Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik blir ditt fremtidige bankkort

Kan du tenke deg et liv uten pinkoder og passord? I nær fremtid kan pekefingeren din være ditt viktigste passord.

DENNE LESER FINGEREN DIN: Ralph W. Bernstein ved IDEX viser frem fingeravtrykksavleser som kan festes bankkort. Fingeravtrykket leses av, og godkjenner om det er rett eier som holder i kortet. Denne bruken av biometri vil være løsningen i fremtiden - skal man tro ekspertene rett. Dette skal visstnok være den beste teknologien for å unngå ID-tyveri. Foto: Jo Straube / Dagbladet
DENNE LESER FINGEREN DIN: Ralph W. Bernstein ved IDEX viser frem fingeravtrykksavleser som kan festes bankkort. Fingeravtrykket leses av, og godkjenner om det er rett eier som holder i kortet. Denne bruken av biometri vil være løsningen i fremtiden - skal man tro ekspertene rett. Dette skal visstnok være den beste teknologien for å unngå ID-tyveri. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Christian Meyer, leder av Prosjekt ID-tyveri ved NorSIS (Norsk Senter for informasjonssikring) er bruken av biometri løsningen for fremtiden — det kan for eksempel bety at pekefingeren din kan bli den nye «pinkoden» når du skal aktivere minibankkortet, adgangskortet på jobben, ID-kort og passet når du skal utenlands.  

Og skal vi tro ekspertene er dette den beste løsningen for å hindre id-tyveri, kortsvindel og hindre hackeangrep mot banken.  

- Stor økning ID-tyveri Ifølge en undersøkelse gjennomført av TNS Gallup har 124 000 nordmenn blitt utsatt for ID-tyveri de siste to årene.  

Ferske tall fra Politidirektoratet viser at 537 norske pass forsvant i posten i fjor - dette er en økning på mer en 65 prosent fra 2009. I fjor meldte 2319 nordmenn at passet deres ble frastjålet.  

- Vi ser en økning av omfanget av identitetstyveri. Vi ser behov for en sterkere sikring av personopplysninger, som må balanseres i forhold til brukervennlighet, sier Christian Meyer, leder av Prosjekt ID-tyveri til Dagbladet.  

image: Slik blir ditt fremtidige bankkort

Tall fra det amerikanske finansdepartementet viser at datakriminalitet passerte narkotikahandel i 2004.    

Meyer mener et viktig bidrag å hindre ID-tyveri i fremtiden er å la kroppen fungere som pinkode:  

- Det er mange dyktige folk i dette systemet, svindelsiden har ligget foran lenge. Vårt samfunn er tillitsbasert, det betyr også at vi blir naive og deler ut informasjon uten å tenke oss om. Derfor er «autentisering», en bekreftelse på identitet, viktig. Man kan se for seg at id-en din er som et brukernavn og autentisering er som et passord.   

Kritikk mot bruk av biometri er blant annet at det kan være uheldig å sammenstille store databaser med biometrisk informasjon, og at heller ikke dette er sikkert nok — en finger kan for eksempel kopieres ved bruk av en silikonfingertupp:  

FREMTIDENS LØSNING: Christian Meyer, leder av Prosjekt ID-tyveri ved NorSIS (Norsk Senter for informasjonssikring) mener bruken av biometri løsningen for fremtiden. Han tror vi innen kort tid vil bruke mer biometri som identifikasjon. Foto: NorSIS
FREMTIDENS LØSNING: Christian Meyer, leder av Prosjekt ID-tyveri ved NorSIS (Norsk Senter for informasjonssikring) mener bruken av biometri løsningen for fremtiden. Han tror vi innen kort tid vil bruke mer biometri som identifikasjon. Foto: NorSIS Vis mer

- Forskjellen er at da må tyvene ta fingeravtrykket av en og en person, noe som er mye vanskeligere enn å stjele pinkoder. Målet med biometri er ikke at informasjonen skal samles i en database, men kontrolleres direkte i kortet, sier Meyer. 

Avleser i kortet Ralph Bernstein er administrerende direktør i IDEX. De har en løsning hvor fingeravtrykket leses av med en liten sensor festet på selve kortet, som da versifiserer at rett person holder kortet  — slik unngår man at informasjon lagres annetstedshen, i tillegg slipper man å installere eksterne lesesystemer for fingreavtrykk.  

- Fordelen er at man får en ekstra sikkerhet, man slipper sentraliserte databaser og det er billig fordi man slipper å endre infrastrukturen.

- Om noen stjeler kortet, så vil de ikke kunne bruke det, fordi man får ikke ut informasjon eller gjennomført translaksjonen. Fingeravtrykket som er lagret forlater ikke kortet, sier Bernstein.

IDEX har allerede begynt å levere denne teknologien for testing i USA.  

Bruk i nasjonalt ID-kort og pass I løpet av våren i år skal Justisdepartementet presentere et lovforslag om nasjonalt ID-kort. 

KORT FOR FREMTIDEN: Dette er ulike kort, med lesere som kan lese av ditt fingeravtrykk og avgjøre om du er rett person som holder i kortet. Om du er det, så vil kortet kunne aktiviseres. Denne teknologien kan brukes i både bankkort, pass og inngangskort. Kortene er laget av selskapet IDEX.
Foto: Jo Straube / Dagbladet
KORT FOR FREMTIDEN: Dette er ulike kort, med lesere som kan lese av ditt fingeravtrykk og avgjøre om du er rett person som holder i kortet. Om du er det, så vil kortet kunne aktiviseres. Denne teknologien kan brukes i både bankkort, pass og inngangskort. Kortene er laget av selskapet IDEX. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

Meyer har sendt brev til departementet hvor han oppfordrer til et forstudie som kan utrede muligheten for å innlemme en slik type teknologi på ID-kortene:  

- Ved å montere en slik type fingeravtrykksensorer på id-kortsdokumenter vil det øke sikkerheten i bruk. Det kan gjelde både det nye nasjonale id-kortet, pass og førerkort, skriver han i brevet.  

Avdelingsdirektør ved Justisdepartementet, Knut Fosli, sier de er positive til økt bruk av biometri, men at man nettopp har mottatt brevet og ikke har tatt stilling til forslaget fra NorSIS enda.   

NY TEKNOLOGI: Denne lille leseren kan festes på kort, og direkte lese av ditt fingeravtrykk. Foto: IDEX.
NY TEKNOLOGI: Denne lille leseren kan festes på kort, og direkte lese av ditt fingeravtrykk. Foto: IDEX. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!