Slik blir det blå Norge

Erna Solberg og Siv Jensen har aldri vært nærmere hverandre. Les hva de vil de gjøre med det norske samfunnet.

GOD STEMNING: Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen sier at den rødgrønne fienden har brakt dem tettere sammen. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet.
GOD STEMNING: Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen sier at den rødgrønne fienden har brakt dem tettere sammen. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere meningsmålinger det siste året har vist at flertall for Høyre og Fremskrittspartiet på Stortinget. Siv Jensen og Erna Solberg er nærmere drømmen om et blått Norge.

— Jeg har med glede registrert at Høyre har endret politikk og nærmet seg Frp. At vi begge gjør det bra på meningsmålingene viser at dette er en politikk velgerne setter pris på, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Erna Solberg mener at det tvert imot er Frp som har nærmet seg de andre, og at hele den borgerlige siden står mer samlet nå enn før.

— De rødgrønne har brakt oss sammen, sier hun.

Høyre-lederen er imidlertid opptatt av å få fram at hun ønsker hele den borgerlige siden med.

— Vi sier ja til regjering med Frp, men ønsket er en regjering med fire borgerlige partier, sier Erna Solberg.

Annen retning
I dag er det finansdebatt i Stortinget. Følg den på Stortingets nett-tv. De to partienes alternative statsbudsjetter sier noe om hvordan et blått samfunn vil se ut.

— Samfunnet endrer seg ikke drastisk. Det blir små skritt i en annen retning, sier Erna Solberg.

De blå partiene vil begge kutte i skatter og avgifter, bistand, landbruk og kultur, effektivisere byråkratiet, fjerne helsekøer ved å øke bruken av private og ideelle aktører, bygge flere veier raskere, satse på basisferdigheter i skolen og forskning og utvikling.

— Jeg registrerer at vi trekker i samme retning, men vi er uenige om hvor fort og hvor mye. Frp har alltid vært mer offensive, sier Siv Jensen.

— Vi og Frp går i samme retning på en del punkter, men det er store forskjeller også, sier Erna Solberg.

Kokebok
Frp´s finanspolitiske talsmann, Ulf Leirstein, mener Høyre og Frp´s alternative budsjetter er så like at de vil fungere som en kokebok for en ny borgerlig regjering.

— Frp og Høyre er mye nærmere hverandre enn vi var for fem år siden, sier han.

— Selv om vi ønsker ulik hastighet, har vi felles retning som vil prege Norge hvis vi får styre sammen, sier nestleder i Høyre, Bent Høie.

Han sier at KrF og Venstre er viktige for Høyre fordi disse står sammen med dem i mange viktige spørsmål. I andre saker, som olje, står Høyre og Frp mot Krf og Venstre. I andre saker, som olje, står Høyre og Frp mot KrF og Venstre.

Siv Jensen synes personkjemien mellom Frp- og Høyre-politikerne blir stadig bedre.

— Ja, definitivt. Høyrefolk er stort sett hyggelige. Så finnes det noen unntak, men de blir det stadig færre av, sier Jensen.