Corona

Slik blir den nye hverdagen

Lengter du etter klemmer, dansing, stappfulle konsertlokaler og å slippe å tenke på meteren? Da kan du snart få gode nyheter.

RETT RUNDT HJØRNET: Neste trinn i regjeringens gjenåpningsplan vil åpne opp for at mange kan samles til konsert igjen. Foto: Cornelius Poppe / NTB
RETT RUNDT HJØRNET: Neste trinn i regjeringens gjenåpningsplan vil åpne opp for at mange kan samles til konsert igjen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 69.33% Første dose: 78.21%

«Normal hverdag med økt beredskap». 5. juli ble det klart at dette er navnet på fasen etter trinn 4 i regjeringens gjenåpningsplan, etter en revidering av den langsiktige håndteringen av coronapandemien.

Nøyaktig når vi går inn i denne fasen, vet vi ikke. Forrige fredag røpet helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) så mye som at det «kan være kort tid før vi er der» - men ville ikke peke på en eksakt dato.

Han har imidlertid bedt kommunene om å være beredt allerede fra fredag, og har varslet at gjenåpningsbeskjeden kan komme på kort varsel. I tillegg har regjeringen innkalt til pressekonferanse fredag ettermiddag, hvor det er ventet at de vil kunngjøre gjenåpning av samfunnet.

Hva ligger egentlig i økt beredskap, og hvordan blir den nye hverdagen?

- Når vi vender tilbake til en normal hverdag, forsvinner de aller fleste nasjonale reglene, kunngjorde Høie 17. september.

Regjeringen jobber for tida med å konkretisere rådene for den nye hverdagen. Enkelte ting er imidlertid kjent.

MIDNATT INGEN STANS: I den nye hverdagen vil det igjen være mulig å komme inn på utesteder etter midnatt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MIDNATT INGEN STANS: I den nye hverdagen vil det igjen være mulig å komme inn på utesteder etter midnatt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Farvel til meteren

Regjeringen beskriver den nye fasen som en overgang fra en «kontrollstrategi» til en «beredskapsstrategi». I praksis innebærer det blant annet at:

 • Meteren blir en saga blott.
 • Restriksjoner på arrangementer og sammenkomster forsvinner.
 • Innslippsstopp og krav om bordplassering på serveringssteder forsvinner.
 • Regelen som hindrer utlendinger adgang til Norge fjernes - unntatt for borgere fra tredjeland som ikke har lav smitte (såkalte lilla land.) Regler om testing og karantene ved innreise vil fremdeles gjelde, men det vil komme enkelte lettelser i disse reglene. Regjeringen varsler at de vil komme tilbake til hvordan dette vil se ut i praksis.
 • Et nedjustert testregime - såkalt «nedjustert TISK» - trer i kraft 27. september.
 • Trafikklysmodellen ligger fremdeles til grunn for smittevern i skoler og barnehager.

Det innebærer ikke at du slipper å isolere deg om du får covid-19. Dette vil fremdeles være et krav. Det anbefales at du holder på håndvasken, og holder deg hjemme om du er syk.

Etter pressekonferansen forrige fredag, sa Høie til Dagbladet at befolkningen først og fremst vil merke endringer i tiltak innenlands. Han pekte på at det fortsatt er mange land som er hardt rammet av pandemien.

- Man bør tenke seg om når man skal ut og reise, men dersom man er fullvaksinert og skal reise til Europa, er dette ganske enkelt i dag. Man må være klar over at man kan komme til land som fortsatt har strengere regler innenlands enn det man vil ha i Norge. Vil vi beholde en del innreiseregler for de som kommer til landet, blant annet for karantene og testing for å redusere risiko for importsmitte, sa Høie.

- Færre regler

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet sier til Dagbladet at å holde seg hjemme når man er syk av luftveisvirus, blir det viktigste tiltaket denne vinteren.

- Enten det har form som et råd eller en forskriftsbestemmelse. I tillegg er vi avhengige av at folk tar hensyn til hverandre og tester seg ved symptomer, sier han.

- På hvilke måter vil vi fremdeles merke at det er pandemi?

- Det vil nok bli færre regler, men fortsatt en del smittevernråd å forholde seg til så lenge vi har pandemi i verden. Vi vil merke pandemien ved at uvaksinerte personer fortsatt vil bli smittet og ved at viruset fortsetter å endre seg ute i verden, svarer Nakstad.

- Stor endring

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI stemmer i:

- For folk flest er det først og fremst det at alt som tidligere har vært rammet av restriksjoner - når det gjelder arrangementer, kulturlivet, restauranter og uteliv – normaliseres. For dem som jobber innen disse sektorene eller benytter seg ofte av slike tilbud, vil det være en stor endring, sier hun til Dagbladet.

Nedjustert TISK vil også medføre mindre tid i karantene - som for en del erstattes av testing, forklarer hun.

- Det blir rett og slett mindre karantene, og det er et viktig grep for å få en mer normal hverdag, ikke minst for barna. Deler av nedjustert TISK er innført i en god del kommuner allerede.

- Idet dette trer i kraft er det altså fritt fram til å danse tett, ta hverandre i hendene, stå nærme i kaffekøen og klemme fremmede?

- Vi oppfordrer fremdeles alle til å følge generelle smittevernråd, som at vi skal holde oss hjemme hvis vi er syke og ha god håndhygiene, for å unngå å smitte andre. Men de konkrete begrensningene om avstand og antallsbegrensninger opphører

- Snarlig

Kommunene kan likevel innføre tiltak dersom de vurderer at det er behov for det - for eksempel i en krevende utbruddssituasjon, forklarer Vold.

- Men vi mener det framover vil være lettere å kontrollere smitten med mindre inngripende tiltak på grunn av den høye vaksinasjonsdekningen.

- Mener du at vi er klare til å gå til en normal hver dag med økt beredskap?

- Ja, vi ser for oss at det er mulig snarlig. Vi er i en positiv utvikling. Både smittetall, sykehusinnleggelser og vaksinasjonsdekning gjør at vi vurderer at vi er i en god situasjon totalt sett.

Endringer mandag

Nedjustert TISK, som trer i kraft mandag, innebærer at færre må gå i karantene og at kommunene i mindre grad vil drive med smittesporing.

Plikten til smittekarantene vil bare gjelde ikke fullvaksinerte personer som er i samme husstand eller er tilsvarende nære. Øvrige nærkontakter fritas fra plikt til smittekarantene, men oppfordres til testing og til å begrense sosial omgang til de tester negativt.

Regjeringen legger opp til at nedjustert TISK videreføres i en overgangsperiode på om lag fire uker når det etter hvert blir aktuelt å gå over til en normal hverdag med økt beredskap.

I dette regimet forventes det at kommunene har beredskap til å:

 • Vaksinere innbyggerne med en tredje dose dersom dette blir nødvendig.
 • Vaksinere 200 000 personer i uka.
 • Dele ut hurtigtester til ti prosent av befolkningen per uke.
 • Teste én prosent av befolkningen ukentlig.
 • Øke kapasiteten til fem prosent av befolkningen i løpet av fem dager.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer