Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik blir du biskop

Det nytter ikke å søke jobb som biskop. Disse jobbene blir aldri utlyst, det gjelder å være ønsket. I den omfattende nominasjonsprosessen blir aktuelle kandidater spurt om de har lyst på et eget bispedømme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Når et bispesete er ledig, henvender Kirkedepartementet seg til det aktuelle Bispedømmerådet og ber om at nominasjonsprosedyren starter.
  • Bispedømmerådet diskuterer først hvilke kandidater de synes er aktuelle. Fem kandidater velges ut.
  • Formannen i Bispedømmerådet henvender seg til de aktuelle kandidatene og spør om de er villige til å bli biskop. Svarer noen av de fem nei, må de erstattes av nye og villige kandidater.
  • Bispedømmekontoret gir navnene på kandidatene videre til Kirkedepartementet, som da kan sende ut stemmesedler til alle med stemmerett: Prester i det aktuelle bispedømme, prostene i alle bispedømmer, teologiprofessorer ved landets teologiske fakulteter og rektorene ved de praktisk-teologiske seminarene, menighetsrådene i det aktuelle bispedømme og vigslede kateketer og diakoner i bispedømmet. En tidsfrist blir satt.
  • Etter utløpt frist, starter opptellingen i departementet. Resultatet blir sendt på høring til alle biskopene og til Kirkerådet.
  • Høringsuttalelsene blir sendt tilbake til Kirkedepartementet. Deretter skjer utnevnelsen av ny biskop i statsråd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!