelig i takt med klimaendringer og mindre havisdekke i Arktis.

Måtte vente med kartleggingSelv om Norge dermed gir avkall på retten til store havområder og potensielt enorme petroleums- forekomster, er statsminister Stoltenberg fornøyd.

- Ifølge havretten skal man ta utgangspunkt i midtlinje. Deretter kan man ta hensyn til blant annet kysten til de to landene. Vi har korrigert for kystenes beskaffenhet, sier Stoltenberg.

- Det er ikke et spørsmål om hva Norge har gitt fra seg, men hva to land har fått, opplyste utenriksminister Jonas Gahr Støre under pressekonferansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer