Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik blir din privatøkonomi

Lavere boligpriser, ingen renteøkning og en liten, men kjærkommen avkjøling av en glovarm norsk økonomi. Det kan bli konsekvensene for Ola og Kari nordmann. Uroen på børsene i Norge og i utlandet truer ikke vår økonomi. Alt tyder nemlig på at vi har en grunnsolid økonomi her i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunal Landspensjonskasse (KLP) varslet renteøkninger i går, men besluttet seinere på dagen å vente med økningen.

Derimot tapte norske aksjesparere to milliarder på kursfallet på Oslo børs i går. Men på sikt vil trolig verdiene bli oppjustert.

Administrerende direktør Einar Forsbak i Sparebankforeningen viser til at det i det siste har vært et betydelig rentefall på langsiktige obligasjoner i USA. Hvis dette varer ved, kan det bli rentenedgang også i Norge, sier han.

- Kursfallet har medført av både selskaper og enkeltpersoner er blitt fattigere og derfor mindre tilbøyelige til å bruke penger, det være seg til investeringer eller til luksuspreget privatforbruk. Det kan ha en viss dempende effekt på konjunkturene, sier Forsbak.

Ikke selg

Forsbaks og andre eksperters råd til folk med aksjer er: ikke selg nå.

Dersom du sparer langsiktig i aksjer og fonds: ikke trekk deg ut på grunn av kursfallet på børsen. Pengene er trygt forvart og vil gi god avkastning i månedene som kommer, lover verdipapirfondene.

Det norske rentenivået vil trolig ikke bli påvirket av børsstormen i Hongkong og New York. Styreformann i Verdipapirfondenes forening, Nigel Wilson, sier uten forbehold at fonds-kundene, 500 000 i alt, innunder hans forening, ikke har noe å frykte:

- Så langt i år har kursene steget med ca 40 prosent. De to siste dagene har vi hatt et fall på vel åtte prosent på Oslo Børs. Dette vil jeg betegne som en korreksjon etter en langvarig oppgang.

Kjøp nå

På spørsmål om hvilke kunder som nå er i faresonen, svarer Wilson:

- Småsparere som har lånefinansiert sine innskudd ut fra et kortsiktig perspektiv, kan gå på noen tap. Isolert sett opplever vi tap disse to siste døgn. Men våre sparere har gjennomgående et langsiktig perspektiv på sine innskudd. For disse vil avkastningen være god.

Wilson er administrerende direktør i Odin Forvaltning, som har 120 000 kunder.

Fondene plasserer gjennomgående innskuddene i nordiske foretak.

- Selv ville jeg investert nå, for da kommer man rimeligere inn på markedet. Ingen ting har forandret seg i vår økonomi. Rentenivået ligger fast, og det vi opplever er en korreksjon etter lang tids oppgang, sier Wilson.

Full dekning

Bakgrunnen for at Ola og Kari kan ta det med ro når det gelder børsuroen er blant annet følgende:

- Selv om husholdningenes samlede lånopptak økte en god del det siste året, så har husholdningenes samlede økonomiske disposisjoner skaffet full dekning og mer til for gjelda. For ti år siden var situasjonen stikk motsatt.
Dette er klare tegn på en grunnfestet og sunn økonomi, sier Knut Tønsberg i Den norske Bankforening til Dagbladet.

Avdelingen for finansiell analyse og struktur i Norges Bank, styrt av fagdirektør Trond Eklund og seniorrådgiver Bjarne Gulbrandsen, følger utviklingen i norsk økonomi fra dag til dag.

«God finansiell stilling» er ordene de bruker om nordmenns privatøkonomi.

- Vi klarer å betjene lån og spare penger. Men det betyr ikke at de samme menneskene står for begge deler, påpeker fagdirektør Trond Eklund.

Har kontroll

Signalene om solid økonomi vises også når Gulbrandsen og Eklund forteller hvor mye av inntekten som brukes til å betjene renter på lån:

  • 1988: Atten prosent av gjennomsnittsinntekten ble brukt til å betjene renter.
  • 1997: Seks prosent av inntekten brukes til å betjene renter.

- Husholdningene er ikke spesielt sårbare i dag. Vi er ikke bekymret så lenge landet ikke rammes av arbeidsledighet og folk ikke rammes av dramatisk inntektssvikt, sier Trond Eklund og Bjarne Gulbrandsen i Norges Bank.

De tror også at de fleste nordmenn i dag står rustet til å takle en rentestigning.

Hele Norges coronakart