Slik blir det nye dyrepolitiet: - Vi skal ta det like alvorlig som drap og voldtekt

Vil ansette egne dyre-etterforskere og dyrejurister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På onsdag ble det offentlig kjent, via Nationen, at vi for første gang i norsk historie skal prøve ut en ordning med et eget dyrepoliti.

Først ut med pilotprosjektet er Sør-Trøndelag politidistrikt. Politimester Nils Kristian Moe er klar på hvordan han vil at dyrepolitiet skal legges opp.

- Vi ønsker å opprette tre nye stillinger. To etterforskere som vil jobbe med dyrepolitiet på heltid, og en påtalejurist som minst vil jobbe med dette i en stilling på 50 prosent, sier Moe til Dagbladet.

Norges første dyrepolitimester forteller at han tar regjeringens nye vedtak med det største alvor.

- Vi skal håndtere saker i dyrepolitiet, like alvorlig som vi etterforsker drap og voldtekter i politiet. Noen saker er større enn andre selvsagt, men vil prioritere dette prosjektet skikkelig. Det er en god sak, og det er på høy tid at vi setter det på agendaen, sier dyrepolitimesteren til Dagbladet.

Trenger hjelp Politimesteren forklarer at dette er avhengig av mer midler fra regjeringen om dette prosjektet skal lykkes.

- Vi trenger mer midler, fordi vi må være i front på etterforskning, det påtalemessige arbeidet og vi må heve vår kompetanse om hvordan vi skal jobbe innad i dyrepolitiet. Til det trenger vi dedikerte folk som jobber med dette på heltid, sier Moe til Dagbladet.

Han forteller at «prioriteringer» er nøkkelordet i denne settingen.

- Tidligere har nok mange saker falt bort, fordi vi nettopp har prioritert viktigere saker foran dyr som har blitt mishandlet, for eksempel. Slik vil det ikke bli nå som vi får en egen dedikert avdeling, forteller Moe.

- Samtidig er vi avhengig av tips, slik at vi har noe å jobbe med. At folk er sitt moralske forhold bevist, sier han.

Det er per nå ikke satt opp noen startdato for dette prosjektet.

Arbeidsgruppe Listhaug opplyser at Justisdepartementet og Landbruks- og matdepartementet har satt ned en arbeidsgruppe som skal se på hvordan man skal opprette ordningen.

Gruppa skal finne en modell som skal styrke politiets rolle i saker som omhandler kriminalitet mot dyr.

I går deltok hun på et seminar med Mattilsynet, Økokrim og flere politidistrikter for å diskutere hvordan samarbeidet mellom politi, domstoler og Mattilsynet kan bli bedre i slike saker.

Mattilsynet mener dagens straffer for dyremishandling er mye lavere enn loven tilsier, og at lav kunnskap om dyr hos politiet er en av hovedårsakene.

Har du et tips innenfor sjangeren «dyrenes nyheter»? Send inn dine tips til direkte til artikkelforfatter: mav@dagbladet.no eller til Dagbladets tipsboks: 2400@dagbladet.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer