Slik blir du astronaut

Vil du til Mars? Her er Christer Fuglesangs råd til deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet.no møtte Fuglesang og resten av besetningen på romfergen «Discovery» da astronautene gjestet Oslo Rådhus i formiddag. Besøket er ledd i ekspedisjonens offisielle Post Flight-programmet, som blant annet består av en toukers rundtur i Europa for å fortelle om den 13 dager lange romferden og oppholdet på den internasjonale romstasjonen.

Målet er å gi jordboerne et visst inntrykk av hvordan livet i rommet forløper. Astronautene håper at turneen også skal inspirere europeiske barn og unge til å fatte interesse for tekniske og naturvitenskaplige fag.

- Det er en fantastisk ære å få komme hit til Norge. Det er en stor glede for oss å få mulighet til å fortelle om våre opplevelser fra rommet. For å ikke støte noens nasjonalfølelse, har vi lært oss å omtale Christer som skandinav. Men idag må vi kalle han norsk, i hvert fall halvt norsk, sa ekspedisjonsleder Mark L. Polansky.


Svensk-norsk suksess
Christer Fuglesang har som kjent norsk far, og er den eneste skandinaven som tilhører den ekslusive gruppen av mennesker som har besøkt verdensrommet. Den norske svensken var en av fire oppdragsspesialister på «Discovery» og hadde blant annet ansvaret for flere kritiske reparasjoner på romstasjonen. Fuglesang deltok på tre romvandringer, to av dem var planlagt og nøye forberedt. Den siste ble nødvendig da det oppsto problemer på romstasjonens solcellepanel, og ble karakterisert som et høyrisiko-oppdrag.


Alle operasjoner som Fuglesang og resten av teamet gjennomførte gikk imidlertid nøyaktig slik de skulle, og da romfergen var trygt nede på bakken uttalte NASA at romferden hadde vært
en suksess for organisasjonen.

Nordmenn til Mars
Under seansen i rådhuset overrakte ekspedisjonsleder Polansky en svært så symbolsk gave til nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen - en montasje av bilder fra ekspedisjonen med det norske flagget plassert i midten.

«Discovery» reiste med et norsk flagg i bagasjen. Flagget er nå donert til den norske ambassaden i Washington hvor det vil få hedersplass på en av ambassadør Knut Vollebæks vegger.

Andersen, som forøvrig også kan titulere seg som romfartsminister all den tid Norge er medlem i den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, understreket at Fuglesang er et bevis på at det er mulig å reise ut i rommet, selv med nordisk avstamming.


Erik Tandberg regnes som en av Norges fremste romeksperter og ble i sin tid rikskjendis da han kommenterte månelandingene for NRK. Han mener Fuglesang er det nærmeste Norge kommer en astronaut i overskuelig framtid, men har håp om at landet vil evne å fostre helnorske astronauter i løpet av noen generasjoner.

- De yngste av dagens tilhørere vil forhåpentligvis være de første som klarer å reise til Mars, sa Tandberg.


Må ha interesse
Fuglesang vurderer Tandbergs målsetting var i overkant tøff, men understreker at drømmen om rommet ikke er fullstendig utopisk.

Selv ikke for den oppvoksende generasjonen i et land uten en overveldende romfartstradisjon.


- Det finnes alltid en mulighet for å de som virkelig vil. Det viktigste er at man dyrker interessen og aldri gir opp, sier Fuglesang og gir følgende råd til sofa-astronautene:

• Skaff deg enten en universitetsutdannelse innen naturvitenskaplige emner eller piloterfaring.

• Hold deg i generelt god fysisk og psykisk form.

• Bli en god lagspiller.

Har du dette på plass, kan du begynne å vurdere hvorvidt du skal søke opptak ved en av treningsinstitusjonene for astronauter.

• Les NASAs astronautoppskrift her . ESAs retningslinjer for opptak finner du her .

<B>ASTRONAUTHELT:</B> Sammen med resten av mannskapet på Discovery, besøkte Christer Fuglesang Oslo idag.