- Slik blir du en vinner Thorbjørn

Arbeiderpartiet sliter med oppslutningen foran kommunevalget, og mange mener Thorbjørn Jagland har skylden. Men informasjonsrådgiverne har rådene som kan redde ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For dem er politikerne en vare som skal selges. Men det som er inni pakken teller fortsatt.

- Jens Stoltenberg har sex appeal. Det har ikke Jagland. Men det sitter i øynene og ikke i klærne. Klesmessig og når det gjelder håret er han jo en flott kar. En ganske klassisk type med et trendy snev i ny og ne, sier moteansvarlig Cecilie Juvodden i bladet Henne.

- Personlig synes jeg han virker litt lite troverdig på grunn av kroppsspråk og taleteknikk. En kombinasjon av å forandre kroppsspråk og taleteknikk og en liten endring av garderoben kan nok slå heldig ut.

Utydelig politikk

- Han har dessuten litt tunge øyelokk. Det får ham til å se litt lite våken og fresh ut, sier hun.

Informasjonsrådgiver Lars Erik Grønntun, tidligere FrpU-formann:
- Det er utydelig for velgerne hvilken alternativ politikk Ap står for. Velgerne vet rett og slett ikke hva de skal med et Ap i opposisjon, og det er ikke bare Jaglands feil. Han råder Jagland og Ap til å finne nye, vitale saker som fenger velgernes interesse og skiller partiet fra hopen i sentrum. Da må Ap først ta et oppgjør med gammel sosialdemokratisk politikk.

Grønntun tror også Jens Stoltenberg vil oppleve svingninger i populariteten dersom han blir partileder. Han mener Jagland har en overdreven redsel for å innrømme feil:

- Vær mer ærlig, og gjerne selvironisk. Det vil styrke din troverdighet.

Bitter

Informasjonsrådgiver Ole Christian Apeland:

- Jaglands problem er at han ofte framstår som litt bitter og negativ. Han burde heller vise at han har et positivt budskap å komme med. Mitt inntrykk er at han ofte forsvarer seg eller kritiserer andre.

Han trenger et positivt budskap som må formidles på en enkel måte.

- Han burde være oppmerksom på forholdet til Jens Stoltenberg, og de kan gjerne framstå sammen, for å vise at de er på samme lag, sier Apeland.

Nyttige tips

Valgforsker Anders Todal Jenssen:

- Jeg tviler på at politikere som får profesjonell hjelp til å bygge opp et image får full valuta for pengene.

- Det er umulig å skape en Kennedy av Thorbjørn Jagland, i beste fall kan en informasjonsrådgiver gi nyttige tips i forhold til konkrete medieteknikker, tror førsteamanuensis Todal Jenssen ved NTNU.

- Tradisjonelt har det vært velgernes syn på partiene , ikke partilederne, som har vært avgjørende for deres valg av parti, mener han.

- Men statsministerkandidatenes personlige appell blir ofte tillagt større vekt fra velgernes side.

- I visse unntakstilfeller hender det også at partilederen blir partiet - se på Carl I. Hagen, sier valgforskeren.

SKIFT STIL!: Jagland bør fornye seg, og endre på stilen hvis han skal nå bedre fram til velgerne. Det er ekspertenes råd.